Cannabis-forsøg vedtaget - læge er bekymret: Jeg frygter at komme i klemme

Forsøgsordning for medicinsk cannabis er endeligt vedtaget i dag, men flere læger er skeptiske.

Fra 1. januar kan patienter med for eksempel kroniske smerter eller voldsom kvalme efter kemoterapi få lægeordineret medicinsk cannabis. (© (c) DR)

Cannabis-olie, cannabis-spray og cannabis-piller.

Et enigt Folketing har i dag vedtaget en fire-årig forsøgsordning, der giver de praktiserende læger mulighed for at udskrive flere typer medicinsk cannabis end i dag. Men en del af lægerne vælger at beholde receptblokken i lommen lidt endnu.

Forsøget kan nemlig sætte lægerne i et dilemma, mener Kathri Marcussen, praktiserende læge fra Rønne Lægehus.

Hun påpeger, at dokumentationen for virkningerne af cannabis-medicin er begrænsede, og at lægerne står med behandlingsansvaret, hvis noget går galt. Samtidig er flere allerede nu begyndt at efterspørge den medicinske cannabis.

- Jeg frygter, at de praktiserende læger kommer i klemme, fordi vi rigtig gerne vil hjælpe vores patienter, men på den anden side er det svært for os at skulle tage ansvar for noget, som vi ikke rigtig kender virkningerne eller bivirkningerne af, siger hun.

Kathri Marcussen bakkes op af praktiserende læge Inger Christensen med praksis i Nexø på Bornholm. Hun oplever, at mediebevågenheden har pustet til patienternes interesse.

Inger Christensen forholder sig afventende og venter på videnskabelige retningslinjer, før hun vil udskrive medicinsk cannabis. Alligevel oplever hun, at flere patienter efterspørger det - eller skaffer det uden om lægen.

- For mig er forskellen, at jeg har behandlingsansvaret. Derfor er jeg nødt til at vente på at få nogle mere præcise retningslinjer. Jeg ville heller ikke udskrive insulin, hvis jeg ikke havde præcise retningslinjer, selvom nogle siger, at det er godt, siger Inger Christsensen og fortsætter:

- Jeg vil ikke bare udskrive noget, fordi nogen i fjernsynet siger, at det virker.

Nye muligheder for lægerne

I forvejen har de praktiserende læger haft mulighed for at udskrive ét lægemiddel baseret på cannabis. Det er en såkaldt mundhulespray, som bruges til behandling af sklerose. At medicinen er godkendt betyder, at man præcist ved, hvad der er i, hvordan den virker, og hvordan den er lavet.

Derudover har lægerne indtil videre kunnet udskrive andre lægermidler baseret på cannabis, som eksempelvis er godkendt i USA. Hvis lægerne har villet udskrive de lægemidler, skal lægen søge udleveringstilladelse hos Lægemiddelstyrelsen og dermed kan medicinen importeres fra eksempelvis USA.

Den sidste mulighed, som lægerne indtil videre har haft, har været at udskrive medicin med cannabis, som er tilberedt på et apotek til en specifik patient efter lægens anvisning.

I dag er det så endeligt vedtaget, at lægerne fra 1. januar 2018 får mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter i en forsøgsordning på en fire-årig periode. Herfra vil det så være muligt for læger at ordinere produkter, der hverken er godkendt medicin eller fremstillet på et apotek.