Høj sol fra en skyfri himmel og temperaturer, der giver mindelser om Middelhavsområdet.
Det er bogstaveligt talt brandvarmt. Men selvom det er mange danskeres hede drøm, er den mest solrige måned i danmarkshistorien ikke uden udfordringer.
En meget varm og tør maj har nemlig fået det såkaldte tørkeindeks i vejret i flere dele af landet, og Beredskabsstyrelsen forsøger nu at gardere sig mod de naturbrande, der risikerer at følge med det varme og tørre vejr.
- På det her tidspunkt med den maj måned, vi har haft, så bliver det store brande, fordi alt er så tørt. Det er som en krudttønde. Når det får fat, løber det rigtig hurtigt, siger Lars Høg Schou, operativ chef i Beredskabsstyrelsen.
Beredskabet fordoblet
De høje temperaturer har blandt andet fået Beredskabsstyrelsen i hele landet undtagen Bornholm til at tage yderligere forholdsregler med en fordobling af mandskabet.
- På baggrund af tørkeindekset og vejrudsigten fra DMI har vi indkaldt et ekstra vagthold, der er tilkaldevagter, som vi kalder det. Men det betyder reelt, at vi er dobbelt så mange på arbejde. Vi har cirka 80 mand normalt, og nu har vi så indkaldt yderligere 70, siger Lars Høg Schou.
Tørkeindekset er en beregning over mængden af vand, som planterne har til rådighed. Du kan se det aktuelle tørkeindeks nedenfor:
Klimatolog Mikael Scharling, der står bag DMI's tørkeindeks, siger, at risikoen for tørke er steget gennem den varme og solrige maj-måned:
- På landsplan har tørkeindekset udviklet sig fra at ligge på 'ingen risiko for tørke' den 1. maj, til nu at være tæt på 'forøget risiko for tørke'. På østkysten af Jylland, det nordlige Sjælland og Bornholm nærmer man sig allerede nu 'høj risiko for tørke' mange steder, siger Scharling til DMI.
Sydlandske tilstande
Naturbrande er ellers mest noget, man kender fra Sydeuropa, hvor der årligt er større brande i den tørre vegetation. Omvendt er de temperaturer, vi har oplevet i maj-måned, også noget vi mestendels kender fra Sydeuropa, så Beredskabsstyrelsen tager truslen alvorligt:
- Vegetationen er blevet så tør, at man kan få sat ild til ved et uheld, og så løber det simpelthen så hurtigt. Jo hurtige du kommer frem og begynder at slukke branden, jo bedre er dine chancer for at slukke den, siger Lars Høg Schou.
Han fortæller, at man har udkommanderet brandvagter omkring i landet, der holder øje med, at der ikke går ild i særligt granskove og lyngheder. Tidligere i dag har Lars Høg Schou delt et billede på Twitter af arbejdet med at slukke en naturbrand på Randbøl Hede i Sydjylland. Branden brød ud for en uge siden.
Sidste gang vi i Danmark oplevede en større naturbrand, var i 2013 på Klosterheden ved Struer.
Artiklen er opdateret med oplysningen om en naturbrand på Randbøl Hede.