Rydningen af den omstridte flygtningelejr ”Junglen” i byen Calais i Nordfrankrig har skabt debat om uledsagede flygtningebørn. Blandt andet i Storbritannien, som har lovet at tage imod en del af de uledsagede børn fra lejren.
Men flere britiske politikere er nu begyndt at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt de børn, der får ophold i landet, reelt er børn, eller derimod lyver sig yngre i håb om at få asyl. En debat, der også er nået til Danmark, hvor Jyllands-Posten forleden satte tal på problemet.
"Meget tyder på, at et stort antal flygtningebørn lyver om deres alder. I Storbritannien viser undersøgelser, at op mod to-tredjedele, er over 18 år. Undersøgelser i Danmark viser samme billede," lød det i indledningen til artiklen.
Detektor har set nærmere på dokumentationen for, at op mod to-tredjedele af børnene snyder med deres alder. Og gennemgangen viser, at påstanden er overdrevet.
Misvisende udlægning
Problemet med tallene, som Jyllands-Posten henviser til, er, at de ikke dækker over en tredjedel af alle uledsagede flygtningebørn - hverken i Storbritannien eller Danmark. Tallene dækker derimod kun over de flygtninge, som er blevet undersøgt - typisk fordi myndighederne har været i tvivl om deres alder. En information avisen da også skriver længere nede i teksten.
Avisens indledning er dog misvisende, mener adjunkt i Global Refugee Studies ved Aalborg Universitet, Martin Lemberg-Pedersen.
- Buen er spændt for hårdt op, for det statistikken handler om, er en mindre gruppe end alle uledsagede flygtningebørn. Den handler om dem, hvor man har mistanke, siger han.
Herhjemme sætter myndighederne ifølge Udlændingestyrelsen en aldersundersøgelse af uledsagede flygtningebørn i gang, hvis myndighederne er i tvivl om, hvorvidt en ansøger rent faktisk er mindreårig. I 2015 blev 351 uledsagede børn undersøgt - ud af dem blev 232 vurderet til at være over 18.
Mange forsvinder ud af landet
Hvis man derimod kigger på alle uledsagede børn, der kom til Danmark i 2015, bliver regnestykket mere kompliceret. Udlændingestyrelsen har nemlig ikke valide tal for hele gruppen.
I 2015 fik Udlændingestyrelsen i alt 2144 asylansøgninger fra uledsagede flygtningebørn. Og hvis man bruger det tal, udgør gruppen af børn, der blev vurderet som voksne, 11 procent af det samlede antal ansøgninger. Men en stor del af disse børn formodes ifølge Udlændingestyrelsen, at være rejst videre ud af landet, og har derfor ikke fået færdigbehandlet deres sag i Danmark.
Ser man i stedet på alle de børn, der fik færdigbehandlet deres sag i 2015 – altså det samlede antal tilladelser og afslag på ophold - så er tallet 543. Holder man det det tal op mod antallet, der blev vurderet som voksne, lander man på, at 43 procent har løjet om deres alder. Der er dog også usikkerhed forbundet med de 43 procent, da der kan være gengangere i statistikken, og nogle af ansøgningerne kan stamme fra året før
- Alt afhængig af, hvilke former for ankomster og ansøgninger, vi snakker om, så vil den procentsats slå ud forskelligt. Men man kommer kun op på to-tredjedele eller 66 procent, hvis man kigger på en specifik gruppe, siger Martin Lemberg-Pedersen, og henviser til den gruppe, som bliver undersøgt, fordi der er mistanke om, at de lyver om deres alder.
Jyllands-Posten erkender stramning
Detektor ville gerne have interviewet Jyllands-Posten, men avisen har ikke ønsket af lade sig interviewe. Avisen har dog sendt en mail, hvor de medgiver, at overskriften og indledningen i artiklen er strammet.
"I har ret i, at vi i overskriften og underoverskriften skulle have specificeret, at der er tale om ”undersøgte” uledsagede flygtningebørn. Det fremgår nemlig også tydeligt i artiklen. Vi har korrigeret artiklen og beklager fejlen," skriver de.
Se mere om faktatjekket i Detektor klokken 21 på DR2.