De private medier får en langt bedre mulighed for at komme igennem en større digital omstilling, hvis medieforliget ender ud med, at DR skal beskæres med 20 procent over de kommende fem år.
Sådan lyder det fra de private mediers forening, Danske Medier, efter at regeringen og Dansk Folkeparti i dag har præsenteret deres medieaftale, der betyder, at DR's budget om fem år er cirka 773 millioner kroner mindre, end det er i dag.
Danske Medier er glad for, at politikerne har lyttet til foreningens opråb om nødvendigheden af at skabe en bedre balance mellem DR og TV2's regioner på den ene side og de private medier på den anden.
- Vi synes, at det er en pil, der peger i retning af, at vi får en bedre balance på det danske mediemarked. Det kan betyde, at de private medier får større muligheder for at klare den proces, der er i gang lige nu, hvor man er nødt til at gå over til betaling for nyheder på nettet, siger administrerende direktør Ebbe Dal.
Afventer det endelige medieudspil
Det er endnu uklart præcis, hvordan DR skal spare. I næste uge forventes det, at der kan falde et endeligt udspil på plads, hvor regeringen og Dansk Folkeparti vil udstikke den retning, som DR skal gå mod fremover.
Derfor afventer Danske Medier lige nu, om der for alvor er grund til at juble. For der er brug for ændringer i det indhold som DR producerer, hvis de private medier skal kunne konkurrere på fair vilkår.
- Vi er i en situation, hvor mange medier skal ændre deres forretning og gå fra at have meget gratis stof på nettet til at blive betalt for det. Men det er meget svært, når DR og på sin vis de regionale TV2-stationer laver nyheder på samme måde som de private aktører, siger Ebbe Dal.
Producentforeningen: En ganske voldsom udmelding
Der er knap så meget optimisme at spore hos Producentforeningen, der er brancheorganisation for producenter af film og tv.
- Jeg synes, at det er en ganske voldsom udmelding, at Danmarks største udbyder af medieindhold skal spare så meget, siger direktør Klaus Hansen.
Adskillige af foreningens medlemmer producerer programmer for DR, og derfor håber man ikke, at besparelserne kommer til at gå ud over danskproduceret indhold.
Derfor afventer Producentforeningen i spænding, hvordan det endelige medieudspil kommer til at se ud.
- Det kan godt være, at det er et halmstrå, men mit håb er stadig, at regeringen og Dansk Folkeparti kommer med et udspil, som understøtter og styrker dansk indhold, siger han.