Nye detaljer fortsætter med at dukke op i sagen om arbejdsmiljøet hos Siemens Wind Power.
Nu bliver der sået alvorlig tvivl om konsulenten bag den rapport, som vindmølleproducenten i 2011 brugte til at få dispensation til at sprøjte med det stærkt sundhedsskadelige stof isocyanat.
Konsulenten udarbejdede rapporten som medarbejder i det private rådgivningsfirma Alectia.
Men få uger efter var han nu pludselig ansat i en stilling som sikkerhedsspecialist hos Siemens Wind Power.
- Hvis han skal ind og arbejde i den virksomhed, har han jo ikke været uafhængig. Så har han jo et eller andet sted haft interesserne for den virksomhed i hovedet, siger Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet.
På vej ud inden undersøgelsen
DR Nyheders afdækning af forløbet viser, at konsulenten 3. marts 2011 skriver på sin Facebook-profil, at han forlader jobbet hos rådgivningsfirmaet Alectia.
I maj arbejder konsulenten så ifølge sin LinkedIn-profil hos Siemens Wind Power.
Men inden han stopper, laver han en ny undersøgelse for rådgivningsfirmaet om produktionsforholdene hos vindmøllegiganten.
Undersøgelsen er dateret til den 20. april 2011.
Det er den undersøgelse, som Arbejdstilsynet får.
- Det er jo helt usandsynligt, at han opsiger sin stilling uden at have en aftale med Siemens, siger Sten Bønsing, lektor på Aalborg Universitet.
- Hvis man har den virksomhed, der part i sagen, som ens kommende arbejdsgiver, meget tæt på, vil man naturligvis være meget venligt stillet over for sin kommende arbejdsgiver.
Tvivl om dispensationen
Forløbet får nu eksperter til at så tvivl om, hvorvidt den undersøgelse, som vindmøllegiganten bruger til at få dispensation med, nu også er uvildig og saglig.
- Siemens er jo i ond tro. De ved, at de har været i dialog med en medarbejder og lavet aftale om ansættelse af en medarbejder, som er den, der skal lave det sidste af materialet til brug for en dispensation, som Siemens skal have.
- Problemet er bare, at Arbejdstilsynet ikke ved, at der er ugler i mosen, siger Sten Bønsing.
Det var Arbejdstilsynet, der havde afkrævet undersøgelsen af Siemens.
Lektoren mener derfor, at Arbejdstilsynet bør kigge dispensationen igennem for at se, om grundlaget for at udstede den er til stede.
- Det er en meget mystisk proces. Hvis Arbejdstilsynet havde vidst, at det her var situationen, da tilsynet traf sin afgørelse, så skulle de ikke have accepteret at lægge vægt på det materiale.
- For det er jo ikke materiale, der lever op til de kriterier, man normalt skal have til en uvildig og saglig undersøgelse, siger han.
Lavede to undersøgelser
Også andre forhold omkring undersøgelsen bliver kritiseret.
Konsulenten lavede ikke bare én, men to undersøgelser af forholdene i samme produktionshal kort tid efter hinanden.
Men den første undersøgelse, der var mindre fordelagtig for vindmøllegiganten, undlod Siemens Wind Power at sende til Arbejdstilsynet – og det var ifølge flere eksperter ulovligt.
I den undersøgelse, som Arbejdstilsynet får, bliver den mindre fordelagtige undersøgelse ikke omtalt, og det er ikke gængs praksis, mener professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, Peter Hasle.
- Normal praksis ville være, at man selvfølgelig henviser til de tidligere ting. Så virker det meget mærkeligt, siger Peter Hasle.
Vi køber ham ikke
DR Nyheder har kontaktet konsulenten for at høre hans kommentar til sagen.
Han ønsker ikke at tale om de konkrete målinger, men afviser kritikken og siger, at han søgte et spændende job.
Siemens Wind Power afviser også, at der er foregået noget forkert.
Det sker da DR Nyheder i et interview i forrige uge, spørger vindmøllefirmaets pressechef, Rasmus Windfeld, til forløbet.
- Det kan jeg ikke kommentere på. Han har været en dygtig mand, der er blevet ansat, er jeg sikker på.
Køber I ham?
- Nej, vi køber ham ikke. Vi ansætter en mand, vi skal bruge til en opgave, der er relevant for de kompetencer, han har. Men jeg kender ikke den specifikke sag, og jeg kan ikke kommentere på den.
Arbejdstilsynet bekræftede i et interview i forrige uge, at de ikke kendte til konsulentens jobskifte.
Men kontorchef i Arbejdstilsynet, Bent Horn Andersen, har tillid til at grundlaget for den dispensation, man har givet Siemens Wind Power, er i orden.
- Målingerne skal ses som ét element i forhold til de vilkår, vi stiller. Vi er overbeviste om, at vi ikke går på kompromis med sikkerheden, siger han.
Arbejdstilsynet er i gang med at lave en redegørelse til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen om Siemens-sagen og ønsker ikke at svare på yderligere spørgsmål.
Rådgivningsfirmaet Alectia ønsker ikke at udtale sig i sagen uden tilsagn fra Siemens Wind Power.