Nytårsdag 1992 var det nye år blot et par timer gammelt, da kronprins Frederik havnede på forsiden af formiddagsaviserne.
- Taget for promillekørsel, stod der i B.T.
En festlig aften på det daværende in-sted Copenhagen Jazzhouse var endt på politistationen for den 23-årige kronprins og hans daværende kæreste.
Kronprinsen havde siddet på passagersædet, men kæresten, Malou Aamund, der ikke havde noget kørekort, sad på førersædet og havde en promille i blodet.
Debatten rasede. Kunne man have en kommende konge, der lod til at være ligeglad med loven? Reelt havde bilen kun trillet 18 meter, men kronprinsen var under hård kritik.
Han fik øgenavnet 'Turboprinsen".
"Fri os for Frederik som konge" stod der på forsiden af Ekstra Bladet.
Statsministeren: Vi kender vores kommende konge
Om to uger, 14. januar 2024, får danskerne så netop det. Kong Frederik 10.
Og protesterne lader til at være forstummet.
84 procent af befolkningen er ifølge en meningsmåling positivt indstillet over for kronprinsen.
Også fra toppen af det politiske Danmark lyder ros.
- Jeg er sikker på, at kronprinsen bliver en god og stærk konge for Danmark og hele kongeriget, sagde statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale.
Hun har ligesom dronningen "stor fidus" til ham.
- For vi kender vores kommende konge. De ældste har set kronprinsen vokse op. De jævnaldrende er blevet voksne sammen med kronprinsen.
Hun roste kronprinsen for et helt "særligt nærvær"
Også Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti, er sikker på, at kongehuset med kronprins Frederik i spidsen vil være i "gode og trygge hænder".
- Vi får med den kommende kong Frederik og familien en meget folkelig konge, siger han.
'Han hviler mere i sig selv'
Den kronprins, der som barn var genert og mest lignende en, der forsøgte sig at gemme sig for kameraerne, beskrives i dag som folkelig.
Tidligere statsminister Helle Thorning- Schmidt, der ofte har mødt kronprinsen, beskriver udviklingen således.
- Jeg synes, at han har fundet sig selv mere i de senere år, siger tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.
- Han hviler mere i sig selv. Det synes jeg, man kan mærke på ham. Han prøver ikke på at være dronningen. Han prøver ikke at være den figur. Han hviler mere i det, han er, siger hun.
Gennem tiden har det dog ikke skortet på kritik og skepsis over for Danmarks kommende konge.
Allerede i 1987 fik den unge kronprins kritik, da han under sit første besøg i Japan som Danmarks repræsentant havde besøgt Hiroshima.
Under Anden Verdenskrig var byen mål for en amerikansk atombombe, der slog tusindvis ihjel.
Lidt knudret fik kronprins Frederik sagt, at besøget ikke havde gjort indtryk på ham, fordi den unge generation er nødt til at se fremad.
Ved de officielle taler var det en stiv og usikker prins, der læste op af talepapirer.
Året efter måtte kongefamilien stille op til pressemøde på slottet i Caix i Frankrig med to brødbetyngede prinser.
Årsagen var, at kronprins Frederik og prins Joachim sammen med to venner var kørt galt. Kronprins Frederik var blevet slynget ud af bilen og havde brækket kravebenet.
Han har siden beskrevet ulykken som "en løftet pegefinger".
Selv har kronprinsen ikke lagt skjul på, at han i sine unge år havde det svært med opmærksomheden og forventningerne.
Og det hjalp ikke, at hans forældre, dronning Margrethe og prins Henrik, ifølge prinsen selv ikke var gode til at tale om den særlige rolle, der ventede.
- I min egen barndom var vores forældre ikke særlig gode til det. De var ligesom beklemte, tøvende og kunne ikke rigtig finde ud af at fortælle det til os, fortalte kronprins Frederik til portrætbogen "Under Bjælken" fra 2017.
- Det var et stort minus. Det gjorde mig usikker og til tider sky og kejtet, og senere fik jeg så slag for det i pressen, fordi jeg opførte mig mærkeligt, fortalte han.
