Allerede før Storstrøm Fængsel på Nordfalster slår dørene op, halter Danmarks næststørste superfængsel efter den teknologiske udvikling.
Fængslet til over en milliard kroner åbner på onsdag efter fem års byggeri. Men selvom det nye superfængsel på 35.000 kvadratmeter er spækket med sikkerhedsudstyr og kameraer, er der ikke installeret teknologi til at opdage droner på vej ind over murene.
Det vækker bekymring hos Kim Østerby, der er formand for fængselsbetjentenes fagforbund Fængselsforbundet med omkring 3.500 medlemmer.
- Problemet er begrænset indtil videre. Men nogle kriminelle er en postgang foran teknologisk. Og jeg frygter den dag, hvor vi ser et våben, der er smuglet ind med en drone, siger han og fortsætter:
- Forhåbentlig skal vi ikke opleve en gidselsituation eller lig på bordet, før vi får det nødvendige sikkerhedsudstyr.
Kriminalforsorgen: Nyt fængsel har høj sikkerhedsstandard
I 2015 beskrev Kriminalforsorgen i et brev til Erhversstyrelsen droner som en trussel mod danske fængsler. Det skete efter to episoder med droner, som kom til offentlighedens kendskab via DRs aktindsigt.
Hos Kriminalforsorgen, der har ansvaret for sikkerheden i landets fængsler, bekræfter chef for Koncern Sikkerhed, Lars Rau Brysting, at det nye fængsel i Nørre Alslev ikke har særligt udstyr til at opdage droner på vej mod fængslet.
- I forhold til målrettet dronedetekteringsudstyr er der ikke noget sådant på nuværende tidspunkt, siger han.
Lars Rau Brysting understreger dog, at indsatsen mod droner ikke består af en enkelt hurtig "snuptagsløsning". Det nye fængsel, der består af 10 bygninger, er spækket med sikringsteknologi, omkring 300 kameraer og en høj byggemæssig standard, forklarer han.
- Vi har en høj sikkerhedsstandard, der også imødegår droner. Det er for eksempel ikke muligt at få ting ind gennem vinduerne, ligesom der er en høj grad af kameraovervågning. Vi har også mulighed for at skærpe personalets procedurer og rutiner, fortæller han.
Fløj drone over muren til Nyborg Statsfængsel
I november 2016 lykkedes det kriminelle at flyve en drone pakket med en savklinge, skruer og mobiltelefoner ind over muren til Nyborg Statsfængsel på Fyn.
Modtageren, en indsat, havde held til at fjerne et trådhegn og snuppe den et kilo tunge pakke. Det blev dog opdaget af personalet i samme øjeblik.
Ifølge Anders la Cour-Harbo, der er lektor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet og ekspert i droner, er det ikke svært at anskaffe sig og betjene en drone, der ville kunne bruges til at flyve ind over en fængselsmur.
- Sådan én finder du hurtigt på nettet og får leveret efter et par dage. En standard-drone ville kunne bære omkring 500 gram uden problemer. Og hvis fængslet ikke har gjort noget aktivt for at forhindre det, ville det være utrolig let at flyve ind over muren, siger han.
Flere lande kæmper med droner i fængsler
Indsmugling med droner i fængsler er et velkendt problem i lande som USA, Mexico, Canada, Irland, Australien og England, fortæller Linda Kjær Minke, kriminolog og ph.d. ved Københavns Universitet, juridisk fakultet.
- Det forekommer i en række lande verden over, hvor man har forsøgt at stoppe droner med særlige skjold og antenner, der kan forstyrre deres signaler. Man kunne også godt forestille sig, at vi vil se mere til problemet i Danmark, men får man bremset dronerne, findes der en anden vej ind, siger hun.
DR Nyheder har kontaktet Justitsministeriet for at få en kommentar fra minister Søren Pape Poulsen (K). Han havde mandag aften ikke mulighed for at besvare henvendelsen.
Fængslet åbner officielt på onsdag.
Fakta: Storstrøm Fængsel
- •
Storstrøm Fængsel i Nørre Alslev på Nordfalster har været fem år undervejs.
- •
Prisen for byggeriet har rundet en milliard kroner
- •
Fængslet har en grund på 130.000 kvadratmeter.
- •
Betonmuren omkring fængslet er 1,3 kilometer lang og seks meter høj.
- •
Bygningsarealet er på 35.000 etage-kvadratmeter
- •
Fængslet har 250 pladser - 216 lukkede og 34 særligt sikrede
- •
Der findes seks venteceller, 19 besøgelsesrum og tre besøgelseslejligheder
- •
11 straf- og isolationsceller
- •
Flere end 300 kameraer
- •
Arealet inden for murene er 13 hektar - svarende til 18 fodboldbaner
- •
Solcelleanlægget producerer 360.000 kWh årligt - svarende til 75 husstandes elforbrug
- •
Kilde: Kriminalforsorgen