DR's topchef om massive besparelser: Rigtig mange programmer vil lukke

Maria Rørbye Rønn kan ikke sætte tal på, hvor mange der skal fyres over de kommende fem år.

- Det er vigtigt, at befolkningen ved, at der vil skulle lukke rigtig mange programmer, og at det vil kunne mærkes. Der vil samlet set blive et mindre tilbud til befolkningen, fastslår DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn. (© (c) DR)

Det er alt for tidligt at sige, præcis hvilket DR befolkningen får fremover, men public service-stationen vil lægge sig i selen for fortsat at levere det bedst mulige indhold til danskerne.

Sådan lyder det fra DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, efter at regeringen og Dansk Folkeparti i dag har indgået en aftale om, at DR's budgetter skal skæres med 20 procent over de kommende fem år.

Generaldirektøren slår fast, at der venter en kompliceret opgave med fortsat at levere relevant, moderne og stærk public service til hele befolkningen inden for den nye økonomiske ramme.

- Vi vil selvfølgelig gøre vores allerbedste for at implementere de her besparelser på den bedst mulige måde for seere, brugere og lyttere af DR’s tilbud. Vi er sat i verden for at servicere befolkningen, så vi vil altid gøre vores bedste i forhold til dem, siger Maria Rørbye Rønn.

Hun understreger, at regeringens udspil endnu ikke er offentliggjort, og at hun derfor ikke kan sige noget om, hvor besparelserne skal findes.

- Det er klart, at en beskæring på 773 millioner kroner vil få store konsekvenser både i forhold til nyt produceret dansk indhold til befolkningen, men også i forhold til befolkningen. Det er vigtigt, at befolkningen ved, at der vil skulle lukke rigtig mange programmer, og at det vil kunne mærkes. Der vil samlet set blive et mindre tilbud til befolkningen.

DR skal fortsat være et fyrtårn

Er det nødvendigvis skidt, at det bliver et mindre DR. Kulturminister Mette Bock vil gerne have et mere fokuseret DR, har hun ikke en pointe i det?

- Jeg er helt enig med Mette Bock i, at vi skal være et fyrtårn, og det er helt afgørende, at vi leverer den højeste kvalitet af public service til befolkningen. Det bliver så vores opgave fremadrettet at finde ud af, hvordan vi gør det med den nye økonomiske ramme.

Regeringen og DF siger blandt andet, at DR skal spare for at give plads til andre aktører på mediemarkedet. Hvad siger du til den pointe?

- Jeg tager det fuldt ud til efterretning, at DR får en ny økonomi, og at det ændrer balancen mellem DR og andre medier. Mit håb er selvfølgelig, at befolkningen bliver tilfredse med de tilbud, de får – herunder med DR.

Hvor mange fyringer vil der komme i DR?

- Det er alt for tidligt at sige noget om det. Vi skal kende medieaftalen, før vi kan lave den endelige plan. Men jeg kan lige så godt sige rent ud, at det vil få konsekvenser for stillinger i DR, siger Maria Rørbye Rønn.

Tillidsmand: Havde ikke forventet så stor besparelse

Inden medieaftalen blev præsenteret i dag, forlød det i flere medier, at regeringen og Dansk Folkeparti var blevet enige om en besparelse på mellem 16 og 18 procent over de næste fem år.

Tallet endte dog på 20 procent, hvilket ryster formanden for journalistgruppen i DR, Henrik Vilmar.

- Det er en frygtelig stor besparelse, som får store konsekvenser for medarbejderne i DR, og for det, som produceres. Jeg vidste godt, at det kunne blive et højt tal, men jeg havde ikke troet, at politikerne ville ende så højt oppe, siger han og fortsætter:

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man kan beslutte at spare så mange penge på DR. Jeg forstår simpelthen ikke, hvad de mener, at vi har gjort forkert. Danskerne elsker det, vi producerer på tv, i radioen og på nettet, og de programmer som mange holder af, må de lede forgæves efter i fremtiden.

Ud over at skære i DR's budget vil regeringen og Dansk Folkeparti også afskaffe licensen over de kommende fem år. Penge til DR skal i stedet betales over skatten.