Med nytåret er der skudt gang i en ny forsøgsordning med medicinsk cannabis for alvorligt syge danskere, der ikke har tilstrækkeligt gavn af andre former for medicin.
Men politiske uenigheder på Christiansborg betyder, at ordningen er kommet i luften uden tilskud, og det vil ramme patienterne, frygter Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm.
- Når deltagerne i forsøgsordningen får udskrevet en recept og finder ud af, hvor dyrt det i virkeligheden bliver, vil mange ikke have mulighed for at være med. De vil være tvunget til fortsat at gå ud og købe hash illegalt, mener han.
Alt efter dosis vil udgiften for en patient ligge på 800-2.000 kroner pr. måned uden en tilskudsordning.
- Det er de færreste sclerosepatienter eller andre, der er så syge, at de har behov for medicinsk cannabis, der har råd til det. Derfor kommer forsøgsordningen ikke i gang for alvor, påpeger Klaus Høm.
Situationen ærgrer Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, der håber få deltagernes ekstraudgifter dækket.
- I øjeblikket betaler man fuld pris, men jeg håber, at vi kan lave en ordning med tilbagevirkende kraft for patienterne. De skal ikke bøde for, at andre partier er langsomme.
Ifølge Liselott Blixt forhandlede man først om at få midlerne tilført fra Satspuljen, hvilket partierne bag ikke ville støtte op om.
I stedet er Dansk Folkeparti og regeringen blevet enige om at få det på finansloven og lande en aftale inden for måneds tid.
- Det skal selvfølgelig kunne svare sig at få det på en recept frem for det kriminelle marked. Så udgifterne skal ligge under det niveau, mener Liselott Blixt.
Forsøgsordningen med medicinsk cannabis er en udløber af en aftale mellem Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale og SF.
Forsøgsordningen med medicinsk cannabis er tiltænkt sklerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter med kroniske smerter og patienter, som lider af kvalme efter kemoterapi. Man forventer, at omkring 1.500 danskere kan deltage.