Dronningens ord har klistret rigsfællesskabets royalister til skærmene

Dronning Margrethe har aldrig lagt skjul på sin store kærlighed til Grønland og Færøerne. Og dén er gengældt blandt mange i rigsfællesskabet.

Dronning Margrethe fotograferet i Torshavn under et besøg på Færøerne i juni 2016. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Denmark)

Det er særligt, når de største begivenheder i kongehuset udspiller sig, at man mærker, at den royale familie ikke kun tilhører danskerne.

For det er ikke bare herhjemme, at der gik et sug igennem stuerne, da dronning Margrethe i sin nytårstale meddelte, at hun abdicerer og overlader tronen til sin søn.

Det gjorde der også i Tórshavn, Klaksvik, Nuuk og Sisimiut - og i resten af rigsfællesskabet.

- Det var lidt af en chokbølge, der gik igennem min lejlighed i går, fortæller det færøske folketingsmedlem Anna Falkenberg (SP).

- Der er mange royalister på Færøerne, der går rigtig meget op i, hvad der sker i kongehuset. De sidder også klistret til skærmen i de her dage.

I 2022 besøgte kronprinsen udsatte børn på et børnehjem i den grønlandske by Uummannaq. Ét af børnene fik stillet Frederik nogle rigtig gode spørgsmål:

Og i Grønland er stemningen hos mange den samme, fortæller Poul Krarup, der er mangeårig chefredaktør for den grønlandske avis Sermitsiaq.

- Der bliver i allerhøjeste grad fulgt med i Grønland lige nu, fortæller han.

- Det interessante er, at uanset hvor meget, der har været skældt ud på Danmark, så er det aldrig gået ud over dronningen.

'Hun er meget mere afslappet, når hun har været i Grønland'

Dronningen Margrethe har utallige gange gennem sin levetid besøgt både Grønland og Færøerne.

Besøgene i Grønland har Poul Krarup fulgt fra nærmeste hold, lige siden han i 1989 mødte regenten for første gang på et besøg til Thule Basen.

- Når jeg har rejst rundt med dronningen, har jeg haft den opfattelse, at hun vader ind i folk med træsko på.

- Hun er meget mere afslappet, når hun har været i Grønland, end hun er, når hun er i Danmark. Hun er ikke så stiv, som vi måske kan kende hende i Danmark.

Dronning Margrethe besøgte Færøerne første gang tilbage i 1959. Her er hun fotograferet sammen med søstrene, prinsesserne Bendikte og Anne-Marie i Thorshavn i 1963. (Foto: © Per Pejstrup, Scanpix Denmark)

Poul Krarup har været med dronningen i en række grønlandske byer – og til kaffemik hjemme ved familier i nogle af de mindste bygder.

- Der er ingen tvivl om, at hun har en stor kærlighed til grønlænderne og en stor respekt for sproget og kulturen.

- Hun bærer sin grønlandske nationaldragt med stolthed, og hun deltager, når de grønlandske kvinder flænser en sæl op og spiser leveren rå.

Selvom forholdet mellem både Grønland og Færøerne og Danmark ikke altid har været uden gnidninger - og selvom der begge steder er en selvstændighedsbevægelse - er det Anna Falkenbergs oplevelse, at dronning Margrethe har været god til at holde sig ude af konflikterne.

- Nogle gange er hun endt midt i orkanens øje, men hun har været dygtig til at balancere tingene, og man har aldrig kunnet mærke, om hun synes det ene eller det andet.

Dronning Margrethe på sejltur isfjorden i Ilulissat i oktober 2021. (Foto: © Christian Klindt Sølbeck, Ritzau Scanpix)

I statsministerens nytårstale opfordrede Mette Frederiksen i aftes til, at der skal tages godt imod den nye konge. Det er der ingen tvivl om, at man vil gøre både i Grønland og på Færøerne, vurderer både Anna Falkenberg og Poul Krarup.

- Kronprins Frederik er rigtig populær heroppe. Det manifesterede sig for eksempel, da han valgte at holde en del af Royal Run i Klaksvik for nogle år tilbage. Der var fyldt af mennesker, fortæller den færøske politiker.

- Jeg tror, at Frederik er nærmest lige så populær som dronningen, tilføjer Anna Falkenberg.

Hospitalsbesøg gik i hjertet på grønlænderne

Selvom man ikke skal gøre forskel på børn – og heller ikke på dele af rigsfællesskabet – så er der vist ikke tvivl om, at kronprins Frederik har et helt særligt forhold til Grønland.

I år 2000 deltog han i den fire måneder lange slædeekspedition Ekspedition Sirius 2000 i det nordlige Grønland, og både datteren Vincent og Josephine har grønlandske mellemnavne.

I 2004 fik det tårene frem, da en nygift kronprins Frederik kom tilbage til Grønland med kronprinsesse Mary:

Poul Krarup fremhæver forholdet mellem kronprins Frederik og den grønlandske fanger Uusaqqak Qujaukitsoq som et eksempel på det tætte bånd mellem den kommende danske konge og Grønland.

Uusaqqak Qujaukitsoq og Frederik knyttede et særligt bånd til hinanden under Sirius-tiden på Grønland. Og da den ældre fanger år senere bliver indlagt på Rigshospitalet i København, kom kronprinsen på besøg.

- Det er sådan nogle ting, der går lige ind i hjertet på grønlænderne.

Hvordan selvstændighedsfølelsen kommer til at udspille sig i årene med kong Frederik X er svært at spå om. Men dronning Margrethe har i hvert fald gjort sit for at holde sammen på rigsfællesskabet, mener Poul Krarup.

- Der er ingen tvivl om, at dronningen har været for rigsfællesskabet, og det mærker man i Grønland. Hun kan ikke stoppe en selvstændighedsfølelse, men hun har bidraget til, at Danmark og Grønland også kan have en fremtid sammen.