Alternativet har længe argumenteret for, at vi skal sætte den ugentlige arbejdstid ned til 30 timer. Og i sidste uge fremlagde partiet endnu et argument - nemlig at den teknologiske udvikling vil betyde, at mange job forsvinder. Og derfor skal vi i højere grad fordele arbejdet imellem os, lød det fra formanden:
- Vi siger bare, at den nominerede arbejdstid over tid skal ned på 30 timer i forhold til, at vi kan se den fremtid, der er på vej imod os, hvor der er 800.000 jobs, der forsvinder. Og jeg siger dig, det er kun starten lige nu, lød det sidste torsdag i Debatten på DR2.
Men det er forsimplet på påstå, at vi mister 800.000 job på grund af den teknologiske udvikling, fortæller Detektor, der har kigget Uffe Elbæks dokumentation efter i sømmene.
Elbæks kilder: De forsvinder ikke
Uffe Elbæk baserer sin påstand på rapporter fra de to tænketanke Cevea og Kraka. I rapporten fra Kraka fremgår det ganske rigtigt, at omkring 800.000 job risikerer at blive automatiseret. Men rapporten konkluderer også, at der vil opstå nye job. Det fortæller vicedirektør i Kraka, Jens Hauch.
- Der forsvinder ikke 800.000 jobs på grund af den teknologiske udvikling. Der opstår nogle nye jobfunktioner, så det er ikke sådan, at vores beskæftigelse kommer til at falde på grund af det, lyder det fra Jens Hauch.
I rapporten fra Cevea lyder konklusionen, at omkring 876.000 job risikerer at blive automatiseret inden for 10 ti 20 år.
- Det som vores analyse viser, det er, at der er mere 800.000 job, som er i højrisiko-zonen for at blive automatiseret. Men vi kan ikke på baggrund af analysen sige, om det sker og i givet fald, hvornår det sker. Der vil formentlig være en del job og job-typer, som forsvinder. Men vi forventer samtidig, at der bliver skabt nogle nye job, siger direktør for Cevea, Kristian Weise, til Detektor.
Eksperter: Der kommer nye job
De eksperter, som Detektor har talt med, fortæller, at der historisk har været mange job, som er forsvundet på grund af ny teknologi. Men udviklingen gennem tiden har også skabt nye jobs.
- Det, vi har set historisk, det er, at i takt med at basale ting er overtaget af maskiner, så er arbejdskraften flytter over i servicesektoren. Og det har jo noget at gøre med, at når de basale ting er klaret, så er der nogle andre behov, vi får mulighed for at tilfredsstille, fortæller professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, Torben M. Andersen.
- Man kan ikke med de her analyser (rapporterne fra Kraka og Cevea red.) sige, at der bliver 800.000 færre job i dansk økonomi. Det man kan sige, det er, at analyserne peger på, at der bliver nogle omstillingskrav. Nye teknologier udfordrer nogle typer job, og det kan være i omfanget af 800.000 job, som bliver påvirket af det, forklarer han.
Elbæk står fast
Uffe Elbæk fortæller til Detektor, at han ikke mener, at han bruger tallene fra Kraka og Cevea forkert.
- De job, jeg taler om, er, at 800.000 job, som vi kender dem i dag, risikerer at forsvinde. Og for de mennesker, der sidder i de job, der forsvinder jobbet. Jeg siger jo også, at det er vigtigt, at vi får skabt nogle nye job.
Men du vil ikke tælle de job med, som så kommer i stedet for?
- Nej, for det er nye job. Og jeg kan ikke garantere, at den langturschauffør, som mister sit job, at det er ham, som får et af de nye job.
Se mere om faktatjekket i aften i Detektor klokken 21 på DR2.