Fik kritik for IOC-medlemskab
Allerværst blev det, da han i 2009 måtte besvare en byge af kritiske spørgsmål for sin beslutning om at stille op som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC).
Hvordan kunne han forsvare at sidde i selskab med IOC-medlemmer, der har forbindelse til diktaturstater eller indblandet økonomisk svindel?
- Det er noget af det værste, jeg har oplevet på egen krop. Aldrig før har jeg været udsat for så hårdt et psykisk pres som det, der var i perioden op til optagelsen i IOC, fortalte kronprinsen til portrætbogen 'Under Bjælken'.
Men kronprinsen stod fast og sad i IOC som aktivt medlem frem til 2021.
I en pressemeddelelse slog han fast, han var stolt af at være med til at udbrede de olympiske idealer gennem tolv år, og på den måde fremme hans hjertesag.
- Særligt har jeg brændt for at få både unge og ældre op af stolen og i gang med et liv med sport og bevægelse, skrev han.
Maratonløb blev et vendepunkt
For det er også gennem sporten og de hårde fysiske udfoldelser, at kronprinsen gennem tiden har vundet mange danskeres respekt.
For med i dåbsgaven som tronarving fulgte også sladderen og skepsis. For får han ikke bare det hele forærende på et sølvfad?
Apanagen, pigerne, de hurtige biler, adgangsbilletten til Harvard - et af verdens mest prestigefyldte universiteter.
Kronprins Frederik har selv leveret svaret flere gange. Både over for sig selv og til eventuelle tvivlere.
Allerede i maj 1992, fem måneder efter episoden foran Jazzhouse, gennemførte kronprins Frederik sit første maraton i Københavns gader.
Tiden på 3 timer og knap 23 minutter var ganske imponerende, og efterfølgende var det en afslappet og selvsikker kronprins, der talte med journalisterne.
Ordet 'sgu' blev brugt et par gange.
- Super prinsen, skrev en avis.
Prins Joachim har beskrevet løbet som et vendepunkt for broren.
- Efter i femten-tyve år at have gået rundt og bokset med en helvedes masse frustrationer, han havde inde i sig, så viste maratonløbet ham, at han kunne noget særligt, sagde han i bogen 'Under Bjælken'.
Det var, som om kronprinsen havde fundet en måde, hvorpå han kunne optræde i offentligheden og samtidig være sig selv.
I 1995 satte han trumf på, da han gennemførte frømandsuddannelsen, en af de hårdeste militære uddannelser i verden.
Kronprinsen var blandt de kun fire af de oprindelige 13 elever, der gennemførte. Og pressen kunne ved en opvisning selv konstatere kronprinsens evner.
Prinsen, der som dreng havde været bange for vand, gik nu under kaldenavnet Pingo blandt soldaterkammeraterne.
'Folk er ellevilde'
Efterhånden skulle danskerne blive vant til at se kronprinsen i stramtsiddende sportstøj.
Royal Run, kronprinsparrets årlige motionsløb, der finder sted i flere danske byer, er blevet en populær og udsolgt begivenhed. Og her er kronprinsen i sit es, fortæller Helle Thorning-Schmidt.
- Jeg har været derinde, når han kommer i mål, og folk er ellevilde, fortæller hun.
- Det er så vildt. Det er noget, han kan, og hvor han træder i karakter, siger hun.
Ved hans 50-års fødselsdag beskrev kronprinsesse Mary med et engelsk udtryk sin mand som en MAMIL (en midaldrende mand i lycra, red.)
Hun fortalte, at kronprinsen holder af at presse sig selv - både fysisk og psykisk.
- Du har en jernvilje, som de fleste kender fra dine fysiske præstationer, men som jeg oplever, at du har med dig i mange af livets forhold, sagde hun.
- Du lever efter devisen: Det er viljen til at ville, der fostrer evnen til at kunne. Det har du givet videre til mig og vores børn, sagde hun.
Og selv i en alder af 50 år måtte hustruen give kronprinsen, at han stadig stod ret skarpt i lycra.
