Udenrigsminister Kristian Jensen (V) modtog klapsalver fra sine udenlandske kollegaer, efter han i en tale til FN fortalte, at Danmark fremover vil bruge flere penge på humanitær bistand ude i verden.
- Vi har behov for, at give håbet tilbage til folk, hvor end de er. For det første må vi tilvejebringe ressourcerne. I 2016 og 2017, agter Danmark at øge vores humanitære bistand til et rekordbeløb på 350 mio. dollars årligt (cirka 2,3 milliarder kroner red.), lød det da Kristian Jensen (V) var til møde i FN om flygtningekrisen.
Og samme tal – bare i kroner – fremgår af regeringens egen hjemmeside, hvor det samtidig fremgår, at der er tale om "nye midler".
Nyheden blev dog også modtaget med skepsis. Blandt andet i Alternativet, som ikke mente, at der var tale om nye penge, og samtidig efterlyste et faktatjek af udenrigsministerens påstand:
Detektor har undersøget påstanden og konklusionen er, at hvis man isoleret set ser på de penge, der går til humanitær bistand, så er der ganske vist givet flere penge til lige præcis det område. Men pengene er oprindeligt sparet andre steder i udviklingsbistanden.
Færre flygtninge
I alt vil regeringen give 525 millioner ekstra i 2016 og 475 millioner kroner ekstra i 2017. Pengene bliver taget fra en pulje, som ellers var sat af til at tage imod mennesker, der søger om asyl. Men nu er pengene til rådighed, fordi der er kommet færre asylansøgere til Danmark, end man regnede med.
Ministeriet for udlændinge, integration og bolig skønnede tidligere, at der i 2016 ville komme 25.000 mennesker til Danmark, men nu forventer de kun, at der i alt vil være kommet 10.000 i slutningen af året.
Derfor vil alle pengene i puljen altså ikke blive brugt, og pengene kan derfor bruges på noget andet. I alt er der cirka 1,5 milliard i overskud i 2016, og cirka 1 milliard af dem vil regeringen bruge på udviklingsbistand. Og det er så halvdelen af den milliard, som går til den humanitære bistand – resten går til at betale for andre udviklingsprojekter.
Pengene er tilbageført
Det er bare ikke hele historien om pengene. For da regeringen oprindeligt satte pengene til side til asyludgifter, så tog man dem fra andre steder i udviklingsbistanden. Samtidig valgte man at skære ned på udviklingsbistanden i forhold til den tidligere regering.
Pengene til den humanitære bistand er altså taget fra ubrugte asylpenge, og de ubrugte asylpenge stammer fra nedskæringer på andre dele af udviklingsbistanden – i hvert fald set i forhold til den tidligere regerings finanslove.
- Forskellen er, at vi i mange år har givet den langsigtede udviklingsbistand, som har til formål at skabe udvikling på længere sigt. Nødhjælp, det er en helt anden historie, det er noget med at give madvarer, husly og så videre, til folk som er ramt af borgerkrig eller en naturkatastrofe eller af den ene eller den anden slags, fortæller seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Lars Engberg-Pedersen og tilføjer:
- Det er to meget forskellige indsatser. Og der har vi i mange år gjort rigtig meget ved den langsigtede udviklingsbistand og med store resultater også. Nu bruger vi flere penge på nødhjælpen og på nærområderne, fordi det, mener vi, er politisk mere vigtigt i øjeblikket.
Se i videoen her, hvordan pengene er flyttet rundt:
Nye penge eller ej?
Spørgsmålet er så, om Alternativet har ret i, at det ikke er nye penge, eller regeringen har ret i, at det er nye penge. Altså, har regeringen givet flere penge til nødlidende i den tredje verden? Svaret afhænger af øjnene der ser, fortæller Lars Engberg-Pedersen.
- Hvis man fokuserer snævert på det humanitære budget, så er det nye midler og ekstra penge. Men ser man på de penge, der samlet går til udviklingsbistand, så er der ikke tale om nye penge – tvært imod, så har regeringen faktisk skåret ned på det område i forhold til den tidligere regering.
Det er altså et politisk spørgsmål, som ikke kan afgøres af fakta alene, men derimod af hvilke fakta man fokuserer på.
- Der er tale om nye penge, hvis man ser på den humanitære bistand alene – altså nødhjælpen. Men der er ikke tale om nye penge, hvis man taler om udviklingsbistanden generelt. Det er den samme kasse, så man har flyttet rundt på pengene inden for kassen.
Se mere om faktatjekket i Detektor i aften klokken 21 på DR2.