Flere eksperter i arbejdsmiljø retter nu kritik af Arbejdstilsynets redegørelse i sagen om ansatte, der er blevet syge af farlig kemi hos Siemens Wind Power.
Arbejdstilsynet konkluderer selv i redegørelsen, at tilsynet fra 2004 og frem til i dag ”har haft et kontinuerligt tilsyn med Siemens Wind Power.”
Kåre Hendriksen, der er lektor ved DTU og tidligere har forsket i arbejdsmiljø, vurderer, at Arbejdstilsynet i redegørelsen viser et sminket billede af sig selv.
- Der bliver vasket hænder fra Arbejdstilsynets side, siger han.
Ikke godt nok
DR’s afsløringer i arbejdsmiljøskandalen hos Siemens Wind Power viser, at ansatte i mindst 90 sager fra 2005 og frem til i dag er blevet kronisk syge af deres arbejde.
I langt de fleste tilfælde er de ansatte blevet syge, efter at de har været udsat for epoxy og/eller isocyanater.
Kåre Hendriksen påpeger, at Arbejdstilsynet har haft mulighed for at gribe ind i forhold til syge ansatte, fordi Arbejdstilsynet kan se, når der bliver meldt arbejdsskader til Arbejdstilsynet.
- Sagen viser, at Arbejdstilsynet ikke har gjort sit arbejde godt nok. De burde helt klart have reageret på de registrerede arbejdsbetingede lidelser. Det er en eklatant fejl, siger han.
Problematisk konklusion
Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, har tidligere påpeget over for DR Nyheder, at Arbejdstilsynet burde have reageret på anmeldelserne.
Han har også læst redegørelsen og er kritisk overfor, at Arbejdstilsynet i Siemens-sagen kan konkludere, at ”reglerne om epoxy og isocyanater er tilstrækkelige til at sikre en høj beskyttelse af medarbejderne.”
- Det er en problematisk konklusion. Man kan ikke både overholde reglerne og have så mange sygdomstilfælde. Enten er reglerne ikke overholdt, eller også er reglerne ikke tilstrækkelige, siger han.
Artiklen fortsætter under videoen.
Tilsynsforpligtelsen
Tidligere i dag kom beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) med følgende reaktion i en pressemeddelelse om Arbejdstilsynets rapport:
- Redegørelsen om Siemens-sagen viser, at Arbejdstilsynet grundlæggende har levet op til sin tilsynsforpligtelse, og den viser, at der ikke er konstateret systematiske overtrædelser af arbejdsmiljøloven på Siemens.
Men ifølge lektor Kåre Hendriksen kan Arbejdstilsynet ikke have levet op til sit ansvar.
- Det virker for os andre, som en meget mærkelig situation, at man gør det godt nok, selv om over 80 mennesker får en arbejdsbetinget lidelse over en 10-årig periode, siger Kåre Hendriksen og tilføjer:
- Hvis man har levet op til sin tilsynsforpligtigelse, så er der noget galt med loven på området.
Svært at forstå
DR har spurgt Jørn Neergaard Larsen, hvordan Arbejdstilsynet kan have levet op til sine forpligtelser, når folk i over 10 år er blevet syge af at gå på arbejde hos Siemens Wind Power.
- Det er sådan noget, der kan være svært at forstå både i forhold til virksomheden og i forhold til tilsynet, siger beskæftigelsesministeren og tilføjer.
- Vi taler om, at både virksomhed og arbejdstilsyn i mange situationer har konstateret, at tingene er, som de skal være, og alligevel er der mennesker, der er blevet syge. Det gør det jo nødvendigt for os som tilsynsmyndighed at gøre en ekstraordinær indsats for at finde ud af, hvor er det så, at det går galt i arbejdsprocesser med epoxy.
Siemens har ansvaret i det daglige
Kontorchef i Arbejdstilsynet, Bent Horn Andersen, medgiver, at Arbejdstilsynet kunne have handlet bedre i tilsynet med Siemens Wind Power.
- Vi erkender, at der er ting, vi ikke har gjort godt nok, som vi bør rette op på fremadrettet.
Samtidig lægger han meget af ansvaret over på Siemens Wind Power, siger han til DR.
- Det skal jo understreges, at det jo er Siemens, der har ansvaret i det daglige for, at arbejdsmiljøreglerne bliver overholdt.
I morgen kl. 11.00 skal beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samrådet sagen om arbejdsmiljøskandalerne hos Siemens Wind Power og Vestas. Vi dækker mødet på dr.dk, og du kan derudover følge samrådet forskudt på Folketingets tv-kanal.