'Muligt bedrageri.'
Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter, som DR har forelagt nye informationer fra korrespondancer mellem Greve Kommune og den fyrede kommunaldirektør, Claus Thykjær.
DR kan nu afsløre, at kommunaldirektøren har undladt at fortælle byrådet om en række privatindkøb på hans kommunale kreditkort – så listen over indkøb er længere, end den der fik byrådet til at hjemsendte kommunaldirektøren med øjeblikkelig virkning tilbage i juni.
DR har fået aktindsigt i en skriftlig orientering til økonomiudvalget fra fredag d. 7 maj i år, hvor Claus Thykjær kun fortalte økonomiudvalget om ét enkelt privatindkøb, han havde foretaget på kommunens regning. Det drejede sig om en konferencebillet til hans hustru til USA i 2019.
- Efter at have fået mine bilag, er DR vendt tilbage med uddybende spørgsmål til et bestemt bilag, som de ikke mener er korrekt. Og det har de ret i, det viser sig nemlig, at jeg uretmæssigt har fået Greve kommune til at betale 1.385 kr. til eget forbrug, skriver Claus Thykjær i orienteringen til økonomiudvalget.
Han fortalte dermed ikke økonomiudvalget, at han også i 2017 deltog på samme konference sammen med sin hustru på kommunens regning. Det viser bilag, som DR har fået aktindsigt i.
I orienteringen fremgik det heller ikke, at Claus Thykjær få måneder forinden over for DR også havde erkendt at have foretaget langt flere privatindkøb end blot det ene, han fortalte økonomiudvalget om.
Her var der blandt andet tale om erkendte private indkøb af ishockey-billetter, MobilePay-indbetaling, indkøb i Rema1000 samt Irma og Cirkle K for samlet cirka 2.300 kroner.
Penge-opkrævninger fra Greve Kommune til Claus Thykjær, som DR også har fået aktindsigt i, viser samtidig, hvordan den fyrede kommunaldirektør i henholdsvis april og juni 2020 måtte tilbagebetale privatindkøb for i alt 6.435 kroner. Dette fremgik heller ikke af orienteringen til byrådsmedlemmerne.
Eksperter undrer sig over forklaring
DR har foreholdt oplysningerne for flere juraeksperter, der vurderer, at der kan være tale om bedrageri, da Claus Thykjær ikke har orienteret byrådet om de andre privatindkøb.
- Hvis orienteringen til økonomiudvalget i sådanne sager ikke har alle de faktiske oplysninger med, eller er usand, kan det tyde på, at der er tale om bedrageri - eller at en sådan person har haft ond vilje, dengang man brugte kortene til private indkøb, vurderer blandt andre Nicolaj Sivan Holst, der er lektor i strafferet på Aarhus Universitet.
Ifølge eksperterne er det nemlig altafgørende for byrådets politikere at være fuldt ud belyst med sagens faktiske forhold.
- Det er underligt, at kommunaldirektøren ikke fortæller om de andre forhold, som han ellers allerede havde erkendt over for DR kort forinden, ligesom det undrer mig, at han ikke har orienteret om de øvrige private konferencebilletter fra årene før, siger Lotte Helms, der er forsker i strafferet ved Syddansk Universitet.
'Kommunaldirektørs forklaring tangerer mandatsvig'
I sin orientering fredag d. 7. juni til Greve Kommunes økonomiudvalg kalder Claus Thykjær det éne privatindkøb for en fejl, fordi han ikke kunne se forskel på sit private og kommunens kreditkort.
- Der er så opstået den udfordring, at jeg ved tilmeldingen har tilmeldt min kone med kommunens kort, i alt 1.385 kroner. Imidlertid har jeg ved en fejl ikke fået tilbagebetalt beløbet til Greve Kommune, der jo har lagt ud for min betaling, forklarer Claus Thykjær i orienteringen.
Nu kan DR afsløre, at den forklaring er direkte usand. Det viser en mailkorrespondance fra 8. juli 2019, der er sendt mellem Claus Thykjær og Greve Kommunes økonomiafdeling.
Ifølge korrespondancen bestilte Claus Thykjær ikke billetterne til sin hustru med kommunekortet som forklaret til økonomiudvalget. Derimod blev privatindkøbet foretaget med hans eget, private kreditkort - hvorefter han efterfølgende bad kommunens økonomiafdeling om at lade kommunen betale for alle udgifter - inklusiv hustruens del på i alt 1.385 kroner.
- Greve Kortet virkede ikke, så jeg har lagt ud med mit eget kort. Vil du sørge for, at jeg får pengene igen?, skrev Claus Thykjær til medarbejderen i økonomiafdelingen.
Ifølge flere eksperter i strafferet kan det være yderst alvorligt, at Claus Thykjærs forklaringer over for byrådet er forkerte.
- Nu er vi ovre i noget, som tangerer til mandatsvig. Han beder om at få dækket en udgift, som han ved, kommunen ikke skal afholde, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft, der er jurist og partner i virksomheden Fraud React, der arbejder med økonomisk kriminalitet.
Han undrer sig samtidig over Claus Thykjærs tidligere forklaringer, hvor den tidligere topembedsmand har forklaret, at han i alle tilfælde ikke kunne kende forskel på sit private og kommunens kort.
