Et indkøb i en FCK-butik til 425 kroner.
Det var det allerførste, den nu fyrede kommunaldirektør i Greve Kommune, Claus Thykjær, købte på sit spritnye kommunale kreditkort, da han tiltrådte posten som kommunens øverste embedsmand i marts 2016.
De efterfølgende dage foretog han yderligere seks private indkøb hos blandt andet Tøjeksperten og Magasin i Lyngby. I alt købte Claus Thykjær - via sine syv første transaktioner på kommunens kort - privat ind for 1.900 kroner.
Det viser en ny gennemgang, som DR har lavet af alle transaktionerne foretaget på den tidligere kommunaldirektørs kreditkort i årene 2016-2021.
Gennemgangen af transaktionerne afslører desuden, at Claus Thykjær senere i 2018 også brugte kommunens kort til en privat sportsferie til 4.644 kr.
Dertil kommer flere privatindkøb i 2018 i blandt andet Magasin i Lyngby og lounge-adgangen i Københavns Lufthavn. Kommunaldirektøren er blevet opkrævet alle pengene igen af kommunen, viser en betalingsoversigt, som DR har modtaget.
Gennemgangen af transaktionerne viser, at kommunaldirektøren har brugt sit kommunale kreditkort til private indkøb i et større omfang, end det hidtil har været fremme.
- Der er ikke noget af det her, der giver mening. At det sker i det her omfang og på den her måde har jeg ikke set i andre kommuner. Det er helt uforklarligt, vurderer Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.
DR’s gennemgang viser samtidig, at der mangler bilag for mere end 60 procent af alle kommunaldirektørens transaktioner fra 2016-2021. Bilag, der er nødvendige for at kunne dokumentere, hvilke varer eller ydelser han har brugt kommunens penge på.
Ifølge kommunen kan der dog ikke findes flere privatindkøb blandt transaktionerne uden bilag, da indkøbene er blevet krydstjekket med Claus Thykjærs kalender. For eksempel ved at tjekke, om han var til konference i Aalborg samme dag, som han har brugt penge på en taxa i byen.
- Langt de fleste posteringer viser udgifter, som rent faktisk havde med den tidligere kommunaldirektørs arbejdsopgaver at gøre, skriver borgmester Pernille Beckmann (V) i et skriftligt svar til DR.
Den nu fyrede kommunaldirektør har tidligere forklaret til DR om en række andre privatindkøb, der blev foretaget i 2019, at der var tale om fejl. Han forvekslede sit eget og kommunens kreditkort, fordi kortene ifølge Claus Thykjær var udstedt fra samme bank. Pengene har han betalt tilbage efter DR’s henvendelse.
Fyret efter afsløringer af privatindkøb
DR har tidligere beskrevet, hvordan kommunaldirektøren i 2019 brugte Greve Kommunes kreditkort privat til blandt andet ishockey-billetter, MobilePay-indbetaling, indkøb i Rema 1000, Irma og Cirkle K.
Ligesom Claus Thykjær også brugte kommunens penge på konference-billetter til sin hustru samme år. Privatindkøbene i 2019 er af kommunen blevet opgjort til omkring 3.685 kroner.
På baggrund af afsløringerne blev Claus Thykjær i juni hjemsendt med øjeblikkelig virkning, og den 21. juni, blot én uge efter hjemsendelsen, indgik han en fratrædelsesaftale med Greve Kommune til en værdi på over to millioner kroner.
Efter DR’s nye afsløringer har Greve Kommune nu opgjort Claus Thykjærs samlede private forbrug til i alt 15.930 kroner.
- Med et så systematisk og langvarigt misbrug af kommunens midler er der tale om virkelig grove overtrædelser. Det er svært at forstå, hvordan det er foregået, uden at det er blevet stoppet. Der må næsten have været embedsmænd udover de underordnede i regnskabsafdelingen, som har som kendt til misbruget, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft, jurist og partner i firmaet Fraud React, der arbejder med økonomisk kriminalitet.
Borgmester Pernille Beckmann (V) afviser at stille op til interview om sagen, men hun skriver i et svar til DR, at "nogle af købene er private, og dem har den tidligere kommunaldirektør betalt tilbage."
