Efter kræftskandale: Topchefer i Region Midtjylland siger op

Både regionsdirektør Pernille Blach Hansen og lægefaglig koncerndirektør Helene Probst stopper.

Pernille Blach Hansen (t.v.) stopper som regionsdirektør i Region Midtjylland, og Region Midtjyllands lægefaglige koncerndirektør, Helene Probst, stopper ligeledes. (Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen/Scanpix)

Pernille Blach Hansen stopper som regionsdirektør i Region Midtjylland.

Det meddeler hun på LinkedIn i et opslag under overskriften "Sporskifte og strategisk pause".

Opsigelsen kommer i kølvandet på kræftskandalen, der i de seneste måneder er blevet afdækket af DR.

- Efter længere tids overvejelse har jeg opsagt min stilling som regionsdirektør (CEO) i Region Midtjylland. Det er nu tid til et sporskifte, skriver Pernille Blach Hansen.

Hendes rolle i kræftskandalen har i den seneste tid været genstand for debat. Det er blandt andet kommet frem, at regionsledelsen ikke har reageret hurtigt på en række henvendelser fra whistleblowere.

I sit opslag på LinkedIn kæder hun dog ikke sin opsigelse direkte sammen med kræftskandalen.

Også Region Midtjyllands lægefaglige koncerndirektør, Helene Probst, har besluttet at sige sit job op, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Tilbage i begyndelsen af maj blev Helene Probst sygemeldt med symptomer på stress, og nu har hun altså besluttet at sige op.

Helene Probst begrunder sin opsigelse i Region Midtjylland med kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Helene Probst begrunder sit stop med kræftskandalen og antyder kraftigt, at den i hendes øjne burde være håndteret anderledes.

- Når der ikke er en tilstrækkelig grad af tillid til hinanden og når fokus er på at gå efter fejl med henblik på sanktion, så får det meget vanskelige kår. Det lammer systemet. Ingen tør mene noget nyt, tage ansvar eller træffe beslutninger:

- Jeg håber, at gode og kloge samarbejdspartnere i fredstid vil reflektere over håndtering af sager, hvor der sker fejl. Jeg tror, at vi skal finde modet til at gøre det på en anden måde, skriver hun på LinkedIn.

Regionsformand: Jeg er ked af det

I en pressemeddelelse begræder regionsrådsformand Anders Kühnau (S) de to chefers beslutning.

- Jeg er ked af begge opsigelser. Der er tale om to kompetente og vidende ledere, udtaler han:

- Jeg vil nu drøfte situationen med forretningsudvalget, herunder konstituering og opslag af de to ledige stillinger, siger Anders Kühnau.

I sidste uge beklagede Region Midtjylland i en redegørelse, at 306 kræftpatienter ikke har fået konkrete tilbud om at blive behandlet på andre sygehuse eller tilstrækkelig information om deres rettigheder, når ventetiden var for lang på Aarhus Universitetshospital.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har langet hårdt ud efter regionen for først i den nyeste og fjerde redegørelse at erkende fejl i over 300 sager. Hidtil har regionen erkendt fejl i 13 sager.

- Det er et helt fundamentalt og groft svigt af mennesker i en meget sårbar position, lød det fra sundhedsministeren i sidste uge.

Kirurger har sagt op

Skandalen om kræftbehandlingen på Aarhus Universitetshospital fik for få uger siden to anerkendte kirurger på mave- og tarmkirurgisk afdeling til at sige deres stillinger op i protest mod cheflæge Charlotte Burchard.

Fra udgangen af august er der dermed kun én læge tilbage på Aarhus Universitetshospital, som har rutine i at lave nogle af de mest avancerede operationer på patienter med fremskreden tarmkræft.

Det drejer sig blandt andet om den særlige HIPEC-behandling, som kun laves på Aarhus Universitetshospital.

De to kirurger, der har sagt op, har gjort det klart, at det specifikt er mistillid til afdelingsledelsen, der har fået dem til at forlade deres jobs.

Ledelsen på Aarhus Universitetshospital har meddelt, at de fortsat forsøger at få dem til at blive i deres job, men at der også arbejdes efter en scenario, hvor de er væk fra 31. august.

DR har forsøgt at få et interview med Pernille Blach Hansen og Helene Probst, men de meddeler begge, at de ikke har mere at tilføje.

Tidligere overlæge på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Peter Nerstrøm fortalte i april om sine forgæves forsøg på at råbe ledelsen op. Det kan du høre i denne udgave af Genstart.