Det er på ingen måde acceptabelt, hvis dansktyrkere bliver angivet til de tyrkiske myndigheder, hvis de har været kritiske over for Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.
Sådan lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).
- Det er fuldstændig uacceptabelt. Grundlæggende så er stikkeri selvfølgelig en sag for politiet. Men det, jeg har valgt at gøre, er at bede Udenrigsministeriet om at indkalde den tyrkiske ambassadør til en samtale om sagen i morgen (mandag, red.), så vi kan få klarhed over, hvad de ved og eventuelt ikke ved, om den sag, siger Anders Samuelsen.
Indkaldelsen til mødet kommer efter, at en række danskere med tyrkisk baggrund står frem i Berlingske og fortæller, hvordan de har oplevet at blive truet med eller er blevet anmeldt til de tyrkiske myndigheder for "landsforræderi".
En af dem er tidligere medlem af Folketinget for SF, Özlem Cekic. Hun har modtaget flere trusler på blandt andet Facebook, fordi hun - ifølge egen forklaring - har blandet sig i debatten om forholdene i Tyrkiet.
- De mener, at jeg er terrorist eller landsforræder, alene fordi jeg har kritiseret, at man i Tyrkiet har overtrådt menneskerettigheder, forklarer hun til DR Nyheder.
Sagen kort
- •
Flere danskere med tyrkiske rødder baserer deres mistanke på telefonopkald, Facebook-beskeder og -kommentarer, kilder hos ambassaden eller tips fra venner og familie.
- •
Berlingske oplyser, at avisen har set flere mails og beskeder som dokumentation.
- •
Efter kupforsøget i sommeren 2016 annoncerede et tyrkisk medie et telefonnummer, der går direkte til præsidentkontoret.
- •
Annoncen opfordrer til at angive støtter af "Fethullahçi terrorist organisation" (FETO), der er de tyrkiske myndigheders betegnelse for Gülen-bevægelsen.
/Ritzau/DR Nyheder