I alt 1900 journaler fra den hjerneskadede psykiater i Vestjylland, skal nu kulegraves. Det er patientjournaler fra mere end ni års praksis i Danmark, frem til Sundhedsstyrelsen tog autorisationen fra psykiateren.
I den tid var psykiateren involveret i både alvorlige fejlbehandlinger og dødsfald. Nu skal hver en sten i sagen vendes, varsler sundhedsminister Nick Hækkerup (S).
- Det er en så alvorlig sag, at vi bliver nødt til at få kulegravet den, og vi bliver nødt til at komme til bunds i den. Det kommer til at koste penge, og det kommer til at tage tid, men det er altså noget, som vi skal have gjort, siger ministeren til DR Nyheder.
Patienter skal beskyttes
Sundhedsministeren vil nu have gennemgået alle journaler fra den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, så man med ministerens ord 'kan holde hånden under de patienter, han har haft.'
Han vil konkret have set på, om der står noget i journalerne, som man er nødt til at samle op på.
Nick Hækkerup vil snarest tage sagen op med Folketingets partier og håber på opbakning til en bred advokatundersøgelse.
Alle tilsynssager skal tjekkes
Desuden vil ministeren have gennemgået alle de tilsynssager om sundhedspersonale, som ligger på Sundhedsstyrelsens bord.
- Lad os lige få tjekket efter, om de lever op til de krav, vi gerne vil have. Og at der ikke ligger nogle sager, som minder om denne her, siger Nick Hækkerup.
Direktør for Sundhedsstyrelsen fyret
Torsdag fyrede sundhedsministeren den administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith.
- Det er vel lidt ligesom glasset, der fyldes: På et eller andet tidspunkt kommer den berømte dråbe, der får det til at flyde over, siger Nick Hækkerup.
Han begrunder desuden fyringen med behovet for en gennemgribende oprydning i styrelsen.
- Det her tiltag er ikke nok alene. Der skal ændres en masse ting. Der skal ændres i kulturen i styrelsen, siger han.
Slut med frivillige aftaler
Konkret peger han på, at der er behov for at ændre samarbejdet mellem Sundhedsstyrelsen og embedslægerne. Der skal også laves ensrettede regler om, hvordan sager bliver håndteret af styrelsens sagsbehandlere.
Og så skal det være slut med frivillige aftaler, varsler ministeren.
Sundhedsstyrelsen modtog nemlig en lang række indberetninger om, at den hjerneskadede psykiater, der er uddannet voksenpsykiater, behandlede børn. De blev fejldiagnosticeret og fik ordineret alt for store mængder medicin.
I stedet for at forsøge at tage autorisationen fra psykiateren, indgik styrelsen frivillige aftaler med ham om, at han skulle stoppe med at behandle børn.
Vi skal kunne stole på læger
- Vi kommer alle sammen i kontakt med sundhedsvæsenet på et tidspunkt. Og de læger, vi møder, er vi helt afhængige af, at vi kan have tillid til, siger Nick Hækkerup.
Han understreger, at man heldigvis kan have tillid til størstedelen af sundhedspersonalet, men at der er nogle brodne kar, som det er styrelsens opgave at finde.
- Og det har ikke fungeret, siger Nick Hækkerup.
Professor: Nu skal ministeren rydde op
Det var ikke sagen om den hjerneskadede psykiater, der fik sagen til at rulle. Det var derimod afdækningen af sagen om den nordjyske psykiater Arne Mejlhede, der i årevis fejlbehandlede patienter, uden at Sundhedsstyrelsen greb ind.
Det fik Else Smith til at love en oprydning. Men da sagen om den hjerneskadede psykiater så begyndte at rulle i februar, krævede ministeren en redegørelse. Den viste sig at have store mangler.
Det er vigtigt, at Nick Hækkerup lægger sig i selen for at få ryddet op, vurderer professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter.
- Hvis han ikke tager alle de nødvendige skridt i den retning, så vil det i min overbevisning være noget, man vil kunne holde ministeren juridisk ansvarlig for, siger han til DR Nyheder.
Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk