Der er i disse dage dømt svendeprøve for den danske model: En storkonflikt er blevet varslet, og den kommer, hvis ikke arbejdsmarkedets parterapeut, Forligsmanden, får parterne til at mødes om en aftale.
Men hvordan er du stillet ved henholdsvis strejke og lockout?
Godt spørgsmål. For vidste du for eksempel, at du mister din løn, når du strejker, eller at du mister din ferie, hvis den ligger midt i en lockout?
Vi har forsøgt at give svar på fem centrale spørgsmål her:
Kommer der en strejke eller en lockout?
Ved en strejke udvælger fagforbundene, hvor der skal strejkes - for eksempel, hvilke skoler der skal strejke.
Ved en lockout vælger arbejdsgiverne, hvilken gruppe lønmodtagere de ønsker at lockoute. Senest i 2013 var det lærerne, der blev lockoutet.
Om konflikten ender med det ene eller det andet konfliktværktøj, afhænger af de kommende møder i Forligsinstitutionen, forklarer Mikkel Mailand, lektor på Forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS), Københavns Universitet:
- Det er for tidligt endnu at sige, om det bliver til konflikt, eller om parterne kan blive enige under møderne i Forligsinstitutionen. Det, der taler for konflikt, er, at det er alle tre hovedområder på det offentlige arbejdsmarked, der er berørt, altså både de kommunalt, regionalt og statsligt ansatte, siger Mikkel Mailand
- Desuden er der hele tre vanskelige knaster, der skal løses: løn, betalt frokostpause og lærernes arbejdstid. Så det er noget af en opgave, der ligger på Forligsmandens bord, fortsætter han.
Får jeg løn?
Nej, under en konflikt på din arbejdsplads får du ikke løn, løntilskud eller supplerende dagpenge.
Hvis din arbejdsplads er omfattet af konflikt, enten fordi din arbejdsgiver lockouter dig, eller fordi dit fagforbund udtager din arbejdsplads til strejke, skal du forlade arbejdspladsen. Du må ikke befinde dig på din arbejdsplads eller udføre arbejde for din arbejdsgiver, så længe konflikten varer.
Dit fagforbund har en pulje penge, de tildeler deres medarbejdere i konfliktperioden. Den økonomiske støtte er forskellig fra fagforbund til fagforbund, men de er ikke forpligtede til at oppebære din normale indkomst.
Den økonomiske støtte bliver enten udbetalt som konfliktunderstøttelse eller et konfliktlån.
Ved konfliktunderstøttelse udbetaler fagforeningen et beløb til dig under konflikten, og efterfølgende vil du få et forhøjet kontingent. Ved konfliktlån låner du penge under konflikten og skal betale dem tilbage efter konflikten, men du vil samtidig få en kontingentnedsættelse.
Under konflikten er du teknisk set uden for arbejdsmarkedet, og du mister de goder, du normalt får stillet til rådighed af din arbejdsgiver. Du må under konflikten ikke bruge arbejdsgiverbetalt mobil, bil, computer eller lignende. Du skal ikke beskattes af den periode, du ikke har eksempelvis din mobiltelefon til rådighed.
Må jeg holde ferie?
Det korte svar er nej, fordi en konflikt er en feriehindring.
Hvis vi antager, at konflikten starter den 4. april, som er derfra, den er varslet, og du har planlagt ferie fra en 5. april, må du ikke holde ferie. Denne feriehindring gælder hele perioden, konflikten løber.
Hvis du derimod går på ferie den 3. april, må du gerne afholde din ferie og får udbetalt løn - hvis du vel at mærke har krav på ferie med løn, og du indtræder derefter i konflikten, når du returnerer fra ferie.
Hvad, hvis jeg er på barsel?
De fleste offentligt ansatte har krav på arbejdsgiverbetalt barsel, og den ret frafalder i tilfælde af konflikt. Den periode, hvor din arbejdsgiver er forpligtet til at betale løn under barsel, bliver ikke forlænget med den tid, som konflikten varer.
Hvis du er på graviditetsorlov eller barselsorlov med løn, når konflikten starter, kan du få udbetalt barselsdagpenge.
Du har heller ikke ret til fravær med løn ved barns 1. og 2. sygedag, hvis du er omfattet af konflikten.
Hvornår stopper en konflikt igen?
Der er tre måder, en konflikt kan stoppe:
- Konfliktparterne kan blive enige om et forlig. Deres forhandlinger fortsætter, mens konflikten står på.
- Parterne vælger at acceptere et mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen.
- Regeringen griber ind og stopper konflikt med en et lovindgreb. Det var sådan, konflikten stoppede i 2013.