'Det er de færreste frømænd, der stiller sig op og forklarer, hvor gode de egentlig er, for det har de ikke behov for'

Frederiks tid i militæret har givet ham en vigtig ballast, mener tidligere chef for Frømandskorpset.

Den kommende kong Frederik X kender Forsvaret indefra. I 1995 blev han uddannet frømand. (Foto: © keld navntoft, Frømandskorpset)

Engang havde den danske regent kommandoen over Forsvaret.

Sådan er det ikke længere, men Forsvaret er fortsat vævet tæt sammen med landets konge eller dronning, fortæller DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager.

- Regenten er, set fra Forsvarets side, centrum i universet.

- På hvert eneste fartøj og på stort set hvert eneste kontor i Forsvaret hænger der et portræt af dronningen. De skal udskiftes i de kommende år, siger han.

Og for vores kommende konge var det som bekendt ikke nok blot at hænge på kontorer og fartøjet. Han skulle selv ned i mudderet og tage en af Forsvarets hårdeste uddannelser.

Frømandsuddannelse har givet en vigtig ballast

Den kommende kong Frederik kravlede i 1995 under egetræsbjælken 'Maren' og blev uddannet frømand.

Den sidste opgave man løser, før man kan kalde sig selv for frømand, er at grave sig med de bare næver under bjælken på Nordstranden ved Kongsøre.

Under sin uddannelse fik kronprins Frederik tilnavnet 'Pingo'. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Frømandskorpset)

Kommandørkaptajn i Søværnet og tidligere chef for Frømandskorpset Jens Birkebæk Bach mener, at den benhårde træning til Søværnets specialstyrke har givet kronprins Frederik en vigtig ballast, som han kan bruge i sit nye embede.

- Det giver en indre ro, at man ved, man kan. Det er de færreste frømænd, der stiller sig op og forklarer, hvor gode de egentlig er, for det har de ikke behov for, siger han.

- Jeg tror, kronprinsen er nået dertil i sit liv, hvor han ikke behøver slå ud med armene. Han ved, hvad han kan, og han ved, hvad han vil.

Jens Birkebæk Bach viser billeder fra kronprinsens tid i Frømandskorpset:

I portrætbogen ’Under Bjælken’, som udkom i 2017, fortalte kronprinsen, at Frømandskorpset sammen med kronprinsessen er en af de definerende faktorer for hans voksne liv.

- Vi er stolte af, at han valgte at gøre tjeneste i Frømandskorpset, og at han rent faktisk stod distancen og blev frømand, selvom alle påstod, at det ikke kunne lade sig gøre, siger Jens Birkebæk Bach.

- Hvor der er vilje, er der en vej, og han fandt altid vej.

Monogrammer skal udskiftes

Forsvarets soldater står for at bevogte regenten og de kongelige slotte og palæer, fortæller Mads Korsager.

- Derudover sørger forsvaret for at befordre regenten. Det vil sige, at de transporterer regenten rundt med blandt andet Kongeskibet Dannebrog og med Forsvarets forskellige fly og helikoptere.

Den Kongelige Livgarde står vagt for den kongelige familie. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Den konkrete opgave med at bevogte og befordre vil nok ikke ændre sig synderligt for Forsvaret, når dronning Margrethe den 14. januar trækker sig fra posten og overlader den til sin søn, kronprins Frederik.

Men den følelsesmæssige forskel vil være stor, vurderer Mads Korsager.

- De fleste officerer, som er blevet udnævnt inden for de seneste 50 år, er blevet budt velkommen af dronning Margrethe, siger han.

På skulderstropperne af den kongelige livgardes uniformer sidder det såkaldte Rex-mærke, dronningens monogram.

Også det skal i de kommende uger eller måneder skiftes ud.

- Det er et lille eksempel på en forskel, som kommer til at blive synlig, når tronskiftet finder sted om 14 dage, fortæller forsvarskorrespondenten.