Enhedslisten: Tibet-sagen er en demokratisk skandale

Ordfører mener, at det er urealistisk, at to politifolk egenhændigt besluttede at fratage demonstranter flag.

- Det undrer mig noget, at det skulle være politifolk på et lavere niveau, der helt selv skulle have taget beslutningen om at fjerne de her flag, siger Enhedslistens Rune Lund. (© (c) DR)

Kan det virkelig passe, at to ledende politifolk egenhændigt besluttede at bryde grundloven under et kinesisk statsbesøg i 2012, og hvorfor skulle der gå tre år, før Tibetkommissionen blev nedsat?

De spørgsmål stiller Enhedslisten sig, efter at kommissionen i dag efter to års arbejde er kommet med en mere end 300 sider lang beretning, som belyser, hvad der skete under den kinesiske præsidents officielle i Danmark i juni 2012.

Her peger kommissionen på to navngiven ledende politifolk ved Københavns Politi, politikommissær Henrik Oryé og vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, som hjernerne bag en operationsbefaling, som førte til, at flere demonstranter fik frataget tibetanske flag.

Kommissionen anbefaler, at der bliver rejst en disciplinærsag mod de to betjente, mens alle andre i Københavns Politi går fri. Ligeledes bør sagen ikke føre til en sag hos hverken de implicerede ministerier, Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Rigspolitiet.

- Det undrer mig noget, at det skulle være politifolk på et lavere niveau, der helt selv skulle have taget beslutningen om at fjerne de her flag. Det virker urealistisk specielt i forhold til, at der var meget opmærksomhed på det fra 2012 og frem, hvor vi så tv-billeder af folk, der fik frataget deres demokratiske rettigheder, når de demonstrerede, siger Enhedslistens retsordfører, Rune Lund.

Forstå Tibet-sagen:

Politikerne har et ansvar

I beretningen kom det også frem, at Folketingets retsudvalg flere gange var blevet vildledt af København Politi, der igennem flere år fastholdt, at der ikke var givet nogen ordre til at skærme Tibet-demonstranter fra den kinesiske præsident.

Rune Lund fra Enhedslisten mener dog, at de respektive ministre skulle have gjort mere for at sætte spørgsmålstegn ved politiets udlægning af forløbet.

- Fra sagerne begyndte at komme frem i 2012, går der hele tre år, før vi får en kommissionsundersøgelse på trods af en heftig politisk debat. Allerede fra 2012 var der ikke nogen tvivl om, at det var en demokratisk skandale. Vi havde en situation, hvor borgere helt tydeligt fik frataget deres demokratiske rettigheder, siger retsordføreren.

S: Vi må forholde os til konklusionerne

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sagde, kort efter at beretningen blev offentliggjort, at det var glædeligt, at der ikke er nogle politikere eller topembedsmænd, der ifølge kommissionen skal stilles til ansvar for miseren omkring statsbesøget.

- Der er ikke nogle topembedsmænd eller politikere, der har gjort noget, de ikke må. Og det er rigtig betryggende for vores retssamfund, for det havde været en skandale, hvis det havde været tilfældet, sagde ministeren.

Hos Folketingets største parti, Socialdemokratiet, køber de heller ikke Enhedslistens præmis om, at politikerne burde have gjort mere for at belyse sagen.

- De (justitsministrene, red) kan ikke komme frem med andre oplysninger, end dem de får fra deres embedsværk og dem, som var direkte involveret i sagen, siger retsordfører Trine Bramsen.

- Vi har haft en kommission, der har afhørt alle involverede gennem to år. Derfor er vi nødt til at forholde os til de konklusioner, de er kommet frem til og ikke begynde at lave alle mulige andre konklusioner, siger hun.