Ved du, hvad dine kolleger og venner tjener? Måske ikke, for mange er ikke meget for at afsløre, hvad der hver måned ruller ind på kontoen. En undersøgelse foretaget i 2014 blandt HK Privats 2.698 medlemmer afslørede for eksempel, at over halvdelen (54 procent) ikke brød sig om at fortælle deres kollegaer, hvad de fik i løn.
Men måske burde vi danskere være bedre til at tale om lønnen ved kaffemaskinen, for det skaber større gennemsigtighed og ruster os til lønsamtalen med chefen, lyder det fra eksperter og fagforbund.
- Det er kun i arbejdsgiverens interesse, at vi ikke taler om det, for det betyder, at vi går rundt i uvished om kollegernes løn, og derfor kan vi ikke stille så præcise og høje krav. Vi bliver mere sårbare af ikke at tale om det, siger Pernille Tanggaard, der er lektor og sociolog ved SDU og har forsket i danskernes løn og vores forhold hertil.
3F: Lønhemmelighed er skadeligt
Pernille Tanggaard bakkes op af Jørgen Stamhus, der er lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet
- Måske kan man slippe afsted med at betale en ansat mindre end den anden, og så sparer man jo de omkostninger. Der er også en tendens til, at mænd forlanger mere, og det kan arbejdsgiveren spille på, hvis tingene ikke er objektive, klare og åbenlyse, forklarer han.
Hos 3F vil man også anbefale, at der er åbenhed om lønnen blandt kollegerne. Det er med til at sikre, at man får lige løn for lige arbejde.
- Jeg synes, det er skadeligt, for vi bør kunne dele lønoplysninger og hjælpe hinanden. Det er ikke i orden, hvis man laver arbejde af samme værdi og får forskellig løn, siger næstformand Jane Korczak og tilføjer:
- Det er i arbejdsgiverens interesse, og tingene bliver overladt til den enkelte, og så bliver vi sårbare, for så bliver det den stærkestes ret.
Lønnen er blevet identitetsskabende
Pernille Tanggaard forklarer, at arbejdslivet og dermed lønnen har fået en stor betydning for vores selvforståelse.
- Arbejdslivet og lønnen er meget værdibærende og identitetsskabende i det moderne samfund, og hvis man offentliggør lønnen, værdisætter man på en måde sig selv. Hvad du er, er i høj grad præget af din værdi på arbejdsmarkedet.
Spørger man Jørgen Stamhus lyder en af årsagerne til, at nogen vælger at være tavse om beløbet på lønsedlen, at man kan være bange for, at kolleger eller venner tjener mere end en selv.
- Måske kan du måske opleve, at du får mindre end andre, og derved oplever du et tab. Man har nogle referencer i forhold til lønnen, og får du mindre end andre, kan du opleve en utilfredshed, og det ønsker man måske ikke.
Hos 3F oplever man også, at medlemmerne har svært ved at tale om løn, siger næstformand Jane Korczak.
- Måske er det en del af vores kulturopfattelse, for vi kan tale om alt andet som religion og sex, men hvad vi er værd, deler vi ikke med hinanden. Det kan opleves skamfuldt, hvis kollegaen får mere. Noget andet kan også være, at man i mange tilfælde har individualiseret lønspørgsmålet, så lønforhandlingerne er mere overladt til den enkelte.
Også danskernes tilgang til arbejdspladsen kan spille ind, forklarer Pernille Tangaard. Selv på arbejdspladsen er vi nemlig meget optaget af hygge.
- Vi lever jo i et meget lighedsorienteret samfund, så det kan være ubehageligt at se, at man har fået 50.000 i lønforhøjelse, for det skaber måske misundelse, og måske spiller janteloven også ind, siger hun.