Antallet af klamydia-tilfælde er steget med 12 procent fra 2013 til 2014. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i de årlige klamydia-tal.
I alt blev 30.881 tilfælde af klamydia konstateret i 2014. Det er det højeste antal nogensinde registreret.
Mens tallene peger på, at der er sket et reelt fald i klamydia-smittede blandt de 15-19-årige, er stigningen højest for de 20 til 29-årige.
Klamydia er fortsat en sygdom, der primært optræder blandt unge i alderen 15–29 år, hvor 84 procent af alle registrerede klamydia-tilfælde nu er fundet.
Flere bliver testet
National chef i Sex og Samfund Marianne Lomholt mener, at tallene viser, at forebyggelse af klamydia skal fokusere mere på de 20-29-årige.
- Vi står over for en yderst alvorlig udfordring i forhold til de 20-29-årige. Her bliver der fundet flest smittede, og her er vi nødt til at råbe vagt i gevær, siger Marianne Lomholt i pressemeddelelse.
Sundhedsstyrelsen skriver i sin årsopgørelse, at der samtidig fra 2013 til 2014 er sket en stor stigning i testaktiviteten på næsten 13 procent, så der i 2014 blev testet 351.507 personer. En væsentlig del af forklaringen på, at der er sket en stigning i antallet af smittede, er derfor, at der er testet flere for klamydia.
Men den øgede test-aktivitet viser særligt, at det primært er teenagere, der er ved at få styr på sygdommen, for unge i 20'erne går det den forkerte vej, viser Sundhedsstyrelsens tal.
Ældre unge overses
- Alt tyder på, at vi har fat i de helt unge mellem 15 og 19 år, og at de er blevet bedre til at passe på sig selv og hinanden, siger Marianne Lomholt, national chef i Sex og Samfund.
Hun peger på, at der bør være øget prioritering af midler i kommunerne til en mere bred indsats, så man også fanger unge uden for skolerne.
- Men der ser ud til at ske noget, når de bliver ældre, er færdige med deres ungdomsuddannelse og flytter hjemmefra. Der er afgørende brug for at styrke indsatsen over for de ældre unge og for at prioritere forebyggelsesarbejdet højere end i dag. Der er stadig mange knapper at dreje på, siger Lomholt.