DR's nyhedsdirektør om censur: Facebook skal ikke tryne et medie fra at vise et ikonisk billede

Det er en farlig tendens, at redigeringsretten på redaktionelt indhold bliver fjernet fra redaktørkontorerne, mener Ulrik Haagerup.

Reaktionen fra nyhedsdirektøren kommer efter, at den norske avis Aftenposten har skrevet et åbent brev til Facebook-stifter Mark Zuckerberg, hvor han kritiseres for at misbruge sin magt. (© DR)

Det er problematisk, når Facebook trækker amerikansk seksualmoral ned over publicistiske udgivere, som vi har set det med det ikoniske billede fra Vietnamkrigen, hvor en nøgen pige flygter efter et napalm-angreb.

Det mener DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup.

- I det konkrete tilfælde forsøger Facebook at tryne en publicistisk virksomhed fra at vise et ikonisk billede, som var med til at ændre Vietnamkrigen for 40 år siden. Det er lige så langt ude, som at historikere og journalister som Peter Øvig Knudsen ikke må dokumentere hippiebevægelsens ølejre ved at vise topløse kvinder, siger han.

Reaktionen fra nyhedsdirektøren kommer efter, at den norske avis Aftenposten har skrevet et åbent brev til Facebook-stifter Mark Zuckerberg, hvor han kritiseres for at misbruge sin magt.

Avisens chefredaktør Espen Egil Hansen mener, at det er forkert, at Facebook har fjernet avisens indlæg med det historiske billede, som viser ni år gamle Kim Phuc og andre forbrændte vietnamesiske børn komme løbende efter et napalm-angreb under Vietnamkrigen i 1972.

Det er dette historiske billede, som viser ni år gamle Kim Phuc og andre forbrændte vietnamesiske børn efter et napalm-angreb under Vietnamkrigen i 1972, som Facebook reagerer på.

Farlig tendens

Ifølge Ulrik Haagerup kan det måske for nogle forekomme uskyldigt, når Instagram fjerner billeder af lagkager, der ligner bryster. Eller når Facebook nægter at offentliggøre historisk dokumentarisk materiale om hippietiden, som det skete med historiker og journalist Peter Øvig Knudsen.

- Men det er det ikke, fastslår han.

Ifølge nyhedsdirektøren kan det få en række konsekvenser. Blandt andet at den yngre generation ikke bliver oplyst om vigtige historiske begivenheder.

- Vi risikerer, at specielt de yngre generationer, som i stigende grad får deres nyheder via Facebook, ikke får den del af den historiske virkelighed, siger han.

Derudover er han bekymret for, hvad det kan få af betydning for mediernes redaktionelle arbejde.

- Der er en risiko for, at redigeringsretten på det redaktionelle og uafhængige indhold bliver fjernet fra redaktørkontorerne og placeret hos en algoritme i et helt andet land og i en helt anden kultur. Det er en meget mere farlig tendens, end de fleste forestiller sig, siger han.

Væsentlig sag at diskutere

Sagen har fået Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland til at indkalde til et møde med norske redaktører og Facebook, hvor de skal diskutere ytringsfrihed.

Ulrik Haagerup mener, at det er afgørende, at sagen bliver debatteret.

- Vi er nødt til at drøfte, hvad konsekvenserne er, når udenlandske giganter blander sig i redigeringen af den virkelighed som journalistik og publicistiske medier er sat til at levere, siger han og uddyber:

- Vi har ikke tidligere oplevet, at distributører af redaktionelt indhold i den grad lægger rammer for, hvad offentligheden skal have af vide. Det er det, der er kernen i ytringsfrihed og fri presse. Derfor er det her en væsentlig diskussion.

DR har valgt at bringe historien og lægge det ikoniske billede på Facebook netop for at sætte fokus på problematikken.

Hvis indlægget bliver slettet, understreger det blot væsentligheden i at bringe historien på Facebook, mener Ulrik Haagerup.

- Så er det en endnu mere vigtig historie, som forhåbentlig vil få andre i verden til at forstå, hvad det er for kræfter, der er på spil her, siger han.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1270593016324553