Forhandlere satser på ketchupeffekt: Hvis staten falder på plads, så glider det andet også på plads

Flere forhandlere håber, at en statslig aftale kan have en afsmittende effekt på på de kommunale og regionale områder.

Overenskomstforhandlingerne fortsætter i Forligsinstitutionen i København mandag eftermiddag, hvor statens forhandlere er indkaldt. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Endnu engang er forhandlere trådt ind ad Forligsinstitutionens mørke træport for blive enige om en ny overenskomst.

I dag er det dog kun de statslige forhandlere, der er indkaldt af forligsmand Mette Christensen.

Det kan ifølge DRs politiske korrespondent, Christine Cordsen, være tegn på, at det i første omgang er aftalen på det statslige område, der kræver enighed.

- De prøver at lave en aftale på statens område først, der kan virke som et slag på ketchupflasken, der får en aftale for kommuner og regioner til at falde på plads også, siger Christine Cordsen.

Ketchuppen skal ud af flasken

Netop det var håbet hos statens topforhandler, Flemming Vinther, der også talte i ketchup-metaforer, da han ankom til Forligsinstitutionen klokken 14.

- Jeg er overbevist om, at det får ketchuppen ud af flasken, hvis vi kan lave noget på staten, der ser fornuftigt ud. Det er jo traditionelt sådan, at hvis staten falder på plads, så glider det andet også på plads.

Lærernes formand Anders Bondo Christensen er også med til dagens forhandlinger. Han tør dog ikke give et bud på, hvor langt de kommer under dagens forhandlinger, men ser muligheder i, at staten er kaldt ind før kommuner og regioner.

- Vi plejer altid at lukke et forlig på staten først. Det bliver der lagt op til igen. Alle ved, at i sidste ende er det Finansministeriet, der har det helt store ord i det her, siger Anders Bondo Christensen.

Løhde: Jeg tror ikke, vi bliver færdige i dag

Det er uvist, hvornår dagens forhandlinger slutter. Forhandlere fra kommuner og regioner er mødt op ved Forligsinstitutionen for at følge med i, hvad der sker ved forhandlingsbordet, fortæller DRs politiske korrespondent Christine Cordsen.

Statens topforhandler, innovationsminister Sophie Løhde, er ikke optimistisk.

- Jeg tror ikke, vi bliver færdige i dag, siger hun.

Forligsmanden har bedt kommuner og regioner om at stå klar ved Forligsinstitutionens træport i morgen formiddag klokken 10.