- Vi kan også konstatere, at langt de fleste posteringer viser udgifter, som rent faktisk havde med den tidligere kommunaldirektørs arbejdsopgaver at gøre, skriver borgmesteren.
DR har også forgæves forsøgt at foretage et interview med Claus Thykjær. Han henviser dog alle forespørgsler til sin fagforening, Djøf.
- Vi har ikke yderligere kommentarer, skriver Torben Gross, der er pressechef i Djøf, til DR.
Størstedelen af alle bilag mangler
Gennemgangen af kreditkortforbruget viser også, at det mere har været reglen end undtagelsen, at Claus Thykjær ikke afleverede sine bilag, eller at bilagene er forsvundet i kommunen.
I sin ansættelsesperiode fra 2016 til og med 2021 er kortet blevet brugt i alt 304 gange, men kommunen kan ikke finde bilagene for 184 af transaktionerne. Det svarer til, at over 60 procent af bilagene mangler.
I hele 2018 findes der kun fire bilag, der viser, hvad den fyrede kommunaldirektør brugte kommunens penge på, mens der mangler bilag for 78 indkøb.
Der mangler bilag for et beløb svarende til 85.000 kroner.
Bilagene er nødvendige, for at kommunen kan dokumentere, hvad kommunens penge er blevet brugt på, forklarer eksperter til DR.
Når et bilag mangler, er det for eksempel ikke muligt for hverken kommunen eller offentligheden at se, hvad det kommunale formål er. Eksempelvis når Claus Thykjær har lejet en bil i USA på kommunens regning. Det gør det heller ikke muligt at se, hvilken bil der er lejet.
- Man har fuldstændig ignoreret reglerne for brug af betalingskort - både ham og regnskabsafdelingen. Også dét vil jeg betegne som meget groft, siger Jakob Dedenroth Bernhoft og fortsætter:
- Han er topchef og har ansvaret for kommunens økonomi, og så er det ekstra groft, når han misbruger kommunekassen på den måde. Når overtrædelsen sker i offentlig regi, er det en skærpende omstændighed.
Pernille Beckmann (V) vil ikke svare på spørgsmål vedrørende hverken Claus Thykjærs private forbrug af kommunens kreditkort eller på spørgsmål, der vedrører generelt bilagsrod i Greve Kommune.
- Der er ikke kommet nyt frem, lyder forklaringen på, at borgmesteren ikke vil stille op via kommunens kommunikationschef, Anne Pihl Rasmussen.
I et skriftligt svar til DR skriver borgmesteren dog:
- Det er naturligvis aldrig i orden, at der mangler bilag, og det er på ingen måde i orden, at man som ansat i Greve Kommune ikke efterlever retningslinjerne.
Ekspert: 'Overstiger bagatelgrænsen'
Privatindkøbene for omkring 16.000 kroner er ifølge eksperterne foretaget i flere forretninger og butikker, hvor kommunaldirektøren åbenlyst må have vidst, at der ikke kunne være tale om, at udgifterne havde et kommunalt formål.
- Det er så markant et beløb, at det overstiger bagatelgrænserne markant. Det er helt entydigt, at privatudgifter skal dækkes privat, og det ved man godt, når man foretager sådan nogle indkøb, forklarer Per Nikolaj Bukh.
Jakob Dedenroth Bernhoft fra firmaet Fraud React undrer sig også over omfanget.
- Han har ikke engang forsøgt at skjule eller komme med en forklaring på, hvordan indkøb i eksempelvis tøjbutikker skulle have noget med kommunens udgifter at gøre, siger han.
Siden DR begyndte at spørge ind til transaktioner i kommunen, er der over en periode på seks måneder blevet sendt seks forskellige opkrævninger fra Greve Kommune til den nu fratrådte kommunaldirektør, der har måttet betale penge tilbage.
Så sent som i juli blev der sendt en opkrævning på 1.167 kroner til Claus Thykjær, viser en indkrævningsoversigt, som DR har modtaget.
Opkrævningen svarer til en privat udgift, hvor Claus Thykjær har fået kommunen til betale for, at hans hustru kunne tage med ham til en konference i USA tilbage i 2017.
