En hjerneskadet psykiater, der i årevis fik lov at behandle patienter. Fødende kvinder, der fik medicin, som kunne slå deres børn ihjel og en psykiater, der fejlbehandlede patienter i årevis, selv om alle myndigheder var advaret.
Det er bare nogle af de sager, som DR Nyheder og andre medier har kunnet afsløre i løbet af de seneste år - og hver eneste gang med Sundhedsstyrelsen i centrum.
De mange fejlsager førte til, at Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith blev fyret tidligere på året, men nu går sundhedsminister Sophie Løhde (V) skridtet videre og splitter Sundhedsstyrelsen op i flere dele.
- Vi har desværre kunnet konstatere, at Sundhedsstyrelsens tilsyn ikke har været godt nok, og det er vi nødt til at reagere på. For vi skal have en velfungerende tilsynsmyndighed, som kan holde et vågent øje med de læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner, der ikke gør deres arbejde godt nok, siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Jeg har derfor besluttet, at der skal oprettes en helt ny styrelse, hvis kerneopgave netop bliver at sikre, at patientsikkerheden er i orden. Det er nemlig helt afgørende, at patienterne får en behandling af høj kvalitet i vores sundhedsvæsen og har tillid til, at der bliver grebet ind over for de læger og andre sundhedspersoner, som ikke lever op til det store ansvar, de har.
Den nye patientsikkerhedsstyrelse skal både føre tilsyn med sundhedspersoner og sundhedsvæsnet, og samtidig behandle patientklager. Den opgave varetages i dag af Patientombuddet, som fremover bliver en del af den nye styrelse, der får navnet Styrelsen for Patientsikkerhed. Den nye styrelse forventes at være i gang efter nytår.
Sundhedsdata får sin egen styrelse
Der ud over har ministeren besluttet, at der også er brug for en selvstændig styrelse til at tage sig af sundhedsdata.
- Det er helt unikt, at vi i Danmark har så mange sundhedsdata, og det er noget, andre lande misunder os, siger hun til Dagens Medicin og fortsætter:
- Men vi har også set en række svipsere, hvor der ikke har været tilstrækkeligt styr på data, der er blevet udleveret, og tilfælde, hvor der har manglet tilladelser til at indsamle data. Det er uheldige sager, vi skal undgå.
Den nye Sundhedsdatastyrelse dannes ved, at National Sundhedsdokumentation og -IT (NSI) udskilles fra Statens Serum Institut og bliver til en selvstændig styrelse.
I løbet af ugen vil stillingen som direktør for den nye styrelse blive opslået, og vedkommende får efter planen 200 ansatte under sig. Styrelsen refererer til Sundhedsministeriet.
Nye styrelser skal genskabe tillid
Ifølge sundhedsministeren bliver en af de væsentligste opgaver for de nye styrelser at genopbygge tilliden hos borgerne.
- Alle er enige om, at der er et kæmpepotentiale i sundhedsdata, som blandt andet kan bruges til at udvikle ny medicin, effektivisere sundhedsvæsnet og forbedre kvaliteten, siger hun til Dagens Medicin og fortsætter:
- Men man skal ikke ignorere de svipsere, der har været. Jeg kan ikke garantere, at det aldrig kommer til at ske igen, men med en ny styrelse er der potentiale til, at det ikke sker, fordi der er et stringent fokus på sundhedsdata og ikke på alt muligt andet.
Oprettelsen af styrelsen sker som et led i en større ændring af Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen. I alt forventes der at komme fire selvstændige styrelser ud over Statens Serum Institut.
/ritzau og DR Nyheder/