Det store flygtningepres i Sydeuropa har fået flere danskere til at starte deres egne indsamlinger på Facebook for at skaffe nødhjælp. Også danske turister i blandt andet Grækenland har samlet penge for at købe basale fornødenheder til de mange flygtninge, der er kommet til de græske øer.
Men selv om det handler om at gøre en god gerning, kan det kan faktisk være ulovligt.
I hvert fald hvis det gode består af at lave en privat indsamling til for eksempel dagligvarer til flygtninge, og den ikke er anmeldt til Indsamlingsnævnet på forhånd.
For så risikerer man at supplere den gode samvittighed med en bøde.
- De private indsamlinger på internettet er også omfattet af indsamlingsloven, der blev lavet for cirka et år siden. Så ja, det er ulovligt, hvis de ikke er anmeldt, siger Christian Lundblad, formand for Indsamlingsnævnet.
Skal bare anmeldes
I Indsamlingsloven defineres en indsamling ved "... enhver form for opfordring til at yde bidrag til et forud angivet formål”.
Men ønsker man at lave en indsamling, er det sådan set ikke så mange trin, det er nødvendigt at komme igennem.
- Den skal bare anmeldes til os, så vi kan registrere den, og når indsamlingen er slut, skal vi se et regnskab. Det sikrer, at pengene går til de rigtige, forklarer Christian Lundblad.
Så for fremtidige barmhjertige turister og Facebook-indsamlere betyder det, at de skal være opmærksomme på at få anmeldt deres Facebook-indsamlinger på Indsamlingsnævnets hjemmeside.
Mindre mistro til private
Sociale medier som for eksempel Facebook bliver i stigende grad brugt til private indsamlinger af forskellig karakter. Tidligere har private for eksempel samlet ind til møbler til flygtninges tomme hjem i Greve og et kræftsygt barn, der kunne få en anden type behandling i USA.
Stig Fog, der blandt andet rådgiver nødhjælpsorganisationer om indsamlinger og har været projektleder for Danmarks Indsamling i en årrække, forklarer, at det nogle gange kan være nemmere for private at samle penge ind end de store organisationer.
- Det er, som om mistroen over, hvad pengene går til, forsvinder, når man overfører til private. Men faktisk er der jo ingen viden om, hvad pengene reelt bliver brugt på, siger Stig Fog.
Nye bidragsydere
I weekenden fortalte Røde Kors, at man kun har samlet 150.000 kroner ind til flygtninge i Grækenland. Private indsamlere har dog ikke de samme udfordringer.
Et dansk kærestepar på ferie på Samos indsamlede i går omkring 40.000 kroner på under et døgn via Facebook, har de fortalt DR Nyheder. Pengene gik til at købe dagligvarer til flygtninge på den græske ø.
Stig Fog forklarer, at private indsamlinger ofte er lappeløsninger, mens de store organisationer har kræfterne til at angribe de bagvedliggende faktorer. Alligevel kan private have stor succes, fordi de rammer en ny målgruppe.
- Det aktiverer nogle mennesker, der ellers ikke ville have støttet, siger Stig Fog.
Hos Dansk Flygtningehjælp kan man lave en kombination. De giver private mulighed for at lave deres egen indsamling gennem dem, og sådan en blev oprettet i forgårs.
Den indsamling har til formål at samle mange små restbeløb, der er tikket ind til danskere fra Skat de seneste dage, og det er allerede blevet til mere end en kvart million kroner.