Når græsset bliver gult i varmen, er det fristende at vande det grønt igen, og ungerne elsker at bade i havebassinet.
Men vores store behov for ekstra meget vand i tørken udsulter vandværkernes vandforsyning. Derfor råber vandværkerne vagt i gevær.
Borgere over hele landet opfordres til at spare på vandet i sommervarmen og kun vande inden for bestemte tidsrum.
Flere vandværker varsler sågar ekstra afgifter på den næste vandregning, hvis borgere ikke overholder vandingsrestriktionerne.
I går modtog undertegnede journalist følgende sms fra det lokale vandværk, Solrød Vandværk på Sjælland:
- Hvis du ønsker at vande græsplænen og blomsterne i din have, skal det være med håndholdt slange og ud fra følgende regler:
- Lige husnumre må vande på lige datoer mellem 20.00 og 22.00. Ulige husnumre må vande på ulige datoer i samme tidsrum, stod der i beskeden.
I beskeden stod, at det koster 400 kroner på næste vandregning ikke at overholde reglerne.
Vil undgå at lukke for vandet
Driftschefen på Solrød Vandværk, Hans Odder, fortæller, at afgiften er en mangeårig praksis, som vandværket ifølge Hans Odder gør meget brug af. Men hvis det regner meget en sommer, er det ikke nødvendigt med de særlige retningslinjer.
Hvis vandværket konstaterer et for højt forbrug, lægger de i første omgang en gul seddel med vandingsreglerne i borgerens postkasse.
Kan de se gentagne brud på reglerne, falder hammeren, for ellers er der ikke nok vand til alle, fortæller han.
- Vi har sendt beskeden ud for at forebygge. Vi kan ikke følge med, når vandforbruget er så stort, fordi folk skal vande deres græsplæner. Det er faktisk uanstændigt at hælde drikkevand på græsplænen, siger Hans Odder.
Vandværket vil gerne undgå at havne et sted, hvor man er nødt til at lukke helt for vandet nogle timer hver dag.
- Men jeg har fået mange vrede mails fra borgere, der er sure over, at vi bestemmer det, når de allerede betaler for vandet, men vi skal altså kunne følge med, siger han.
Det er især på lørdage, at vandværkets tanke rammer lavpunktet. Her bliver der både vandet haver, fyldt badebassin og vasket tøj på samme tid.
Normalt når forbruget er på sit højeste, bruger vandværkets kunder på en almindelig lørdag samlet set et par hundrede kubikmeter vand mellem klokken 10 og 12, men i disse tørketider forbruges den samme mængde vand bare hver time fra morgen til aften, forklarer driftschefen.
Flere vandingsforbud er på vej
Fløng Vandværk på Sjælland er et af de steder, der også har varslet en afgift til borgere, som ikke overholder reglerne for vanding.
- Det henstilles, at havevanding begrænses mest muligt, og de tilladte vandingstider overholdes. Vandspild samt ulovlig havevanding vil medøre gebyr på minimum 640 kroner plus moms, skriver vandværket i en meddelelse til borgerne.
Kasserer Peter Stryhn fortæller til DR Nyheder, at det har været praksis siden 2007, men kun en enkelt gang har man overvejet af give en ekstra afgift. Borgerne er nemlig gode til at tage advarslen seriøst.
Hos brancheforeningen Danske Vandværker siger direktør Susan Münster, at det ikke er en ualmindelig praksis med ekstra afgifter til kunder, som ikke overholder vandingsreglerne.
Men vandværkerne bestemmer selv, hvordan de vil håndhæve reglerne, og det skal fremgå af værkernes takstblad, hvis det koster ekstra at bryde reglerne, forklarer hun.
Andre vandværker nøjes med at sende en opfordring til kunderne om at spare på vandet, uden at kunderne skal frygte en ekstra-regning.
- Det er klart, at hvis forbruget overstiger det, som vandværket kan levere, så bliver man nødt til at regulere, siger Susan Münster.
Hun vurderer, at et vandingsforbud ikke er usandsynligt, når der ikke er udsigt til særlig meget regn de kommende uger.
- Jo bedre vi er til at spare på vandet nu, jo større er chancen for, at vi ikke ender i en ekstrem situation, siger Susan Münster.
Du må stadig lave kaffe og the
Der er allerede enkelte vandværker rundt om i landet, som enten er tæt på et vandingsforbud, eller som nu har indført det.
Det er tilfældet hos Kalundborg Forsyning, der i morges klokken 07.00 indførte et vandingsforbud i et forsøg på at udvise rettigdig omhu.
Hans-Martin Friis Møller, der er direktør i Kalundborg Forsyning, siger til DR Nyheder, at borgerne dog ikke risikerer ekstra afgift eller politianmeldelse for ikke at overholde forbuddet.
- Vi er hverken myndighed eller politi, så vi har ikke tænkt os at køre rundt og holde øje. Vi tror, at folk godt kan se fornuften i det her, og selvfølgelig skal man koge sit tevand og lave sin kaffe, som man plejer, siger Hans Friis Møller.
Kalundborg Forsyning anbefaler, at man stopper med at vande græsplæner og fylde havebasinnet.
- Det er ikke nødvendigt at bruge vand på det, når vi har en situation, hvor vi kan komme til at mangle vand, siger Hans Friis Møller.
Vandværket ved endnu ikke, hvor længe vandingsforbuddet vil gælde.
I Svejbæk ved Silkeborg har det lokale vandværk indført et forbud mod havevanding med haveslange, vippeslange og spreder i tidsrummet fra 15 til midnat.
Forbuddet gælder helt indtil 31. august.
- Det er også et forsøg på at flytte vandingerne væk til andre tider på dagen, hvor forbruget ikke er så stort, siger Torben Nielsen, der formand for Svejbæk Vandværk, til DR Nyheder.
Danske Vandværker vurderer, at udsigten til endnu flere dage med næsten ingen vand fra himlen betyder, at flere og flere vandværker vil indføre vandingsforbud i den kommende tid.