- Jeg har det dog stadig lidt svært med kombinationen: lycra, hjelm og rulleski, sagde hun.
Netop forholdet til australske Mary Donaldson har demonstreret for danskere, at jernmanden Frederik også er gjort af blødere materialer.
Det meste af nationen så med 14. maj 2004, da kronprinsen med tårerne trillende ned af kinden ventede i Københavns Domkirke på, at hans brud skulle komme op af kirkegulvet.
Dronning Margrethe beskrev denne udvikling i sin tale til brudeparret.
- Frederik, du har, siden du var ganske lille, været omfattet af varme følelser både af din familie og af hele landet. Du har varme, og det mærker enhver, som møder dig. Du indgyder tillid. Du er en, man kan støtte sig til, sagde hun.
- Meget af det skyldes din egen indsats, men dine forældre, papa og mor, vi ved nok, hvordan du har fundet frem til dit sande jeg – det skete, da du mødte Mary. Der blev der forår i din sind, og det blomstrede omkring dig, sagde dronningen.
Vil være der for sine børn
Kronprinsen var kun fire år gammel, da hans mor overtog tronen.
Det blev en barndom, hvor barnepigen Else Petersen var den, der i hverdagen trøstede og læste godnathistorier for de små prinser.
Kronprinsen har ofte sagt, at han og hans hustru ønsker at give deres børn en anden og mere nærværende opdragelse, end den han og hans bror, prins Joachim, selv fik.
Kronprinsparret deltager derfor langt mere aktivt i deres børns liv. Blandt andet illustreret af at kronprinsen ved flere lejligheder har fragtet sine børn rundt i en ladcykel, som mange andre danske forældre.
Når Kronprins Frederik omtales som folkelig, skyldes det også, at hans smag inden for kunst og kultur virker alt andet end snobbet og elitær.
Da han i 1995 var gæste-DJ på P3, stod der Led Zeppelin og andet rock på playlisten, og radiovært Alex Nyborg Madsen konstaterede, at kronprinsens smag var meget "anti-establisment".
Selv har han sagt, at alene forskel i interesser gør, at han som regent vil adskille sig fra sin mor.
I sin tale til dronningen ved fejringen af hendes 50-år som regent satte han ord på forskellen.
- Du maler. Jeg motionerer. Du graver efter fund fra fortiden. Jeg gravede mig ned for ikke at blive opdaget i min tid i Forsvaret.
- Du mestrer ordet. Jeg mangler det af og til. Du er til klassisk. Jeg er til rock, sagde han.
Flere kan sikkert også huske, da en feststemt - nogen vil sige "overrislet" - kronprins Frederik pludselig indtog scenen på Smukfest 2018 og agerede dommer under en Nephew-koncert.
Der lød et jubelbrøl i bøgeskoven, og videoen blev en af årets mest sete på dr.dk.
Denne gang var der ingen skandale. Det er, som om danskerne med tiden har lært at holde allermest af Frederik, når han løsner slipset og viser sin menneskelige side.
Overtager et kongehus på toppen
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt håber derfor ikke, at den kommende konge opgiver den side af sig selv.
- Han skal finde sin egen stemme og være sig selv. Så skal man måske ikke stå virkelig stiv på en eller anden scene på Skanderborg Festival. Men han skal stadig være sig selv og dyrke de interesser, han har, siger hun.
- Vi vil stadig gerne have drengerøven. Det er det, som folk er charmet af, når de møder han og ser ham i aktion, siger hun.
Frederik 10. overtager et kongehus, som på mange måder er på toppen, hvad gælder popularitet, siger historiker Emma Paaske.
- Der er ikke særligt mange republikanere i Danmark. De fleste støtter kongehuset. Det kan man se i målingerne, siger hun.
Alligevel venter der kong Frederik en stor og svær opgave, siger hun.
- Det er også en tid, hvor der er rigtigt meget ufred, krig og kaos i verden. Så han skal på en eller anden måde blive en ny konstant for os. På samme måde som dronning Margrethe har været igennem mere end 50 år, siger Emma Paaske.