Når man som offentligt ansat er blevet slået eller sparket på sit arbejde, skal man melde sagen til politiet, hvis man vil have erstatning. Også selvom gerningsmanden er psykisk syg.
Den situation kan stille de voldsramte ansatte i et vanskeligt valg. Det fortæller Karen Stæhr, der er sektorformand i fagforbundet FOA og trækker på erfaring fra plejere og social- og sundhedsassistenter, der arbejder i psykiatrien.
- De oplever det meget ulykkeligt - både for dem selv og for patienten. De står i dilemmaet: Skal jeg anmelde patienten, eller skal jeg håndtere det ved at få talt ud med en kollega, siger hun.
Syge – ikke kriminelle
Hvis den ansatte anmelder patienten til politiet, kan det betyde, at den psykisk syge ved retten bliver dømt til behandling og dermed bliver retspsykiatrisk patient.
- Det er i virkeligheden ikke det, de gerne vil. For de ser patienten som syg og ikke som en, der skal retsforfølges, siger Karen Stæhr.
Hvis patienten bliver dømt, er der stor risiko for, at vedkommende får en behandlingsdom på ubestemt tid. Det gør det ifølge sektorformanden ekstra svært for personalet at anmelde patienterne – og får nogen til helt at lade være, siger sektorformanden:
- Mange af dem synes ikke, at det er rimeligt, at patienten bliver retsforfulgt og måske oven i købet bliver flyttet til retspsykiatrien og får en dom, der måske er tidsubestemt.
Flere dømt til behandling for vold
FOA’s holdning er, at deres medlemmer skal melde voldsepisoderne til politiet af hensyn til dem selv og deres erstatning. Samtidig mener Karen Stæhr, at de psykisk syges retsstilling skal styrkes.
- Hvis jeg som borger, gør noget, får jeg en dom, der er tidsbestemt. Mens de retspsykiatriske patienter får en dom, der er tidsubestemt. Det er ikke rimeligt. De har krav på at få at vide, hvornår dommen er færdig. Der skal en tidsfrist på.
I 2014 blev 809 personer dømt til behandling, fordi de var psykisk syge i gerningsøjeblikket. 227 af dem – altså mere end en fjerdedel - blev dømt for vold mod en offentligt ansat.
Andelen har aldrig været højere, og i løbet af de sidste 15 år er antallet mere end firedoblet, viser tal fra Danmarks Statistik.
I aften kl. 20.45 sender DR1 andet afsnit i dokumentarserien ”På ubestemt tid”. I otte måneder har DR fået unik adgang til at følge livet på det retspsykiatriske hospital i Middelfart.
Udsendelserne giver et indblik i lægernes arbejde og patienternes kamp om at komme ud af deres psykiatriske dom og tilbage på fri fod. Første afsnit kan du se her.