Når Facebook vælger at fjerne et ikonisk billede fra Vietnamkrigen, er det endnu et eksempel på et fejlfyldt maskineri, der ikke lever op til det ansvar som et magtfyldt medie har.
Det mener ekspert i sociale medier, Benjamin Rud Elberth.
- Det viser tydeligt, at maskineriet hos Facebook ikke er gearet til den store opgave, det er at sortere i billeder, og slet ikke til at løfte den samfundsopgave det er at være så magtfuld, siger han og kalder det for en mærkelig beslutning.
- Billedet har været med til at definere, hvem vi er, og hvordan vi ser krig i dag og behandler medmennesker på. Så jeg forstår det ikke, siger han.
Sagen begyndte for alvor da den norske avis Aftenposten skrev et åbent brev til Facebook-stifter Mark Zuckerberg, hvor han kritiseres for at misbruge sin magt. Avisens chefredaktør, Espen Egil Hansen, mener, at det er forkert, at Facebook har fjernet avisens indlæg med det historiske billede, som viser ni år gamle Kim Phuc og andre forbrændte vietnamesiske børn komme løbende efter et napalm-angreb under Vietnamkrigen i 1972.
Ifølge Benjamin Rud Elberth er Facebook ligeglad med, hvad mindre redaktioner i Norden tænker om virksomhedens politik.
- Pengemæssigt er det små markeder. Det er også derfor, at man flere gange har set, at Facebook censurerer noget, der er historisk og kulturelt vigtigt for os. Man er ligeglad.
Store definitionsproblemer
En af grundene til at Facebook fjerner billedet er, ifølge Benjamin Rud Elberth, fordi det er et globalt firma, hvor andre markeder har langt større betydning.
- Den mindste grad af nøgenhed, der kan støde nogen, ryger væk. Men der kommer Facebook ud i nogle store definitionsproblemer. For kan kunst med en nøgen kvinde støde nogen?, spørger han og refererer til en sag fra 2015, hvor Facebook afviste en annonce med et maleri af den danske guldalder-maler C.W. Eckersberg, der viser en nøgen kvinde.
- Maskineriet er fejlfyldt, når de skal bruge det til at tolke, hvad der er kunst eller kulturarv. Facebook siger, at det er mennesker, der sidder og kontrollerer billederne. Men så er det godt nok nogle mennesker, der ikke har særlig meget kulturel og historisk forståelse. Der sker alt for tit, at der bliver lavet småfejl. Virksomheden har haft problemer med det her, siden den blev grundlagt, forklarer han.
Ingen reaktion fra Zuckerberg
Allerede nu er både mediepersoner, politikere og private gået ind i debatten om det ikoniske billede.
Norges kulturminister, Linda Hofstad Helleland, har indkaldt til et møde med norske redaktører og Facebook, hvor de skal diskutere ytringsfrihed.
Det er ifølge Benjamin Rud Elberth en helt naturlig reaktion.
- Hvis der er en ting, vi står sammen om i Norden, så er det ytringsfrihed. Og det ser vi tydeligt med denne sag, siger Benjamin Rud Elberth.
Men selvom reaktionerne og kommentarerne er mange, så mener han ikke, at det får selveste Mark Zuckerberg til at give en undskyldning.
- Det er højst sandsynlig en landechef, der kommer til at sige, at Facebook var for hurtige og giver en undskyldning, siger han.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1270713369645851