Ekspert efter kriseanbefalinger: Du skal være under 40 år for at få gavn af jod

Der er risiko for en række hændelser, hvor det for den yngre del af befolkningen vil være smart at have jodtabletter liggende.

Skal du have jodtabletter i medicinskabet derhjemme? Det er nok klogt, men er du over 40 år, er der ingen grund til at handle ind. Grafik: DR Collage: Nathalie Nystad Foto: Fabian Sommer/AP/Ritzau Scanpix.

Skulle der ske en nuklear ulykke, er myndighedernes vigtigste råd at opholde sig indendørs.

Det står klart, efter Beredskabsstyrelsen i weekenden udsendte en række råd til, hvordan danskerne bedst garderer sig mod eventuelle kriser.

Det anbefales dog også, at man har jodtabletter til rådighed, men er du over 40 år, er der ingen grund til at køre land og rige rundt efter tabletterne.

- Hvis man vil beskytte sig lidt ekstra, kan man tage en jodtablet, hvis man vel og mærke er under 40 år. Så vil der ske det, at joden fylder ens skjoldbruskkirtel op og sætter sig i vejen for det radioaktive jod, man risikerer at indånde, siger Kresten Breddam, enhedschef for strålebeskyttelse i Sundhedsstyrelsen.

Men for personer over 40 år er skjoldbruskkirtlen ikke lige så følsom som ved personer under 40, og tabletterne vil dermed ikke have nogen gavnlig effekt.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler heller ikke, at personer over 40 år tager jodtabletter, for "der er ikke er fundet nogen sammenhæng mellem at blive udsat for radioaktivt jod og kræft i skjoldbruskkirtlen i aldersgruppen".

Fra Sundhedsstyrelsen anbefales det, at jodtabletter er til rådighed for personer under 40 år samt gravide og ammende. Joden kan nemlig fylde skjoldbruskkirtlen op og sætte sig i vejen for det radioaktive jod, man risikerer at indånde, forklarer Kresten Breddam. DR Collage Foto: Fabian Sommer/AP/Ritzau Scanpix og Colourbox.

I hvilket scenarie skal du tage jod?

Mens Danmark har sagt nej til atomkraft, er andre lande i Europa mere begejstrede for den omdiskuterede energiform.

Derfor er der risiko for en række hændelser, hvor det vil være fornuftigt for personer under 40 år at have jodtabletter ved hånden, forklarer Kresten Breddam.

Her tales der især om ulykker på nærtliggende atomkraftværker i et europæisk land.

Både Finland, Sverige og Frankrig kan nævnes som eksempler på lande med atomkraftværker, og går der hul på værket, kan radioaktivt stof sprede sig i luften.

Men en ulykke kan også ske til havs. Det danske farvand huser nemlig fra tid til anden nukleare gæster, siger Kresten Breddam.

- Der kommer af og til en russisk isbryder, som typisk drives af en atomreaktor. Hvis der går hul på sådan en, kan der komme radioaktive stoffer i luften, lyder det.

Er risikoen for de her hændelser blevet større, siden I nu kommer med de her anbefalinger?

- Nej, det er den ikke. Men når der sendes anbefalinger ud om hjemmeberedskab, så giver det god mening at tage hele paletten med, siger Kresten Breddam.

Rent praktisk

Med anbefalingerne fra Beredskabsstyrelsen fik mange danskere travlt med at handle ind, og ifølge Berlingske meldes jodtabletterne udsolgt hos flere apoteker.

Selvom det er godt at have på lager, så vil en enkelt dosis typisk være nok, hvis der skulle opstå en ulykke.

- Hvis man har dem liggende, så skal man tage dem, når man får besked på det fra Sundhedsstyrelsen, og så venter man på, at den radioaktive sky i atmosfæren blæser væk, siger Karsten Breddam.

Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at man rent faktisk tager den rigtig type jodtablet. Det skal være den type, der hedder "medicinsk jodtablet", og det kan ifølge Breddam kun købes på apoteket.

- Der er slet ikke jod nok i de kosttilskud, man for eksempel kan købe i helsekostbutikker.