Faktatjek: BBC hylder fald i dansk madspild på tvivlsomt grundlag

Danmark har reduceret madspild med 25 procent på fem år, lyder det blandt andet i en populær Facebook-video. Men der mangler dokumentation for tallet, fortæller Detektor.

De senere år har der været fokus på at begrænse mængden af madspild i Danmark. Og det går faktisk ret godt i Danmark. I hvert fald ifølge britiske BBC.

I en video på Facebook, som er blevet set over 21 millioner gange, fortæller det britiske medie, at Danmark har mindsket madspild med 25 procent på blot fem år.

Men DR2-programmet Detektor er gået på jagt efter, hvad tallet 25 procent egentlig stammer fra, og det viser sig, at faldet bygger to tal, som er opgjort vidt forskelligt.

Medier henviser til Stop Spild af Mad

BBC er langt fra det eneste medie, der har bragt succeshistorien om det danske fald i madspild på 25 procent. I mandags delte finansminister Kristian Jensen (V) for eksempel en video fra det amerikanske medie ATTN:.

Fælles for flere af videoerne og artiklerne rundt om i verden er, at foreningen Stop Spild Af Mad får en stor del af æren for faldet. De 25 procent står da også på forsiden af foreningens hjemmeside og stifteren Selina Juul bruger også de 25 procent på sin egen hjemmeside.

Selina Juul fortæller til Detektor, at hun har tallet fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, som skriver i deres rapport Madspild I Danmark fra september 2015, at: ”Meget tyder altså på en forbedring - måske helt op til 25 pct. reduktion - i forbrugernes madspild målt i mængde.”

Miljøstyrelsen afviser regnestykke

Det bygger Landbrug & Fødevarer på beregninger på to forskellige tal fra Miljøstyrelsen. Affaldsstatistikken fra 2006, som bygger på indberetninger af organisk husholdningsaffald fra affaldsbehandlingsanlæg, og en kortlægning fra 2012, som er en reel undersøgelse af madspild i mere end tusind husstande. Man kan derfor ikke sammenligne de to rapport, forklarer funktionsleder i Miljøstyrelsen Anne Kamstrup:

- Metoderne i de her datasæt er vidt forskellige. Den ene er fremkommet ved en konkret gennemgang af affald, den anden er fremkommet ved indberetninger af mængder. Hvor man ikke har opgjort madspild særskilt, siger hun og tilføjer at Affaldsstatistikken fra 2006 ikke viser ikke noget konkret omkring madspild.

- Den viser madspild opgjort sammen med organisk dagrenovation. Det vil sige, vi både ser det, vi i dag kalder for madspild - altså mad der kunne være spist. Og madaffald som er mad vi ikke spiser, eksempelvis æggeskaller og kaffegrums. Vi vil ikke kunne vurdere hvor meget af det der er decideret madspild, og altså mad der kunne have været spist, siger hun til Detektor.

Landbrug & Fødevarer: Tæt på ret sandt

Da Detektor spørger Landbrug & Fødevarer, hvorfor de sætter tal på reduktionen af madspild på så usikkert et grundlag, afviser Marianne Gregersen, afdelingsleder og Landbrug & Fødevarer, at de har gjort noget forkert:

- Hvis jeg skal give mit bedste bud, ud fra hvad jeg ved, og hvad jeg kender af analyser og tal på området, så vil jeg mene, at det faktisk er tæt på ret sandt, siger hun og uddyber:

- Det er vores vurdering, at 25 procent er et meget realistisk bud. Men jeg vil ikke gå ud sådan fuldstændig skråsikkert og sige 25 procent, fordi der er så stor usikkerhed omkring de her tal. Og det er også derfor, at vi i rapporten tager alle mulige forbehold for den slags tal.

Detektor har spurgt Selina Juul, hvorfor hun bruger tallet helt uden forbehold:

- Jeg har aldrig nogensinde fået en meddelelse om, at jeg slet ikke må bruge de her tal. Der er stor usikkerhed på tallet, og jeg ved godt, at de 25 procent, som er et estimat, er det bedste, der findes derude indtil videre, siger hun.

Kort efter interviewet med Selina Juul sender hun en mail til Detektor, hvor hun forklarer, at de med det samme har lavet rettelser på både sin egen og foreningens hjemmeside.

Detektor har kontaktet BBC uden at modtage et svar.

Få flere detaljer om de 25 procent på DR TV.