Er der noget, danskerne ikke taler højt om, så er det, hvem de stemmer på, og hvor meget de tjener. Der er af en eller anden grund en uskreven regel om, at ”det taler vi ikke om”.
Men hvorfor egentlig? Ja, det er ikke lige noget, der er data på, men psykolog Henrik Tingleff, der besvarer brugerspørgsmål i Lev Nu’s brevkasse, har et bud:
- Noget af de, vi mennesker frygter allermest, er at blive udstødt af flokken. Alle vil helst være accepteret og blive set pænt på af resten af flokken. Vi vil gerne tilstræbe enhed, enighed og ro i flokken.
Og i dén sammenhæng kan lønnen vække uro i flokken, forklarer han:
- Din løn sætter en form for objektiv værdi på dig. Hvis du får 3000 kroner mere end mig om måneden, så giver det jo indtryk af, at du er mere værd end mig. Og det kan jeg så begynde at sætte spørgsmålstegn ved.
- Eller vi kan sammen blive forargede over ham den anden kollega, der får mere end os. Eller vi kan i fællesskab blive forargede på arbejdsgiveren, der giver os den løn.
Lønnen rangordner os
Lønnen er på den måde med til at differentiere os på en måde, vi synes er ubehagelig.
- Lønnen er en form for vurdering af mig, og nogen vil kunne mene noget om mig på basis af den løn, jeg får. Den kan være med til at rangordne os i flokken, og det kan skabe uro.
Henrik Tingleff tror ikke, at det er et rent dansk fænomen:
- Jeg tror, det er fundamentalt menneskeligt, at vi ikke taler så højt om det, der kan skabe uro i flokken, herunder lønnen – eller hvad vi stemmer på – men jeg tror, vi har det i særligt højt grad i Danmark.
- Amerikanerne fx er anderledes på det punkt og er mere villige til at tale om, hvad de tjener.