Droner er blevet en trussel mod danske fængsler

I mindst to tilfælde er det lykkedes at smugle ulovlige genstande ind i danske fængsler med en drone. Kriminalforsorgen kalder det en ny trussel mod fængslerne.

For første gang får offentligheden nu kendskab til, at nogen har brugt droner til at smugle ulovlige genstande ind i danske fængsler.

I mindst to tilfælde er det ifølge Kriminalforsorgen lykkedes at flyve droner ind.

Det fremgår af dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

- Kriminalforsorgen er vidende om, at der i to tilfælde har været anvendt droner til at fragte ulovlige genstande ind i vores institutioner. Dette sker, selv om reglerne for brug af droner i nærheden af beboede områder og veje er ret restriktive, skriver Kriminalforsorgen i et brev til Erhvervsstyrelsen i marts 2015.

Hurtig udvikling = ny trussel

Det fremgår ikke, hvilke ulovlige genstande, der er tale om. I brevet udtrykker Kriminalforsorgen bekymring for, at droner bliver billigere og billigere at anskaffe.

- Som bekendt går den teknologiske udvikling hurtigt og droner er en ny "trussel" i forhold til indsmugling samt fotografering på vores institutionsområde, skriver Kriminalforsorgen.

Hidtil har Kriminalforsorgen afvist at ville svare konkret på, hvor vidt der har været droner i de danske fængsler med leverancer af eksempelvis stoffer eller mobiltelefoner. Kriminalforsorgen ønsker ikke at stille op til interview, men siger i en skriftlig kommentar:

- Vi står selvfølgelig ved det, der står på skrift i aktindsigten. Men vi kan ikke kommentere på konkrete tilfælde. Det er et område, vi interesserer os for, men vi kan ikke kommentere, hvad vi eventuelt har gjort eller ikke gjort, skriver Lars Brysting, sikkerhedschef i Kriminalforsorgen.

Indsmugling er et stort problem

DR Nyheder har tidligere beskrevet, hvordan de danske fængsler har store problemer med indsmugling af blandt andet mobiltelefoner.

I januar satte justitsminister Søren Pind (V) en større redegørelse i gang, der skal afdække, hvordan fire ud af fem personer med tilknytning til terrorsagen fra København kunne have adgang til i alt syv mobiltelefon under varetægtsfængslingen. Redegørelsen skal ligge klar 1.marts.