Flygtninge er på vej mod København - og Sverige

Hallen i Rødbyhavn er snart tømt for flygtninge. De overnattende på perronen i Padborg er også på vej med tog til København.

Flygtninge forlader sportshallen i Rødbyhavn og køres væk i private biler. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

I øjeblikket tømmes hallen i Rødbyhavn for de omkring 400 flygtninge, der de seneste dage er blevet samlet op, efter at de er ankommet med færge fra Puttgarden i Tyskland.

Fra morgenstunden har politiet valgt at åbne hallen, og allerede nu sidder de fleste i privatbiler på vej mod København og Sverige.

- Inden klokken syv havde omkring 30 forladt Rødbyhallen. Nu strømmer det efterhånden ud, siger Vicki Therkildsen, DR Nyheders journalist på stedet.

Unge to-sprogede mænd

Mens hun taler, ser hun store grupper af flygtninge og migranter, der drypvist forlader Rødbyhallen og bliver fordelt i privatbiler. Det er primært unge mænd med anden etnisk baggrund, der er mødt frem for at hjælpe til med at transportere de ankomne til Sverige.

- Det giver den fordel, at de kan sproget. Og de er gode til at fordele. Nogle taler farsi, andre taler arabisk og så videre, siger Vicki Therkildsen, der dog overordnet betegner situationen som kaotisk.

Det danske politi er vendt på en tallerken efter i over to dage at have insisteret på at registrere flygtninge, der ønsker at komme til Sverige, i Danmark.

- Nu har politiet har ligefrem gjort plads til, at private kan komme til med deres biler, de er rykket tilbage, så bilerne kan komme ind på parkeringspladsen, hvor flygtninge og migranter bliver fordelt, siger Vicki Terkildsen.

I en pressemeddelelse skriver Syd og Sønderjyllands Politi, at strategien nu er lagt om "på baggrund af nye anbefalinger fra Rigspolitiet".

På tog mod København

De 240 flygtninge, der det meste af onsdag sad parkerede i togvogne i Rødbyhavn, fik i aftes lov til at rejse videre gennem Danmark. Denne gruppe skal altså på nuværende tidspunkt være ankommet til Malmø. Nye optagelser fra Malmø viser også, at mange flygtninge og migranter ankommer til stationen.

De cirka 150 flygtninge og migranter, som har opholdt sig på togstationen i Padborg, blev i nat med hjælp fra tolke stillet overfor forskellige løsningsmuligheder. Ønskede de asyl i Danmark, kunne de følge normale procedure med registrering og sagsbehandling i Sandholmlejren.

De, der ikke ønskede asyl, blev kort efter kørt til et "humanitært opholdscenter", hvorefter de frit kunne rejse videre til Sverige.

Syd og Sønderjyllands Politi fortæller her til morgen i en pressemeddelelse, at gruppen har valgt at fortsætte med tog mod København.