Opdateret med korrekt angivelse af, hvornår Kenneth Stubkjær Kristiansen var afhængig
Det startede med, at han skulle behandles for gigt. Og det endte med, at han blev dybt afhængig af smertestillende medicin.
Kenneth Stubkjær Kristiansen er i dag clean. Det har han været i 11 år. Men før det, var han ramt af afhængighed og havde svært ved at leve uden opioider - stærk smertestillende medicin, som man kan få på recept hos lægen og på sygehuset.
Misbruget kostede ham dyrt, og derfor er han glad for, at Region Syddanmark nu vil skrue ned for brugen af den potentielt farlige medicin.
Regionsrådet skal mandag 18. december godkende en handleplan, der blandt andet skal sørge for at udfase opioidet Tramadol fuldstændig og fjerne Oxycodon fra medicinrummene på de fleste hospitalsafdelinger. I stedet skal lægepersonalet søge kun at bruge morfin i tilfælde, der kræver stærk smertestillende medicin.
- Det er fuldstændig det rigtige at gøre. Det er en ven, som kommer til at gøre dig rigtig, rigtig ondt på den lange bane, siger Kenneth Stubkjær Kristiansen.
'Jeg fandt lykken. Troede jeg'
Når Kenneth Stubkjær Kristiansen vågnede om morgenen, var han syg. Hver eneste morgen havde han abstinenser. Først når han fik sine stoffer - sin medicin - var han klar til dagen. Det var først der, solen stod op i Kenneth Stubkjær Kristiansens verden.
I starten var det lægemidlet og opioidet Ketogan, han fik for sin gigtsygdom.
- Da jeg får den her Ketogan-pille, der forsvinder ikke bare de fysiske smerter. De psykiske smerter forsvandt også. Og så havde jeg fundet lykken. Troede jeg, siger Kenneth Stubkjær Kristiansen.
Med tiden blev han dog så tolerant, at han begyndte at få Oxycodon-præparaterne OxyContin og Oxynorm.
- Tolerancen stiger faktisk relativt hurtigt, så man skal have mere og mere. Da jeg kom for højt op, blev jeg skiftet over, og så fik jeg så OxyContin og Oxynorm. Og det kunne jeg rigtig godt lide, husker han.
Blev altoverskyggende
Opioiderne kom til at fylde så meget, at alt andet blev ligegyldigt. Da der cirka et år inde i misbruget blev fundet kræftceller i Kenneth Stubkjær Kristiansens knoglemarv, og han skulle begynde på kemoterapi, opdagede han, hvor meget medicinen betød for ham.
- Det normale, når jeg kigger tilbage i dag, ville jo være, at man bliver bekymret. Det gjorde min familie også.
Kenneth Stubkjær Kristiansen havde en anden reaktion.
- Men det gjorde jeg ikke. Faktisk var det så sygt, at jeg tænkte: "Fedt. Nu bliver det endnu nemmere at få morfin", fortæller han.
Misbruget endte også med at gå ud over familielivet.
- Sandheden er, at jeg elskede mine børn over alt på jorden. Men nummer et, to og tre på prioriteringslisten - det var stofferne. Det ender også med, at jeg bliver skilt, siger Kenneth Stubkjær Kristiansen.
Alvoren gik først op for ham, da han for første gang løb tør for opioider.
- Jeg blev jo meget hurtigt min egen læge, hvilket vil sige, at det, min læge sagde, jeg måtte tage, det var jo ikke helt nok. Der mindes jeg, at første gang, jeg løb tør, at opleve, hvor syg, jeg blev, det var skræmmende.
Der er misbrug nok, mener politiker
Bo Libergren (V), der er regionsrådsformand i Region Syddanmark, mener, at handleplanen for at nedbringe brugen af stærk smertestillende medicin, giver rigtig god mening.
- Man kan sige, at vi i Danmark har rigeligt problemer med de ulovlige stoffer, så der er jo ingen grund til også at få problemer med lovlige stoffer. Det har vi set i USA, hvor galt det kan gå, konstaterer han.
Han understreger dog, at handleplanen ikke kommer, fordi regionen er på vej i USA-lignende tilstande.
- Vi er væsentligt mere restriktive med at bruge opioder og andre afhængighedsskabende stoffer Men selvfølgelig skal vi have en opmærksomhed på det, at vi risikerer uforvarende at gøre mennesker afhængige, hvis man får skrevet nogle stoffer ud for mange gange, som har den effekt, lyder det fra Bo Libergren.
Kan ikke altid undgås
Anæstesioverlæge på Vejle og Middelfart sygehuse Tommy Grøndahl Nielsen medgiver, at brug af opioider kan være farligt. Men i nogle tilfælde er det nødvendigt.
- Vi bruger det til smertebehandling efter operationer, og der kan vi ikke klare os uden. Der er det fantastisk. Der er ikke noget, der er bedre, der er ikke noget, der kommer op på siden af det, forklarer han.
Selvom Region Syddanmark de seneste år har skruet ned for brugen af stærk smertestillende medicin, mener Tommy Grøndahl Nielsen ikke, at det er usandsynligt, at man kan bruge det endnu mindre.
- Det tror jeg godt, man kan. For eksempel er det lige meldt ud, at opioder til akutte rygsmerter, selvom de er meget voldsomme, faktisk ikke gør nogen forskel.
I dag har Kenneth Stubkjær Kristiansen viet sit liv til at hjælpe andre. Han er peer-medarbejder, altså mentor, i Vejle Kommunes peer-fælleskab, hvor han støtter og hjælper andre misbrugere. I den forbindelse har han opdaget, at et misbrug af smertestillende medicin kan ramme hvem som helst.
- Vi ser også mennesker, som aldrig havde drømt om, at der kunne være en misbruger inde i dem, falde på røven, siger han.