Tiden er ved at rinde ud.
I dag kan blive en helt afgørende dag for, om hele landet bliver lammet i en omfattende storkonflikt, eller om der bliver fundet en løsning på de offentligt ansattes løn – og arbejdsvilkår.
Det er sidste planlagte forhandlingsdag på statens område, som af de fleste bliver anset som det vigtigste område i forhold til at finde en løsning. Tirsdag løber fristen helt ud.
Men det ser svært ud, lød det fra statsansattes chefforhandler Flemming Vinther, da han ankom til Forligsinstitutionen i det Indre København her til formiddag.
- Vi har aldrig nogensinde haft noget ønske om at udsætte Danmark for en konflikt. Det er jo et våben, vi bruger, fordi vi ikke kan blive enige med vores arbejdsgivere. Og det håber jeg så på, at vi bliver i dag. Men det kræver, at arbejdsgiverne også rykker sig ved forhandlingsbordet, og ikke kun i medierne, sagde han.
Konflikten nærmer sig
Og der skal ske noget nu, lød det fra topforhandler for de ansatte i kommuner og regioner, lærernes formand, Anders Bondo Christensen, der også er næstkommanderende for forhandlingerne på statens område.
- Det snerper virkelig til. Jeg håber rigtig meget på, at nu hvor det er statens område, vi skal forhandle på, får vi et ordentligt gennembrud. Jeg har været optimistisk mange gange. Men nu er tiden ved at rinde ud.
- Vi skal have landet en aftale. Det er det, vi er her for. Og min vurdering er, at enten får vi landet det hele eller også, tror jeg ikke, at vi kan lande noget, sagde han.
Hvis ikke parterne når en aftale inden tirsdag, kan forligsmanden vælge at udsætte konflikten med 14 dage. Men det vil hun kun gøre, hvis hun kan se en mulighed for en løsning. Hvis der sker et sammenbrud, enten nu eller på tirsdag, kan en konflikt træde i kraft på femtedagen efter sammenbruddet. I princippet kan en strejke og en lockout ske samtidig.
Begrænset optimisme hos ministeren
Optimismen var også svær at få øje på hos repræsentant for arbejdsgiverne i staten, Innovationsminister Sophie Løhde, da hun gjorde sin entré ved forligsinstitutionen.
- Vi ønsker en forhandlet løsning. Men jeg skal ikke lægge skjul på, at det ser svært ud. Enhver kan se, at vi begynder at nærme os deadline. Og at tiden er ved at rinde ud, sagde hun og fortsatte:
- Forudsætningen for, at vi får landet en aftale er jo, at begge parter kan se sig selv i den. Det kræver bevægelse fra begge sider af bordet. Men det ser svært ud, og derfor kan jeg jo heller ikke afvise, at vi kan risikere at ende i konflikt.
De samme knaster
Hvis nogen skulle være i tvivl, så er det stadig de samme tre knaster, der fylder: løn, spisepause og lærernes arbejdstid, siger Flemming Vinther.
- Det er vel en almindelig offentlig hemmelighed, at spisepausen fylder rigtig meget. Lønnen fylder rigtig meget. Og så er der jo lærernes arbejdstid, som man godt nok siger, er et kommunalt problem. Men nu har vi jo altså tusindvis af underviserkolleger i staten også. Så de her tre ting ligger i hvert fald og skygger for rigtig meget andet, sagde han.
Arbejdsgiverne har argumenteret for, at lønmodtagerne har skabt problemer ved at kæde alle områderne sammen, i stedet for at forhandle de vigtige knaster hver for sig. Men det afviser Flemming Vinther.
- Det er arbejdsgiverne, der er problemet. Det er hverken vores konstruktion, den danske model eller noget som helst andet.
Imens mener Sophie Løhde slet ikke, at der er grundlag for konflikt.
- Derfor ønsker vi også at lande en aftale. Men når det endnu ikke er lykkedes, så begynder man jo at blive bekymret, når man samtidig kan kigge på uret og se, at tiden er ved at løbe ud.