Tørken kan blive et alvorligt problem for haveejerne denne sommer.
Vi kan ikke regne med regnen, men derimod gule græsplæner og svedne haveplanter.
Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er der ikke udsigt til regn de næste ni dage, og langtidsprognoserne peger på langt mindre nedbør end normalt for årstiden og en hel masse sol.
Det vil få tørkeniveauet op på det højeste, og vi kan lige så godt vænne os til den slags vejr. Tørkeproblemerne er kommet for at blive, forklarer Jens Hesselbjerg, der er professor i klimafysik på Københavns Universitet.
- Vi kigger ind i, at der bliver mere af den her ekstreme type vejr. Ikke hvert eneste år. Men vi er på vej ind i et nyt regime uanset hvad, siger han.
Lavendel, blåhat og salvie
For haveejernes vedkommende er det derfor en god idé at tænke langsigtet og fremtidssikre haven ved at vælge særlige planter, buske og træer, der kan klare de nye klimatilstande.
Det fortæller Louise Møller, der er fagredaktør hos Haveselskabet.
- Meget tyder på, at vi skal vænne os til sådan noget vejr fremover, og derfor vil det være en god idé at tænke over, hvordan man gør sin have mere robust og tørketålelig, siger hun.
Hun nævner som eksempel katteurt, lavendel, blåhat, salvie, torskemund, sankthansurt og træer og buske som spiræa, sølvblad, blåskæg, tretorn og mispel.
- Man kan med fordel kigge mod Middelhavsområdets planter for at finde planter, der kan klare sig bedre i tørke og med kun lidt vand, siger Louise Møller.
- Desuden er der mange krydderurter, som tåler tørke, fordi de oprindeligt gror i varmere og mere tørt klima, siger hun.
Det vil også være en god idé, at hele ens have ikke står i direkte sol, så man får skabt skyggesteder til planter, der har det bedre i skyggen. Derfor kan man plante træer og buske, som kan skabe skygge rundt omkring.
VIDEO På besøg på planteskole for at finde tørkevenlige planter til haven.
Kommuner er vilde med de nye bede
Ønsker man at omlægge hele eller dele af haven, peger Louise Møller på, at såkaldte grusbede vil blive fremtidens bud på en løsning i den mere tørre have.
- Planternes rødder vil selv vokse ned i den fugtige muldjord, og gruset er med til at holde på fugtigheden i jorden. Desuden vil gruset dræne overskydende vand væk om vinteren, så de tørketålende planter ikke rådner.
Gruset har også den fordel, at ukrudt har svært ved at spire, og det, der måtte komme, er nemt at fjerne fra det løse gruslag, forklarer Louise Møller.
- Flere kommuner er begyndt at anlægge grusbede på offentlige arealer, netop fordi det er nemt at vedligeholde og planterne klarer sig godt i både tørre og våde perioder, siger hun.
Vælger man den klimavenlige løsning, en 'vild med vilje'-have, er det ikke sikkert, at den vil klare sig bedre i en tørketid.
Det kommer helt an på jordbundsforholdene.
Har man en sandet jord, er den i forvejen til den tørre side, og derfor har man måske også allerede planter, der bedre kan klare tørkeperioder.
Har man leret jord holder det bedre på vandet, og planterne klarer bedre korte tørkeperioder. Men i den ekstreme tørke vi har lige nu, der har de det virkelig svært, forklarer Louise Møller.
Vand ikke græsplænen
Selvom den grønne og golfagtige græsplæne er et smukt syn, anbefaler Louise Møller ikke at løse tørkeproblemerne ved at gå amok med haveslangen.
Det er både dyrt og ikke særlig klimavenligt.
- Når det er så tørt, som vi oplever lige for tiden, bliver vi nødt til at prioritere vandingen. Vi kan ikke vande det hele, det går ikke. Vi har også tidligere set, at så bliver der indført vandingsforbud, og det skal vi helst undgå sker.
- Selvom græsplænen ser gul ud, er den ikke død, den går i dvale og skal nok blive grøn igen, når der kommer regn, siger hun.
Nyplantede planter, bede og træer sat i jorden inden for det seneste år skal vandes, fordi de ikke har et så veludviklet rodnet.
Og dyrker man køkkenhave, skal man være særlig opmærksom på vanding, når det er så tørt. Grøntsagerne har brug for vand for at afgive en høst.
Det er desuden en god idé at skaffe noget halm, som man dækker køkkenhavens jord og planter med, da det er med til at holde på fugten.
Det er bedst at vande morgen eller aften, hvor temperaturen er lavere, og vandet ikke fordamper så hurtigt.