Historien om Stein Bagger lyder næsten som plottet til en amerikansk actionfilm. Svindel for hundredvis af millioner, rocker- og kendis-forbindelser samt en flugt på tværs af jordkloden.
I dagens afsnit af Detektors løgnekalender får du historien om Stein Baggers svindelnummer. En sag der ender brat kort før julen i 2008, da han melder sig selv til politiet i Los Angeles og efterfølgende idømmes 7 års fængsel.
- Når du har løjet så meget, så muterer det, og så er det ikke til at komme ud af. Der er så meget at holde styr på og orkestrere oppe i hovedet, sagde Stein Bagger om sig selv i et interview med DR i maj 2010.
Det startede i IT-Factory
Det hele starter tilbage i 2003, hvor finansmanden Asger Jensby og Stein Bagger køber det konkursramte IT Factory. De to herrer formår at få et overskud allerede det første år.
IT-virksomheden lander året efter en samarbejdsaftale med IBM og i 2004 ender IT Factory med en omsætning på 43 millioner kroner.
Men maj 2007 er ikke kun et rekordår for IT Factory. Det er også her, at Jensby første gang bliver gjort opmærksom på, at der måske er ugler i mosen.
Han modtager en anonym mail i indbakken, hvori han opfordres til at kigge lidt nærmere på regnskaberne. Afsenderen, der kalder sig selv John Doe, skriver nemlig, at tallene er pumpet kunstigt op.
Computerworld.dk har offentliggjort mailen, som du kan se her. (eksternt link til computerworld.dk)
Jensby vælger i første omgang at behandle sagen internt, hvor Stein Bagger formår at afvise alle anklager. Kort efter får politiet dog nys om, at IT Factory ikke har rent mel i posen og indleder diskrete undersøgelser af IT-Factory og Stein Bagger. Der er nemlig mistanke om momssvindel og skattefusk.
På samme tidspunkt bliver Asger Jensby bekendt med, at IT Factory og Stein Bagger blev meldt til politiet af Amagerbanken for dokumentfalsk allerede i 2003. Sagen blev dog siden droppet på grund af manglende beviser, og det lykkedes for Stein Bagger at tale Jensby til ro.
Hyldet før kollaps
Selvom politiet er på sporet af Baggers svindelnumre og i gang med hemmelige efterforskninger af IT Factory, så hyldes virksomheden med hele to priser i 2008.
Først modtager IT Factory en pris af Computerworld og kåres til 'bedste it-virksomhed' på baggrund af de imponerende økonomiske resultater. Og virksomheden bliver også kåret til Entrepreneur Of The Year (Årets Entreprenør) af revisionsfirmaet Ernst & Young. Dertil kommer, at IT Faktory i både 2007 og 2008 blev kåret som årets dygtigste IT-virksomhed.
Og som det ses i videoen nedenfor bliver der også lavet en aftale med Bjarne Riis' cykelhold Team CSC-Saxo Bank om at være holdets sponsor fra 2009.
Laver en 'Houdini' i Dubai
Kulminationen på Baggers mange-årige svindelnumre sker i november 2008. Den 26. november 2008 tager han til Dubai med sin kone og et vennepar. Her indlogerer de sig på verdens dyreste hotel Burj Al-Arab. Det er meningen, at turen skal vare til om søndagen. Men allerede torsdag forsvinder Stein Bagger uden at sige et ord til sine medrejsende.
Stein Baggers forsvinden skaber også bekymring i Danmark. Fredag kontakter Asger Jensby ledelsen i IT Factory for at se, om der er en grund til, at Bagger lige pludselig er forsvundet. En kulegravning bliver sat i gang, og sent lørdag finder man beviser på, at Stein Bagger har oprettet et hemmeligt kontor tæt på IT Factory.
Det er også lørdag, at Baggers kone melder hans forsvinden til politiet, og der bliver sendt en efterlysning ud via Interpol.
Om søndagen finder Jensby og selskabet ud af, at Bagger har haft gang i et omfattende bedrageri. Mandag morgen bliver IT Factory begæret konkurs, og Stein Bagger bliver meldt til politiet for systematisk bedrageri for omkring en halv milliard kroner.
Man finder samtidig ud af, at det er lykkedes Bagger at svindle ved at have en såkaldt leasingkarrusel kørende. I videoen nedenfor forklarer 'Find Stein Baggers penge'-værten Anders Stegger, hvordan den type svindel kan fungere.
Melder sig selv i USA
Spekulationerne, om hvor Stein Bagger havde gemt sig, var mange. Men den 6. december 2008 melder han sig selv til politiet i Los Angeles efter en uges flugt.
Samtidig står 'John Doe' frem. Den anonyme whistleblower fra maj 2003 er IT-firmaet Convergens' direktør Bo Svensson.
Stein Bagger er tilbage i Danmark d. 16. december og varetægtsfængsles med det samme efter et grundlovsforhør ved retten i Lyngby.
Bagger svindlede ikke alene
Stein Bagger er dog ikke den eneste der bliver fængslet. Også svenske Mikael Ljungman anholdes og idømmes syv års fængsel.
Det kommer samtidig frem, at det var Mikael Ljungman, som stillede bil og kreditkort til rådighed for Stein Bagger under hans flugt i USA.
Mikael Ljungman holdt igennem retssagen fast på, at han troede, at der var tale om legitime forretninger med Stein Bagger, og at han blot var en mellemmand.
Sandberg og Nørbygaard
En af grundene til, at sagen om Stein Bagger blev så massivt dækket, handler ikke kun om det astronomiske beløb, han har svindlet for.
I takt med afsløringerne af Baggers løgne, dukker en række kendte navne op. Historien har nemlig det twist, at Stein Bagger har forbindelse til rockerkredse.
Få måneder før sagen begyndte at rulle, blev han set om bord på et privatchartret fly fra København på vej mod en destination i Sydeuropa med to højtstående Hells Angels rockere.
Og efter sagen kom frem, fortalte Brian Sandberg, der er tidligere medlem af rockerklubben Hells Angels, at han i et års tid har været ansat som sikkerhedsrådgiver for Stein Bagger.
Et andet kendt navn, der sættes i forbindelse med Bagger er komikeren Finn Nørbygaard. Han var nemlig investor i IT-Factory og tabte millioner af kroner da firmaet gik konkurs.
Ingen ved hvor Bagger eller pengene er
Den 12. juni 2009 bliver Stein Bagger idømt syv års fængsel, men bliver prøveløsladt allerede efter fem år, da han vælger at samarbejde med Bagmandspolitiet om opklaringen af sagen. Han er indtil videre gået under jorden, og der er ingen spor af de over 200 millioner svindelkroner.
Og netop de mange forsvundne penge har givet anledning til spekulationer. TV- og radiovært Anders Stegger forsøgte med en gruppe graver-journalister at finde pengene i DR3 programmet "Find Stein Baggers Penge".
Tanken om de mange penge var også tema i nummeret Stein Bagger lavet af musikerne Ukendt Kunstner og Sivas. Ikke mindst tanken om alle de julegaver man kunne få for Stein Baggers mange penge. I andet vers lyder det:
"Drømmer om en milliard ligesom Stein Bagger (...) Jeg skal købe en bil til baba køb et hus til mama (...) Og alle vil være som julemanden som ham der pakker."