Dykkeren Ivan måtte på hospitalet efter farlig redningsaktion: Ville gøre det igen

Ivan Karadzic er i Danmark efter at have været med til at redde 12 fodbolddrenge og deres træner.

Den 45-årige dansker Ivan Karadzic var en af de dykkere, der i juli reddede 12 thailandske fodbolddrenge og deres træner ud af en grotte, hvor de havde søgt tilflugt for et stort regnskyl.

Mandag aften var Ivan Karadzic, der har boet i Thailand siden 2007, hvor han har en dykkerskole, i Aftenshowet og fortalte om sine oplevelser under den store redningsaktion, hvor han spillede en nøglerolle.

Da de thailandske myndigheder havde besluttet, at man gerne have hjælp ude fra til at gennemføre redningsaktionen og bjærge det indespærrede fodboldhold, var Ivan Karadzic med på førstedagen.

Skulle skifte dykkerflasker

Her var han svømmet langt ind grotten for at hjælpe den engelske dykker, der kom ud fra det inderste kammer med fodbolddrengene, når de skulle have skiftet dykkerflasker midtvejs for at kunne gennemføre den lange tur.

- Vi var cirka fire timer derinde. Det tog os cirka tre timer at svømme derind og tre timer at svømme ud igen.

Og det var en tur, hvor man skulle have styr på nerver og fysik, hvis man skulle kunne håndtere presset.

- Hvis man lider af klaustrofobi, skal man nok undgå denne type dykning.

- Der var ingen tidspunkter, hvor jeg var bange, måske lidt stresset nogle gange, fortalte Ivan Karadzic efter Aftenshowet i en chat med brugerne på dr.dk.

Han fik først at vide, at den krævende mission havde været en succes, da han nåede ud igen efter tre timers svømning.

- Da jeg kommer op af vandet og får mit udstyr af, sidder de amerikanske specialstyrker der og venter på os. De fortæller mig bare, at der er fire mennesker, der har overlevet og er på hospitalet nu. Det var den bedste nyhed, som gav mig en fantastisk følelse, en blanding af stolthed og glæde.

Blev sendt på hospitalet

Den første dag blev fire drenge reddet ud af grotten. Men selvom Ivan Karadzic meget gerne ville have fortsat med at spille en aktiv rolle i redningsrollen, måtte han lade være. Hans krop var simpelthen for udmattet efter det lange dyk i grotten.

- Jeg blev sendt på hospitalet i stedet – min krop havde sagt stop på grund af alt for højt blodtryk. Og jeg fik stadig nej fra lægerne på tredjedagen.

Til trods for den alvorlige fysiske udmattelse er den danske dykker ikke tvivl: han ville stille op igen i et lignende situation. Det fortalte han, da han efter udsendelsen svarede på spørgsmål på dr.dk:

- Jeg ville helt bestemt tilbyde min hjælp igen, hvis jeg mente at jeg kunne gøre en forskel.

Thailandsk dykker døde

At det langt fra var en ufarlig opgave, blev understreget da en af de thailandske Navy Seal-dykkere døde undervejs.

- Det var selvfølgelig et stort chok, da Saman døde, stemningen var trykket. Men det betød også, at vi om muligt arbejdede endnu hårdere. Vi ville sikre at han ikke døde forgæves, fortalte Ivan Karadzic under chatten med dr.dks brugere.

Efter aktionen blev han og de øvrige redningsarbejdere af den thailandske regering inviteret med til en stor middag, hvor han mødet de tolv reddede fodbolddrenge.

Bliver genkendt i paskontrollen

I dag bliver han genkendt, når han viser sit pas frem ved indrejse til Thailand.

- Ja, jeg bliver ofte genkendt i Thailand. Opmærksomheden har været meget positiv og jeg bliver behandlet særdeles godt, siger den danske dykker, der nu kan se frem til, at der bliver lavet to film om redningen af de tolv drenge.

Den danske dykker er ved godt helbred efter prøvelserne i Thailand, og han er stadig glad for at dykke i grotter. Han har således netop været på en ekspedition i en grotte i Vesttimor i Indonesien, og i chatten fortalte han også, at han har planer om igen at besøge den dybe grotte, hvor fodboldholdet var indespærret bag vandmasserne.

- Grotten er stadig oversvømmet og aflukket. Jeg og andre af de frivillige har planlagt at udforske grotten i december eller januar, hvor den igen er tør.