Patienter får alligevel tilskud til medicinsk cannabis, når en forsøgsordning træder i kraft 1. januar. Det oplyser Liselott Blixt (DF), der er formand for Folketingets sundhedsudvalg.
- Vi er blevet enige om at afsætte et beløb til patienterne. Det skal være sådan, at alle har råd til det, uanset om man er i arbejde eller på pension, siger Liselott Blixt.
Det så ellers ud til, at der ikke ville blive ydet tilskud til ordningen. Det ville have betydet en månedlig egenbetaling på op til 2790 kroner.
Det har fået flere patientforeninger til at kritisere ordningen for kun at være for de rige.
Hvor meget, patienterne nu komme til at betale, er uvist. Det skyldes, at den præcise pris på cannabis endnu ikke kendes. Først i næste uge offentliggør Lægemiddelstyrelsen, hvilke firmaer der skal importere og eventuelt senere producere cannabis.
- Først da ved vi, hvad salgsprisen bliver, og hvad det kommer til at koste den enkelte. Derefter sætter vi os sammen og finder ud af, hvor høj egenbetalingen bliver, siger Liselott Blixt.
Tidligere har det været fremme, at egenbetalingen kunne blive på omkring 1500 kroner om måneden.
- Men det kan blive mindre, fordi det tyder på, at vi kan få cannabis fra Canada, hvor den er billigere end forventet. Men jeg vil ikke lægge mig fast på et beløb endnu, siger Liselott Blixt.
Pengene skal komme fra en sundhedspulje på årligt 100 millioner. Omkring 50-70 millioner skal ifølge Blixt gå til tilskud til ordningen.
Forsøget er planlagt til at løbe over fire år, og det vil omfatte cirka 1500 patienter, herunder sklerosepatienter, rygmarvsskadede og patienter i behandling med kemoterapi.
/ritzau/