- Her har han jo netop ikke haft besvær med at holde styr på sit eget og kommunens kort, fordi han jo netop har brugt sit private kort til indkøbet og efterfølgende bedt kommunen om at refundere det hele - herunder konens privatudgifter, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.
'Han har direkte misbrugt sin stilling'
Flere medlemmer af Greve Kommunes økonomiudvalg, som DR har forelagt oplysningerne, undrer sig over, hvorfor Claus Thykjær kun forklarede om ét af privatindkøbene.
- Han har direkte løjet over for os. Det er virkelig groft, siger Mehmet Zeki Dogru (EL) og fortsætter:
- Han har direkte misbrugt sin stilling som embedsmand ved at sige, at han har brugt kommunens kort til at betale med ved en fejl, og nu kommer det så frem, at han brugte sit eget private kort, men bad om at få refunderet alt tilbage - også udgifterne til sin hustru.
De manglende informationer i orienteringen rejser også kritik fra Socialdemokratiets spidskandidat til kommunalvalget, John Tommy Olsen.
- Han omgår sandheden, og jeg tror ikke længere på ham - det gør jeg ikke, siger han og fortsætter:
- Jeg er rystet over det her. Det er nye oplysninger, du giver mig her. Han har ikke fortalt sandheden, og hvis han har løjet her, hvad lyver han så ellers om?
Også 1. viceborgmester Liselott Blixt (DF) er forundret over DR’s nye afsløringer.
- Når vi ser korrespondancen med økonomiafdelingen, hvor han skriver, at han brugte sit eget kort og bad om at få alle pengene tilbage, så er det jo en anden historie. Det betyder, at han har misinformeret os omkring, hvad der er sket, siger 1. viceborgmester i Greve Kommune, Liselott Blixt (DF).
Hos Konservative vil Jess Eiberg Hansen også have sagen yderligere undersøgt.
- Jeg er forarget over, at han har forsøgt at skjule sin handling med en løgn. Nu må borgmesteren altså på banen, stoppe med at komme med kryptiske svar, få undersøgt sagen, få samlet byrådet, så vi sammen kan indgive en kvalificeret politianmeldelse, siger han.
Borgmester Pernille Beckmann (V) har under hele DR's afdækning af sagen om Claus Thykjærs privatindkøb på Greve Kommunes kreditkort afvist at svare på spørgsmål. Denne gang er ingen undtagelse.
- Det er fuldstændig uacceptabelt, at den tidligere kommunaldirektør har haft rod i sine bilag, og derfor er han ikke længere ansat. Greve Kommunes eksterne juridiske rådgivere har vurderet, at der ikke er grundlag for bortvisning og efterfølgende politianmeldelse, og denne vurdering har kommunen fulgt, skriver borgmesteren i et skriftligt svar.
DR har også forgæves forsøgt at foretage et interview med Claus Thykjær. Han henviser dog alle forespørgsler til sin fagforening, Djøf.
- Der er indgået en fratrædelsesaftale mellem Greve Kommune og Claus Thykjær, og vi har ikke yderligere kommentarer til sagen, skriver Torben Gross, der er pressechef i Djøf, til DR.
Eksperter: 'Fornuftigt at få politiet til at kigge på tingene'
Mens flere politikere i byrådet er forarget over, hvad der kommer frem i forhold til kommunaldirektørens orientering om og brug af sit kommunalt udstedte kreditkort, så har flere menige borgere politianmeldt manden.
- Vi har modtaget to anmeldelser af den tidligere kommunaldirektør i Greve Kommune, som bliver vurderet af politiet. Anmeldelserne er indgivet af to borgere i Greve Kommune, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi til DR.
Det stopper dog ikke her. Også i byrådet overvejer flere partier at involvere ordensmagten i sagen.
- Vi drøfter lige nu, om vi skal anmelde ham som en samlet opposition, siger borgmesterkandidat John Tommy Olsen (S).
Siden DR’s første afsløring af kommunaldirektørens privatforbrug har Greve Kommune ad flere omgange sendt penge-opkrævninger for næsten 16.000 kroner til tilbagebetaling hos Claus Thykjær.
Alligevel påpeger juraeksperter, at det vil være fornuftigt for kommunen at få politianmeldt sagen.
- Det kan jo tyde på, at der er noget i sagen, der gør, at det er fornuftigt at få politiet til at kigge på tingene, siger Lotte Helms, der er forsker i strafferet ved Syddansk Universitet.
Det bakkes også op af lektor i strafferet ved Aarhus Universitet, Nicolaj Sivan Holst.
- Du kan ikke bare betale pengene tilbage, og så er alt okay igen, fordi hvis strafbestemmelsen allerede er overtrådt, så er det ligegyldigt, at man betaler pengene tilbage. Det kan være, at du så kan få en nedsat straf, fordi du på den måde viser, at du har angret, siger han og fortsætter:
- Det svarer til, at du har slået nogen i gulvet, og så hjælper du dem op igen. Du har stadig slået dem i gulvet, men så har du vist, at du ikke er helt igennem skidt.
Jurist og partner i firmaet Fraud React, Jakob Dedenroth Bernhoft, vurderer, at Claus Thykjær kan stå i en meget ufordelagtig situation, hvis han bliver meldt til politiet.
- Hvis det forhold bliver anmeldt til politiet, så læner han sig op af en eller anden form for straf efter straffeloven, om det så er en bøde eller noget mere, det må så vise sig, vurderer han.