- Tilbagebetalingerne skal jo ske af egen drift, når du har afholdt dem. Eller når du internt bliver opmærksom på privatindkøb. Det skal jo ikke være noget, der bliver gjort, flere år efter når andre opdager det, siger Per Nikolaj Bukh.
Økonomiudvalg ikke informeret om privatindkøb
Flere medlemmer af Greve Kommunes økonomiudvalg er rystede over sagens udvikling.
- Hvis du får et nyt kort fra din offentlige arbejdsgiver, så er du da som almindeligt, velfungerende menneske opmærksom på, hvad det er for et kort, du står med i hånden, siger borgmesterkandidat ved det kommende kommunalvalg John T. Olsen (S) og fortsætter:
- Når du betaler for en rejse, så sidder du jo med kortet i hånden, og du skal taste alle kortets informationer ind, og der står også Greve Kommune på selve kortet. Det vil sige, at han har siddet med kortet foran sig og ikke kunnet undgå at se, at der står Greve Kommune på kortet.
Ifølge DR’s oplysninger fik medlemmerne i økonomiudvalget på et lukket møde fredag den 2. juli i år stukket en ekstern revisionsundersøgelse fra firmaet PwC i hånden.
Kommunens eksterne revisor havde blandt andet fået til opgave at belyse, hvor mange bilag der manglede.
Til DR forklarer flere medlemmer af økonomiudvalget dog, at rapporten ikke indeholdt oplysninger om de konkrete privatindkøb.
- Mange af de ting, som jeg har fået fremlagt af DR, har jeg ikke fået noget at vide om, siger Mehmet Zeki Dogru (EL).
Han bliver bakket op af De Konservatives medlem i økonomiudvalget, Jess Eiberg Hansen.
- Jeg er dybt rystet. Vi har kun fået noget at vide omkring overordnede beløb og procenter omkring manglende bilag. Vi har ikke fået noget at vide om, hvad pengene er blevet brugt på, siger han og fortsætter:
- Det er derudover mærkeligt, at den eksterne revisor-gennemgang først er blevet lavet, efter at der er indgået en fratrædelsesaftale.
Vil undersøge flere indkøb
Mange medlemmer af Greve Kommunes økonomiudvalg ønsker nu at undersøge, om manglende bilag også gælder andre end den tidligere kommunaldirektør.
- Jeg har bedt om at få set på, om vi også har problemer andre steder, eller om det kun er kommunaldirektøren, der har bilags-problemer. Her tænker jeg på direktionslaget, fordi vi har fået at vide, at der eksempelvis i institutionerne foregår kontroller, siger Liselott Blixt (DF), 1. viceborgmester i Greve Kommune.
Flere partier vil dog gå skridtet endnu videre og forlanger, at kommunen foretager en ekstern advokatundersøgelse af Claus Thykjær.
- Der må være andre i kommunen, der ligger inde med viden om de her ting, og det bliver vi nødt til at få undersøgt, lyder det fra borgmesterkandidat John T. Olsen (S).
Også Konservative og Enhedslisten kræver en ekstern advokatundersøgelse, men det er der ikke flertal for i byrådet, fordi borgmester Pernille Beckmann (V) og Liselott Blixt (DF) ikke tilslutter sig kravet.
- Skal vi lave en advokatundersøgelse, der koster omkring en halv million af skatteydernes penge? Hvis vi ikke kan bevise, at det er sket forsætligt, så kører Djøf en retssag, og hvis de så vinder den, så vil det koste os yderligere millioner, forklarer Liselott Blixt (DF).
Borgmester Pernille Beckmann (V) skriver i et svar til DR, at "nogle af købene er private, og dem har den tidligere kommunaldirektør betalt tilbage. Vi kan også konstatere, at langt de fleste posteringer viser udgifter, som rent faktisk havde med den tidligere kommunaldirektørs arbejdsopgaver at gøre."
Claus Thykjær har i et åbent opslag på de sociale medier Facebook og LinkedIn tidligere ytret sig om fyringen.
- Jeg har begået nogle personlige fejl, og jeg har ikke slået hårdt nok ned på rod. Det betaler jeg nu prisen for [...] Personligt synes jeg, at det er en høj pris, men det er nu engang risikoen ved at arbejde i et politisk styret system, skrev den tidligere kommunaldirektør blandt andet i sit opslag.