Dronningen og prins Henrik skal begraves hver for sig

Prins Henrik og dronning Margrethe skal ikke begraves sammen, hvilket ellers var planlagt. Det bekræfter kongehuset.

Prins Henrik og dronning Margrethe skal ikke begraves sammen i Roskilde Domkirke, hvilket ellers var planlagt.

Det oplyser kongehuset.

- Prinsens beslutning indebærer, at Prinsen ikke kommer til at ligge ved siden af Hendes Majestæt Dronningen under den sarkofag, som professor og billedhugger Bjørn Nørgaard har udarbejdet, skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Ifølge pressemeddelelsen kommer prins Henriks beslutning dog ikke bag på Dronning Margrethe.

- Dronningen har igennem noget tid været bekendt med Hans Kongelige Højheds beslutning og er indforstået med beslutningen. Prinsens beslutning ændrer ikke ved Dronningens begravelsesplaner.

Skal ikke begraves i Frankrig

Prinsens ændrede begravelsesplaner skyldes ikke, som medier ellers har spekuleret i, at han skal begraves i hjemlandet Frankrig.

- Det har været fremme i medierne, at Prinsen ønsker at blive begravet i Frankrig. Dette er ikke korrekt. Prinsen ønsker fortsat at blive begravet i Danmark, men de nærmere omstændigheder er endnu ikke på plads.

Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby siger til BT, at prins Henriks beslutning skyldes utilfredshed med hans rolle i det danske monarki.

- Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere. For prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle – ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket, siger Lene Balleby til BT.

Ekstra Bladet har tidligere skrevet, at det koster 29 millioner kroner at gøre kapellet klart og lave en sarkofag af glas.

Blå Bog - Prins Henrik

  • Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, født 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrig. Han er altså 83 år.

  • Den næstældste af i alt syv søskende.

  • Blev 10. juni 1967 i Holmens Kirke gift med Margrethe, der dengang var tronfølger i Danmark.

  • Far til kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969).

  • I dronning Magrethes nytårstale i 2015 blev det meddelt, at prins Henrik ville pensioneres.

  • I april 2016 frasagde han sig sin titel som prinsgemal for igen at blive tituleret prins Henrik.

  • I sin ungdom har prins Henrik læst blandt andet jura, statskundskab samt kinesisk og vietnamesisk. Arbejdede inden ægteskabet blandt andet for den franske ambassade i London.

  • Ud over dansk og fransk taler prinsen engelsk, kinesisk og vietnamesisk.

  • Driver vinslottet Château de Caix i Cahors i Frankrig. Slottet er også regentparrets sommerresidens og ligger tæt på prinsens barndomsegn.

  • Prinsen har udgivet flere digtsamlinger og kogebøger.

  • Bedstefar til prins Nikolai (1999), prins Felix (2002) prins Christian (2005), prinsesse Isabella (2007), prins Henrik (2009), prins Vincent (2011), prinsesse Josephine (2011) og prinsesse Athena (2012).