Norsk avis går op mod Zuckerberg: Du skal ikke censurere ikonisk Vietnam-billede

Aftenposten kritiserer Facebook for at fjerne historisk krigsbillede med nøgent barn.

Det er dette historiske billede, som viser ni år gamle Kim Phuc og andre forbrændte vietnamesiske børn efter et napalm-angreb under Vietnamkrigen i 1972, som Facebook reagerer på.

- Jeg synes, at du (red. Mark Zuckerberg) misbruger din magt, og på en måde har jeg svært ved at tro, at du har tænkt det igennem.

Sådan lyder kritikken i det brev til Facebook-stifteren Mark Zuckerberg, som den norske avis Aftenposten har valgt at publicere på forsiden af dagens avis.

Avisens chefredaktør Espen Egil Hansen mener, at det er problematisk, at Facebook har fjernet avisens indlæg med et ikonisk billede fra Vietnamkrigen, hvor den ni år gamle Kim Phuc kommer løbende nøgen efter et napalm-angreb.

- For at være ærlig har jeg ingen forhåbninger om, at du vil læse dette brev. Når jeg alligevel gør et forsøg, er det fordi, at jeg er oprørt, skuffet – og ja, egentlig også bange for, hvad du er i færd med at gøre med en af grundpillerne i vores demokratiske samfund, skriver han i brevet.

Det historiske pressebillede er taget af fotografen Nick Ut og viser Kim Phuc og andre forbrændte vietnamesiske børn på flugt fra napalm-angrebene under Vietnamkrigen i 1972. Pigen er nøgen på billedet, fordi hun har taget sit brændende tøj af, hvilket er Facebooks argument for at fjerne indlægget.

Her ses Aftenpostens forside, hvor avisen i et brev til Mark Zuckerberg afviser at fjerne billedet.

Mangel på god dømmekraft

Historien om censureringen begyndte for nogle uger siden, da den norske forfatter Tom Egeland postede et indlæg på Facebook med syv fotografier, der har ændret krigshistorien.

Facebook fjernede det omtalte billede af pigen Kim Phuc. Efterfølgende kritiserede forfatteren beslutningen på Facebook, der valgte at forbyde ham at skrive indlæg i et døgn.

Dette valgte Aftenposten at skrive om, hvorefter avisen modtog en mail fra Facebook, der krævede, at billedet skulle fjernes. I beskeden kom Facebook med følgende begrundelsen:

- Fotografier af mennesker der viser nøgne kønsorganer eller baller eller helt nøgne kvindelige bryster, vil blive fjernet, lyder det i meddelelsen.

Facebook krævede, at avisen skulle fjerne eller pixelere billedet. Inden avisen nåede at reagere på mailen, var Facebook-indlægget og billedet allerede blevet slettet fra avisens Facebook-side.

- Jeg er bekymret for, at verdens vigtigste medie begrænser friheden snarere end at forsøge at udvide den, fordi det sker på en autoritær måde, skriver chefredaktøren på den norske avis.

- Hør, Mark, dette er alvorlig. Først laver I regler, der ikke skelner mellem børnepornografi og berømte krigsbilleder. Så praktiserer I reglerne uden plads til god dømmekraft. Derefter censurerer I den kritik og debat, der er om afgørelsen og straffer dem, som vover at kritisere den, skriver Espen Egil Hansen.

Mediernes rolle må ikke undergraves

Chefredaktøren mener, at Mark Zuckerberg begrænser hans mulighed for at udføre sit arbejde som redaktør og få formidlet vigtige informationer ud til brugerne.

- Men, kære Mark, du er nu verdens mægtigste redaktør. Selv for en stor aktør som Aftenposten er Facebook vanskelig at komme udenom. Vi vil jo egentlig heller ikke udenom om det, for I tilbyder os en god kanal for at sprede vores indhold. Vi ønsker at nå ud med vores journalistik, skriver han i brevet.

Espen Egil Hansen slår fast, at det er en vigtig rolle for de frie og uafhængige medier at bringe oplysninger og billeder, der er ubehagelige, og som magthaverne og almindelige mennesker ikke nødvendigvis kan bære at beskæftige sig med.

- Denne ret og pligt, som alle verdens redaktører har, bør ikke undergraves af algoritmer kodet på dit (red. Mark Zuckerberg) kontor i Californien, lyder kritikken i brevet.