Et nyt alarmsystem i EU vil næppe forhindre dårlige læger med klager og kritik i bagagen i at rejse fra land til land.
Det vurderer lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen.
- Det problem, vi har set med, at der er læger, der forsøger at stoppe klagesagerne ved at rejse til et andet land, løser man ikke med de her regler, siger han.
Det nye, fælles alarmsystem betyder, at EU-landene inden for tre dage skal registrere, hvis en læge har mistet eller fået indskrænket sin autorisation i deres land. Men det nye system vil ikke alarmere, hvis en læge har modtaget kritik eller advarsler.
Dropper nordisk aftale
Selvom det nye alarmsystem kun deler begrænsede oplysninger om læger, har Nordisk Råd netop besluttet at droppe ønsket om et fælles nordisk register indtil videre. Et register, der netop skulle dele oplysninger om kritik og advarsler mod læger i Norden.
I stedet vil man bruge to år på at vurdere, om EU’s alarmsystem er tilstrækkeligt i forhold til beskytte patienterne mod dårlige læger.
Samtidig har de nordiske regering besluttet at ophæve en over 20 år gammel aftale om at udveksle oplysninger om læger, der får frataget eller indskrænket deres autorisation.
Danske Patienter bekymret
Paraplyorganisationen Danske Patienter er bekymret for, at de nordiske regeringer nu vil opgive at sætte bedre ind i Norden mod læger, der rejser rundt med dårlige sager i bagagen.
- Man har arbejdet på at skærpe det her regelsæt i Norden. Det skal man gå videre med, fordi det er nødvendigt for at beskytte patienter mod læger, som har alvorlige sager i rygsækken, siger Annette Wandel, chef for kvalitet og politik i Danske Patienter.
De nordiske lande skal gå forrest, og så kan EU følge trop senere, mener Annette Wandel:
- Det kan jo være en lang proces, før man får implementeret det i EU, så lad os nu gå foran i Norden og så arbejde på at få det rigtige regelsæt i EU på sigt.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger til DR Nyheder, at hun ikke har slækket på ambitionerne om at sætte en stopper for læger, der rejser rundt mellem lande og er til fare for patienter.
- Vi ønsker ikke at forringe informationsudvekslingen på tværs af landene, og derfor er den danske holdning også, at de nordiske lande bør drøfte, hvordan vi kan udveksle oplysninger ud over dem, vi er forpligtede til efter EU-direktivet, siger hun.