Danskerne gider ikke hjælpe flygtninge i Grækenland: Kun 150.000 samlet ind

150.000 kroner. Mere har Røde Kors ikke kunnet samle ind til flygtninge i Grækenland.

FN hjælper syriske flygtninge i havnen på Kos. Det samme gør Røde Kors, men det er ikke mange penge, organisationen har fået fra danskerne til den indsats. REUTERS/Alkis Konstantinidis (Foto: © ALKIS KONSTANTINIDIS, Scanpix)

Selvom vi i øjeblikket ser en flygtningesituation ude af kontrol i Grækenland og de europæiske nabolande, så er det ikke noget, der får danskerne til at give penge til hjælpearbejdet i det kaotiske land, hvor flygtninge-situationen ifølge Røde Kors er ude af kontrol.

Det må Røde Kors sande efter at have samlet ind til Grækenland hen over sommeren.

- Indtil videre har vi indsamlet cirka 150.000 kroner, hvilket ikke er meget, siger Anders Ladekarl til Martin Krasnik i Deadline på DR2 lørdag aften.

- Det har selvfølgelig været sommerferie-periode, men når man tænker på, hvor mange mennesker det her omfatter, så er det et relativt lavt beløb, tilføjer han.

Det får Martin Krasnik til at afbryde.

- Så lad mig kalde det et latterligt lille beløb i forhold til, hvad der kan komme ind i sådan en indsamling, siger Martin Krasnik, som også spørger til, hvorfor beløbet er så lavt.

Vi har dæmoniseret folk på flugt

Ifølge Anders Ladekarl skyldes det, at folk ikke vil give penge til ofre for krig.

- At samle ind til flygtninge og ofre for krig, det er noget af det, der ligger aller lavest på folks donorvilje-liste. Vi vil helst give til sygdomme, til ting der er tæt på os selv, siger han.

Samtidig fortæller han, at det er blevet sværere at samle ind til folk på flugt.

- Vi har fået dæmoniseret det med at være på flugt. Vi snakker om folk, der flygter, fordi de gerne vil have del i vores goder. Bekvemmelighedsflygtninge. Vi taler om, at folk flygter, fordi de har råd til det. At det er de rige, der kommer hertil. Vi glemmer fuldstændig, at dem, der flygter, det er altså mennesker, der er fanget i forfærdelige krige, som de bare vil væk fra, siger Anders Ladekarl.

Situationen er ude af kontrol

De seneste uger har særligt historier om flygtningekaos på den græske ferieø Kos fyldt medierne. Billeder af flere tusinde flygtninge spærret inde på et stadion på Kos har fyldt i medierne.

Hvad tænker du, når du ser de billeder fra Kos, der har kørt på europæiske medier i løbet af ugen, spørger Kransik i interviewet?

- Jeg tænker, er vi virkelig i Europa? Er det sådan, Europa ser ud i dag? Og så tænker jeg på en flygtningesituation, der er ude af kontrol både i Europa og i hele verden, svarer Anders Ladekarl.

En humanitær katastrofe i Grækenland

Som verdens rigeste mener Ladekarl, at Europa burde være i stand til at håndtere den mængde flygtninge, der kommer til de græske kyster på en bedre måde, end vi gør i dag.

Særligt situationen på de græske øer, der ligger helt tæt på Tyrkiet, er slem.

- Jeg kalder det en humanitær katastrofe, fordi vi har med mennesker at gøre, som er ufattelig sårbare og har været på flugt i lang tid. En del af dem er kvinder og børn, som har stor sandsynlighed for at få sygdomme og er udmattede efter nogle lange ture. Det kan på sigt blive livstruende, fortæller han i interviewet.

  • Flere danske nødhjælpsorganisationer hjælper nu i Grækenland:

  • Røde Kors samler ind til de bådflygtninge, der ankommer til Grækenland. På Lesbos hjælper Røde Kors lokale med at uddele mad, vand og tøj til de flygtninge, der er på øen. Røde Kors er også til stede Kos, kreta, Rhodos, Samos og Chios.

  • Læger Uden Grænser giver medicinsk behandling og nødhjælp til migranter og flygtninge på den græske ø Kos.

  • Red Barnet har netop sendt medarbejdere til Grækenland for at hjælpe flygtningebørn med at få mad, vand, lægehjælp og beskyttelse. Noget organisationen selv kalder grotesk, fordi de ikke normalt hjælper i den rige del af verden.

  • Dansk Flygtningehjælp har sendt medarbejdere til Serbien og Makedonien, hvor de skal hjælpe FN med de flygtninge, der kommer til landene fra Grækenland

  • Amnesty International samler underskrifter ind for at overbevise Europas ledere om at gøre mere for at redde flygtningeliv i Middelhavet. Til oktober vil de overrække underskrifterne fra alle europæiske lande til EU’s statsledere, når de mødes i Bruxelles.