EU halter bagefter på alle parametre. Sådan lød den dystre dom over EU-landenes økonomi, da den britiske EU-kritiker og medlem af Europa-Parlamentet Nigel Farage forleden deltog i en årlig erhvervskonference i København:
- Den Europæiske Union sakker bagud i forhold til resten af verden. Om man ser på arbejdsløshed, om man ser på vækstrater – uanset hvilke kriterier man ser på, så sakker EU bagud i forhold til resten af verden, sagde han i et interview med TV2 News under konferencen.
Detektor har set nærmere på påstanden, og for det første er det ikke er korrekt, at EU halter bagefter resten af verden på alle parametre. Både på betalingsbalancen og i forhold til offentligt gæld klarer EU sig samlet set bedre end eksempelvis USA. For det andet giver det ikke mening at sammenligne EU med resten af verden. Det fortæller professor ved CBS Jesper Rangvid:
- Det er jo at sammenligne pærer og bananer. Det kan man simpelthen ikke. Der er så store forskelle på forskellige dele af verden, siger han til Detektor.
Flere af de eksperter, Detektor har været i kontakt med, påpeger dog, at Nigel Farage overordnet set har en pointe: Det går dårligt i EU på mange parametre.
Lavere vækst i EU
Nigel Farage nævner to konkrete eksempler, hvor han mener, at EU halter bagefter resten af verden: Vækstraten og arbejdsløsheden.
Vækstraten bruges ofte som udtryk for, hvor godt eller skidt det går for økonomien. Og ifølge Verdensbanken er væksten da også lavere i EU set i forhold til mange andre regioner i verden. Men fordi, der er stor forskel på udgangspunktet i det forskellige regioner, er en sammenligning af væksten i EU og resten af verden problematisk, fortæller Jesper Rangvid:
- Den situation, man kommer fra i afrikanske lande og nogle asiatiske lande, er jo helt anderledes, end den situation vi har i Europa nu. Vi er jo meget rigere, end man er i mange afrikanske lande, og derfor kan vi også se, at mange afrikanske lande vil vokse hurtigere end EU, forklarer han.
Arbejdsløshedstal skal tages med et gran salt
De seneste tal fra Verdensbanken viser, at arbejdsløsheden i EU var 10,2 procent i 2014, mens den var 11,3 procent i Mellemøsten og Nordafrika samme år.
Og ifølge Steven Kapsos, der er leder ved ILO’s Institut for Statistik, som blandt andet leverer tallene til Verdensbanken, kan arbejdsløsheden sagtens være endnu højere i lav-indkomstlande.
- Mange mennesker i bunden af arbejdsstyrken har ikke råd til at være arbejdsløse baseret på den meget stramme definition, at man ikke engang har arbejdet i én time, og man har stået til rådighed og søgt arbejde. Når du bruger den meget strikse definition, så får du lavere arbejdsløshedsrater, forklarer han men understreger samtidig, at tallene er usikre:
- I udviklede økonomier får vi masser af arbejdsmarkedsinformationer, fordi der løbende indsamles surveys. I mindre udviklede lande indsamler de ikke informationer regelmæssigt. Det er estimater, som altid skal tages med et gran salt.
Befolkningstilvækst giver vækst i USA
Vil man sammenligne økonomien i EU med et andet land eller en anden region, bør man ifølge Jesper Rangvis kigge mod USA.
Og sammenligner man væksten i EU med væksten i USA, ligger EU lavest. Ifølge den internationale organisation OECD havde USA sidste en årlig vækst på 2,4 procent mod 1,6 procent i EU.
Ser man derimod på BNP per indbygger, følges EU og USA dog nogenlunde ad - USA’s vækst er på 1,5 procent og EU’s på 1.2 procent.
- Der har simpelthen været en større befolkningstilvækst i USA end i Europa. Alene det i sig selv har trukket mod højere vækst i USA, siger Jesper Rangvid
Lavere arbejdsløshed og færre på arbejdsmarkedet
Målt på arbejdsløshed klarer USA sig ifølge de seneste tal fra OECD også bedre end EU. Arbejdsløsheden er samtidig faldet hurtigere i USA end i EU siden finanskrisen. Det kan der dog være en vigtig årsag til, fortklarer Jesper Rangvid:
- I USA har folk simpelthen trukket sig ud af arbejdsmarkedet. Og hvis der ikke er så mange på arbejdsmarkedet, så kan det alene få arbejdsløsheden til at falde. I Europa har man ikke trukket sig ligeså meget ud af arbejdsmarkedet, og det kan sådan set være en hjælp til os, når vi begynder at få vækst igen en dag i Europa. Fordi så er folk klar til at gå ind i produktionen, siger han.
Detektor ville gerne have interviewet Nigel Farage, men han er ikke vendt tilbage på Detektors henvendelse.
Se mere om faktatjekket i Detektor i aften klokken 21 på DR2.