DF om fejl i Sundhedsplatformen: Hvorfor er det ikke blevet opdaget?

Sundhedsordfører undrer sig over, hvordan der i 2,5 år er blevet sat forkerte doser medicin på emballagen.

(Arkiv) Fejlen har stået på siden Sundhedsplatformen blev lanceret på Herlev-Gentofte Hospital i marts 2016. Fejlen blev rettet torsdag den 25. oktober, efter en læge indberettede problemet. (Foto: © Morten Dueholm, Scanpix)

I to og et halvt år er der blevet placeret forkerte doser medicin på mærkater på pilleglas og æsker, som patienter har fået på apoteket på grund af en fejl i it-systemet Sundhedsplatformen.

Det betyder, at en lang række patienter i Region Sjælland og Region Hovedstaden kan have fået forkert medicin eller forkerte doser.

Men hvordan kan det stå på i så lang tid, uden nogen har opdaget det?

Det spørger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, om.

- Jeg undrer mig over, at der går så lang tid, før man finder ud af det. Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke er blevet opdaget. Når man kommer med et nyt it-system, skal man have nogle kontrolinstanser, så man kan se, om der er nogle ting, der skal ændres eller ikke fungerer, siger hun og uddyber, at hun har henvendt sig til sundhedsministeren og krævet, at sagen bliver undersøgt.

Det var en læge, der indberettede problemet, og fejlen i systemet blev rettet torsdag den 25. oktober. Siden er de to regioner begyndt at undersøge sagen.

Omkring 300-350 patienter alene i Region Hovedstaden kan forvente at få et opkald fra et ambulatorium, hvor man vil sikre sig, at patienterne har fulgt anvisningen fra lægen og ikke det, der står på medicinæsken. Efter den første gennemgang af recepter vil Region Hovedstaden og Region Sjælland vurdere, om der skal tjekkes op på recepter, der går et helt år tilbage.

Lav et fælles it-system

Det er ikke første sag om problemer med Sundhedsplatformen, der blev lanceret i Region Hovedstaden fra maj 2016 og i Region Sjælland i efteråret sidste år.

Ifølge DF's sundhedsordfører er den nye fejl endnu et eksempel på, at politikerne er nødt til at se på, hvad der kan gøres ved it-systemet.

- Det er utrolig trist, at vi ser endnu en fejl, fordi man har fået Sundhedsplatformen. Jeg så gerne, at vi fik et fælles it-system. Jeg er klar over, at vi ikke bare kan skifte fra den ene dag til den anden. Men hvis det her har kostet menneskeliv eller på anden måde haft konsekvenser for patienter, så er der nødt til at ske noget, siger hun.

Hverken regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp-Andersen (S) eller regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) har ønsket at stille op til interview.