Forslag: Flere forældre skal kunne klage over børnenes skolegang

Med et beslutningsforslag i folketingssalen vil Enhedslisten give forældre mulighed for at klage, også i mindre sager.

Arkivfoto. Børn med særlige behov, som fx autisme, har krav på særlig støtte i skolen. Men hvis de har brug for mindre end ni timers specialundervisning om ugen, så kan forældrene ikke klage til en uvildig instans over det tilbud, de får. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Forældre til børn med særlige behov, der ikke mener, at deres børn får den rigtige støtte i skolen, skal have mulighed for at klage til en uvildig myndighed. Og det skal de, uanset om barnet får over eller under ni timers specialundervisning om ugen.

Det mener Enhedslisten, som tirsdag fremsætter et beslutningsforslag i folketingssalen.

- Hvis forældre oplever, at deres børn ikke får den rette støtte i skolen, så kan det have store konsekvenser. Derfor må de have mulighed for at klage, ligegyldigt om barnet skal have mindre end ni timers støtte om ugen eller ej, siger uddannelsesordfører Jakob Sølvhøj.

Ministeren er imod

Som reglerne er i dag kan forældre til børn, der modtager ni timers specialundervisning om ugen eller derover klage til Klagenævnet for Specialundervisning, hvis de ikke mener, at deres barn får den rette støtte.

Men i sager, hvor kommunen vurderer, at barnet har brug for mindre end ni timers støtte om ugen, er det ikke muligt at klage til en uvildig instans.

De forældre, der kan klage, får ret i hvert tredje tilfælde hos Klagenævnet for Specialundervisning og kommunens afgørelse bliver ændret.

Undervisningsminister Merete Riisager har flere gange tidligere afvist, at der skal kunne klages over de mindre sager.

- Jeg finder ikke, at skolelederens løbende prioriteringer og beslutninger om anvendelse af skolens ressourcer, herunder i forhold til enkelte elever med et mindre støttebehov, er egnet til at være undergivet klageadgang til en uvildig instans, skrev undervisningsministeren i et svar til Karina Adsbøl, handicapordfører for Dansk Folkeparti, i august.

LA-ordfører er for

Ministerens partifælle, Laura Lindahl (LA), er dog af den modsatte overbevisning. Hun så gerne, at forældrene fik mulighed for at klage.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er nogle forældre, der sidder med en bekymring over, om man bliver visiteret til det tilbud, der er bedst for barnet, eller det tilbud, der er billigst for kommunen. Og hvis man sidder med den usikkerhed, så er det en god ide, at man har en uvildig instans, man kan henvende sig til, siger Laura Lindahl, der er børne og socialordfører for Liberal Alliance.

Enhedslisten forslag vil blive fremsat i Folketingssalen i dag. Hvis det bliver gennemført, vil det betyde, at Klagenævnet for Specialundervisning i fremtiden skal behandle klager om mindre sager også.

Jakob Sølvhøj mener ikke, at forslaget vil føre til en stor stigning i antallet af klager.

- Klagenævnet får i dag nogle få hundrede sager om året, og der er jo ingen grund til at tro, at forældre, hvis børn har behov for mindre end ni timer om ugen, vil indsende massivt flere klager end andre forældre, siger han.

Enhedslisten vurderer, at det vil koste 3,5 millioner kroner at gennemføre forslaget.