Strålende maj slår allerede gennemsnittet - og giver risiko for tørke

En usædvanligt solrig maj kan lyde indbydende, men kan også give problemer for landbruget.

Selvom det endnu er forår, har danskerne allerede fået serveret en del sommerlige dage indtil videre i år. Udsigten til en varm og tør maj giver dog risiko for tørke flere steder. (Foto: © Uffe Weng, Scanpix)

Mange steder i landet er klipklapperne og solcremen nok fundet frem i anledning af en dag med masser af sol. Igen.

For årets maj har nemlig været usædvanlig solrig.

Allerede efter blot 19 døgn har maj budt på flere soltimer, end vi normalt får i løbet af hele måneden, fortæller DMI.

Samtidig ligger årets maj lunt i svinget til at slå Danmarks ældste varmerekord. DMI's klimatolog Mikael Scharling spår nemlig en gennemsnittemperatur for maj på 13,9°C, hvilket vil gøre måneden til den varmeste siden 1889.

Men selv om solskinsvejret for mange er en god nyhed associeret med pølser på grillen og dryppende vaffelis, så indebærer det gode vejr også skyggesider.

Flere områder risikerer tørke

For tre dage siden lød prognosen fra Mikael Scharling, at maj kun vil byde på 13 mm nedbør, hvilket vil gøre måneden til den fjerde tørreste nogensinde målt.

Umiddelbart er der heller ikke udsigt til, at det sommerlige vejr stopper foreløbigt, lyder det fra DMI, hvor man spår, at morgendagen byder på mellem 17 og 22 grader.

- Vi har haft en fantastisk pinsedag, og vi får en 2. pinsedag, der minder meget om i dag, selv om der i perioder kan ligge et tyndt, hvidt slørskylag på himlen, siger Frank Nielsen, vagthavende meteorolog hos DMI.

Onsdag kan temperaturen nærme sig 25 grader, mens tirsdag og torsdag kan byde på lokale byger.

- Men overordnet set er det de fleste, der ikke får noget, siger han.

Mens udsigten til tørvejr de fleste steder er en god nyhed for solbaderne, kan det være en mindre god nyhed for mange andre.

- Det har den konsekvens, at det bliver meget tørt lige pludselig. Så varer det ikke længe, før det bliver et problem for landbruget, siger Frank Nielsen.

Tørkeindeks for 19. maj 2018. Kilde: https://www.dmi.dk/vejr/maalinger/toerkeindeks/

Det strålende maj-vejr har sat sine spor i DMI's såkaldte tørkeindeks, hvor flere områder nærmer sig den tunge ende af skalaen.

Det varme vejr påvirker den såkaldte vandbalance, når der bliver skruet op for fordampningen og vegetationens "tørst", samtidig med, at regnen, der skal fylde vandmagasinerne op, udebliver.

- Det er klart, at det giver nogle udfordringer, og risikoen for naturbrande vokser også, siger meteorologen, der dog peger på, at mens vejret kan give panderynker hos gartnere og landmænd, så er der ikke udsigt til store problemer hos den almindelige dansker.

- Vi andre får en gul græsplæne, så det går jo nok, siger meteorologen, der dog råder haveejerne til foreløbigt at lade ukrudtsbrænderen stå.

- Det er for farligt, siger han.