Detektor: Bare rolig – vi kan sagtens være lykkeligere end nordmændene

Efter flere år som verdens lykkeligste land, fortalte medierne i går, at førstepladsen nu tilhører Norge. Men Danmarks føring kan sagtens kan være intakt, fortæller Detektor.

(Foto: © Nils-Erik Bjørholt, (c) Scanpix)

RETTELSE: I artiklen fremgår det, at landene i top fire ligger så tæt, at man ikke med sikkerhed kan sige, hvor landene præcis ligger. Det gælder dog for top fem: Norge, Danmark, Island, Schweiz og Finland.

I går blev danskerne mødt af den nedslående nyhed om, at vi ikke længere er verdens lykkeligste folk. Ifølge den årlige World Happiness Report har Norge nemlig skubbet Danmark ned på en andenplads.

Men fordi resultaterne for landene i toppen af listen ligger så tæt, kan man ikke med sikkerhed sige, hvor landene præcis ligger. Det fortæller en af forskerne bag undersøgelsen John F. Helliwell fra University of British Columbia.

- Selvom vi har sørget for, at usikkerheden ved undersøgelsen er ret lille, er de fire øverste lande så tætte, at det er usikkert, hvem der lige ligger nummer et, siger han til Detektor.

Slår man op i rapporten, kan man faktisk læse, at man ikke med sikkerhed kan sige, hvilket land der ligger øverst. Der er nemlig ikke det, man kalder signifikant forskel på resultaterne for de fire øverste lande.

Tidligere undersøgelser var også usikre

I flere år har Danmark ligget nummer et på listen, men i flere af de år, var der også tæt løb i toppen. Som Detektor tidligere har fortalt, var Danmarks placering som nummer et derfor også tvivlsom de år.

- Det er den samme historie. Da Danmark var nummer et, var det også usikkert. Og det samme gælder for Norge nu, siger John F. Helliwell, men tilføjer, at der tidligere har været større afstand fra Danmarks førsteplads ned til de andre lande i toppen af listen. Den forskel er blevet mindre de senere år.

- Forskellen i toppen er blevet mindre. Nu er alle top-fire-landene så tæt, at det er svært at tale om en egentlig vinder. Før i tiden var Danmark i det mindste over nummer tre og fire – også med den statistiske usikkerhed taget i betragtning, siger John F. Helliwell.

Forsker: I sport vil folk også have en vinder

Detektor har spurgt John F. Helliwell, hvorfor han og de andre forskere bag World Happiness Report hvert år udråber en vinder, når det er usikkert, hvem der ligger nummer et.

- I sport vil folk jo også have en vinder. Vi bruger ranglisten til at vække folks opmærksomhed i håb om, at man vil tage en dybere samtale om resultaterne.

Er det lykkedes, eller er der for meget fokus på, at Norge nu ligger nummer et?

- Det er for tidligt at sige. Men eftersom det er første gang, Norge er nummer et, vil det formentlig fylde en del. Men jeg håber, de vil spørge sig selv, hvorfor Norge ligger nummer et, siger John F. Helliwell.